Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ μερος 2ο

ΜΙΑ ΕΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

ΜΕΡΟΣ 2ο








Ακολουθώντας τον δρόμο Αμπελακίων – Σαλαμίνας ,φτάνουνε στην πρωτεύουσα του  νησιού. Η είσοδος στην πόλη γίνεται από την Λεωφόρο Σαλαμίνας. Βρίσκουμε και ακολουθούμε  την Λ. Φανερωμένης και στρίβουμε δεξιά στην Αγ. Δημητρίου αμέσως βλέπουμε τα δεξιά του δρόμου την ομώνυμη εκκλησία.
Σ’αυτή την εκκλησία ετάφη ο μεγαλύτερος ήρωας της Επανάστασης Γ. Καραϊσκάκης ύστερα από δική του επιθυμία.
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο Καραϊσκάκης βίωσε τον κοινωνικό αποκλεισμό από την πρώτη στιγμή που είδε το φως του ήλιου. Ο γιός της καλογριάς έμεινε μόνος του όταν ήταν 8 χρονών. Μεγάλωσε σαν αγρίμι ανάμεσα στα αγρίμια. Γράφει χαρακτηριστικά ο βιογράφος του Δ. Φωτιάδης: « Εκεί πάνω από το χωριό (στη Γράλιστα) στην σπηλιά του Λώλου στήνει το πρώτο λημέρι του…..τα μόνα άρματά του, για να μην πεθάνει από την πείνα ήταν η σβελτάδα του κι η καπατσοσύνη του. Έκλεβε φρούτα κι άλλοτε άρπαζε καμιά κότα. Τέτοια κακή φήμη απόχτησε τότες που οι μάνες,σε εκείνα τα μέρη, ακόμα ως χτές, έλεγαν στα παιδιά τους όταν τα έβλεπαν ν’αλητεύουν: Σαν τον Καραϊσκάκη καταντήσατε, βρε!
Ο Καραϊσκάκης κατάφερε μέσα στην δίνη του εμφυλίου πολέμου και ενώ η Επανάσταση έσβηνε, να κάνει την μεγάλη αντεπίθεση στην Στερεά Ελλάδα,που θα την ξαναελευθερώσει. Καταφέρνοντας να μαζέψει 10000 στρατό θα μπλοκάρει τον Κιουταχή στην Αθήνα, δίνοντας ανάσες στον Κολοκοτρώνη  στην Πελοπόννησο, που αντιμετώπιζε την λαίλαπα που λέγονταν Ιμπραήμ αλλά και τους προσκυνημένους Έλληνες (Νενέκος κ.α.).
Όλα αυτά θα τα καταφέρει, σε λιγότερο από ένα χρόνο,ενώ είχε καταδικαστεί από τους «πολιτικούς» της Εθνοσυνέλευσης ως προδότης και εχθρός της πατρίδας, και έχοντας ελάχιστο χρόνο ζωής λόγω φυματίωσης.
Όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στο Φάληρο ,αποφάσισε να περάσει απέναντι στην Σαλαμίνα για να προσκυνήσει τον Αγ. Δημήτριο που τον είχε για προστάτη του.
Στη μέση του δρόμου ξεψύχησε. Ήταν 23 Απριλίου1827 ανήμερα της γιορτής του.
Θάφτηκε στο προαύλιο της εκκλησίας.

Την επομένη της κηδείας του ήρωα οι Άγγλοι «στρατηγοί» εξώθησαν τους Έλληνες στην αναμέτρηση με τον Κιουταχή στην μάχη του Ανάλατου (σημερινή Νέα Σμύρνη).Εκεί οι Έλληνες υπέστησαν πανωλεθρία. Ήταν μια σφαγή. Φυσικά οι «ηγέτες» από την Αγγλία παρακολουθούσαν και διεύθυναν από τα καράβια τους που ήταν έτοιμα να αποπλεύσουν….

ΤΑΦΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Ο Καραϊσκάκης δεν ησύχασε ούτε στον τάφο του. Το 1835 με εντολή του Οθωνα ξέθαψαν τα οστά του ήρωα και τα μετέφεραν  σε κενοτάφιο στο Φάληρο , δίπλα στο σημερινό Στάδιο Καραϊσκάκη ,μαζί με τα οστά  των αγωνιστών που έπεσαν στην μάχη του Ανάλατου. Κατά την ανακομιδή ο ιερέας του ναού κατάφερε και αφαίρεσε μερικά οστάρια από τα άκρα που τα ξαναέθαψε στον αρχικό τάφο. Είναι τα μοναδικά που σώζονται….όπως προείπα έχουμε ένα ιδιόμορφο τρόπο να τιμούμε τους προγόνους μας.


ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ
Σήμερα ο τάφος βρίσκεται εντός της εκκλησίας ύστερα από την επέκταση που έγινε σ’αυτήν. Ήταν για πολλά χρόνια χαμένος και ανακαλύφθηκε χάρις τις επίμονες προσπάθειες του εφημέριου του ναού το 1996.

Μέσα στο ναό βρίσκονται δύο έργα του Γιαννούλη Χαλεπά (ο Δεσποτικός Θρόνος και ο Άμβωνας) και οκτώ μεγάλοι πίνακες του Πολυχρόνη Λεμπέση. 
Το ασημένιο πουκάμισο (κάλυμμα) της εικόνας του Αγ. Δημητρίου είναι αφιέρωμα του Καραϊσκάκη το 1824 από τις λιωμένες  πιστόλες και παλάσκες του.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:







ΕΡΓΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ


ΕΡΓΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ


ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΡΓΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΛΕΜΠΕΣΗ


Η ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΕΙΚΟΝΑ



ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου