Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ;











Μετά τους συνταξιούχους που ήταν τα πρώτα και πιο αδύναμα θύματα του μνημονίου έρχεται να ανοίξει ο δεύτερος κύκλος θυμάτων. Αυτή τη φορά υποψήφιοι είναι όσοι έχουν δάνεια και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Από τις αρχές του 2016 θα αρχίσουν οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Το τραγελαφικό σε αυτή την περίπτωση τα σπίτια θα τα κατάσχουν οι τράπεζες που έχουν χρεοκοπήσει από το 2010 και κρατιούνται στη ζωή με την κλοπή των χρημάτων της ελληνικής κοινωνίας η οποία χρεοκόπησε προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες.


Όσων αφορούν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μπορεί η κυβέρνηση μέσω των δηλώσεων της κ Γεροβασίλη να εγγυάται την πρώτη κατοικία αλλά αυτό θα γίνει μέσω εισοδηματικών κριτηρίων τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί με την τρόικα. Τι είπε ακριβώς η κ. Γεροβασίλη;
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και βεβαίως, αυτό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως ξέρετε καλύτερα και από εμένα ενδεχομένως. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης είναι ότι μέσα από αυτό, το μεγάλο αυτό πρόβλημα οφείλει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να έχουμε και βιώσιμο τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τα όρια. Ωστόσο, θα σας πω ότι βεβαίως με κριτήρια εισοδηματικά, αλλά και συνολικής περιουσίας, το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί, με στόχο η πρώτη κατοικία των ανθρώπων χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων να μην αγγιχτεί. Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης»
Οι τάσεις λοιπόν είναι δύο.
Πρώτη τάση αυτή της τρόικα που επιμένει  είτε να τεθεί το όριο της αξίας του ακινήτου στις 70.000-80.000 ευρώ από τις 250.000 που είναι σήμερα για έναν άγαμο (νόμος Κατσέλη). Αντίστοιχα αναπροσαρμόζονται και για τις άλλες κατηγορίες δανειοληπτών. Είτε να τεθεί ένα όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο ο δανειολήπτης δεν θα δικαιούται προστασία από τον πλειστηριασμό για την πρώτη κατοικία και ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση.  Σήμερα δεν υπάρχει όριο εισοδήματος στον νόμο Κατσέλη, αλλά η πρόβλεψη ότι ο δανειολήπτης πρέπει να βρίσκεται σε «πραγματική αδυναμία πληρωμής». Μάλιστα, οι δανειστές επιχειρούν να ορίσουν ως σημείο αναφοράς για τα όρια του εισοδήματος ή της αξίας του ακινήτου το στατιστικό όριο της φτώχειας.
Για το 2013 το σταθερό όριο φτώχειας ήταν τα 665 ευρώ το μήνα (7980 ετήσια)  για ένα άτομο και τα 1.397 ευρώ το μήνα (16764 ετήσια) για μια τετραμελή οικογένεια.

Η άλλη τάση είναι αυτή της κυβέρνησης που θα προσπαθήσει μέσω ….διαπραγμάτευσης να πετύχει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες θέτοντας ως στόχο  τις 200.000 ευρώ (αξία ακινήτου) για έναν άγαμο.

Όμως οι  καλές προθέσεις και οι ηρωικές  προσπάθειες της κυβέρνησης  ανήκουν, προς το παρόν, μάλλον στην σφαίρα της φαντασίας αφού το μόνο επίσημο στοιχείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι αυτό που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και αφορά τα «κόκκινα δάνεια» και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από το 2016. Εκεί μέσα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις παρά μόνο ένα ας το πούμε δίλημμα. Ή πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου ή χάνεις το σπίτι σου.




Το ΦΕΚ εδώ









πηγή: eyro2day.gr, proto thema.gr, newbomb.gr,iplus.gr,esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου