Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΘΑ ΦΤΥΣΩ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΑΣ

ΜΠΟΡΙΣ ΒΙΑΝ









Ο Μπορίς Βιάν γεννήθηκε το 1920 στη Βιλ ντ' Αβραί, και σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, απ' όπου πήρε πτυχίο μηχανικού το 1942. Μια σύντομη δημοσιοϋπαλληλική καριέρα (1942-6) και ένας χρόνος εργασίας σε μια μεγάλη χαρτοποιία, έκλεισαν το 1947. 

ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΝ ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ,ΤΗΝ ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΒΟΥΑΡ&ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥ

Μέσα σε μία τετραετία, από το 1946 ως το 1950, ο Μπορίς Βιαν, διακεκριμένος δραματουργός και μουσικός (τρομπετίστας της jazz) , ανάμεσα στις άλλες ιδιότητές του­, δημοσίευσε τέσσερα νουάρ μυθιστορήματα που συνδύαζαν τον ερωτισμό και το θρίλερ καθώς και μερικά τραγούδια εκ των οποίων ,και το ποιο αντιπολεμικό τραγούδι όλων των εποχών ,τον ΛΙΠΟΤΑΚΤΗ(Le deserteur).   
       Τον Νοέμβριο του 1946 ένας Παριζιάνος εκδότης εκδίδει το μυθιστόρημα ενός αγνώστου, ονόματι Βέρνον Σάλιβαν, με τη διευκρίνηση: «μετάφραση από τα αμερικανικά, Μπορίς Βιάν». Το Θα φτύσω στους τάφους σας θα προκαλέσει αμέσως σκάνδαλο και σύντομα θα γίνει ένα από τα γνωστότερα long sellers του εικοστού αιώνα. Σ’ αυτό συνέβαλε η ερωτική-σαδιστική τέχνη του «μεταφραστή» του, η μήνυση για προσβολή των χρηστών ηθών που υπέβαλε εναντίον του ένας πουριτανικός σύλλογος και, τέλος, ένα πραγματικό έγκλημα πάθους, όπου ο δολοφόνος άφησε, ως υπογραφή δίπλα στο πτώμα της ερωμένης του, ένα αντίτυπο του βιβλίου!
Το θέμα του βιβλίου είναι πολύ γνωστό: ένας νέγρος εκδικείται το λιντσάρισμα του αδερφού του βιάζοντας και σκοτώνοντας λευκές Αμερικανιδούλες (ο αδερφός του ενοχοποιήθηκε άδικα με την ψευδή κατηγορία του βιασμού).
Η φήμη του βιβλίου συνδέεται κυρίως με την ικανότητα του συγγραφέα να ενεργοποιήσει επιδέξια διάφορα στερεότυπα αμερικανικής γραφής (όπως το θρίλερ ή το pulp fiction), κινηματογραφικές τεχνικές (όπως της υποκειμενικής κάμερας), καθώς και κοινωνικά στερεότυπα της αμερικανικής μυθολογίας: σκληρά αρσενικά, που πίνουν και σκοτώνουν με ευκολία, διασταυρώνονται σε μια καταιγιστική δράση με ανδροφάγα σαγηνευτικά θηλυκά. Και, όλα αυτά, μέσα σ’ έναν άγριο ρυθμό, που ενσωματώνει επιτυχημένα το μπιτ της Dixieland τζαζ.
Μέσα από αυτές τις επιλογές το βιβλίο χειρίζεται με σοφία το θέμα της κοινωνικής αδικίας, και κατ’ επέκταση της αυτοδικίας, ενώ παράλληλα, σε ένα δεύτερο, ψυχολογικό επίπεδο, υπογραμμίζει με δραματικό τρόπο την υπόγεια συγγένεια που συνδέει τον θύτη με το θύμα, όταν τις συνθήκες της επαφής τους υπαγορεύει η κοινωνική βία. Το Θα φτύσω στους τάφους σας, ένα από τα πιο «θυμωμένα» και αντιρατσιστικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, είναι ένα λαχανιασμένο μπλουζ, που αναμειγνύει τη σεξουαλική φαντασίωση με τη βαθύτερη αγωνία της ύπαρξης.
 Η εικονοκλαστική του σχέση με τη γλώσσα και τους θεσμούς, η πολυπραγμοσύνη του, ο μύθος της προσωπικότητάς του, δεν επέτρεψαν στον Βιαν να έχει τη θέση που του άρμοζε στον καιρό του. Τα βιβλία του ανακαλύπτονται εκ νέου τη δεκαετία του '60 και γίνονται αναγνώσματα καλτ για τη γενιά του Μάη του '68, αλλά και για τις μετέπειτα γενιές. Ο "αιώνιος έφηβος", κατά τον Μωρίς Ναντώ, εξακολουθεί να σαγηνεύει τους απανταχού αναγνώστες του.

Ο Μπορίς Βιάν είχε φύσημα στην καρδιά κι οι γιατροί του είχαν πει «σταμάτα την μουσική ή πεθαίνεις»· έφυγε στα 39 του από έμφραγμα κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής προβολής της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου του Θα φτύσω στους τάφους σας, ύστερα από έντονη διαφωνία που είχε με τον σκηνοθέτη για τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν το βιβλίο του.Την τρομπέτα του δεν την αποχωρίστηκε ποτέ. 

Τα βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά:

(2013)Ο αφρός των ημερών, Νεφέλη
(2013)Πορνογραφικά γραπτά, Νεφέλη
(2012)Ο αφρός των ημερών, Γνώση
(2007)Θα φτύσω στους τάφους σας, Τόπος
(1997)Οι οικοδόμοι της αυτοκρατορίας, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
(1992)Ποιήματα, Γνώση
(1984)Ο κομπάρσος, Νεφέλη
(1982)Θα φτύσω στους τάφους σας, Νεφέλη
(1982)Ο έρως είναι τυφλός, Γράμματα
(1982)Τα χρονικά του ψεύτη, Νεφέλη
(1980)Γούνινη ωρίτσα, Μπαρμπουνάκης Χ.
(1979)Ο ψυχοβγάλτης, Χατζηνικολή
(1979)Το βαλς, Μπαρμπουνάκης Χ.
(1979)Το κόκκινο χορτάρι, Μπαρμπουνάκης Χ.
(1978)Θα φτύσω στους τάφους σας, Μπαρμπουνάκης Χ.
(1977)Όλοι οι νεκροί έχουν το ίδιο δέρμα, Μπαρμπουνάκης Χ.
Ας αρχίσει η μουσική, Νεφέλη
Θα φτύσω στους τάφους σας, Εκδοτική Θεσσαλονίκης

Συνιστώ  τα εξής: Ο αφρός των ημερών,& Να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους.(εκδ.γράμματα)
το τραγουδι ο λιποτάκτης:




Ο λιποτάκτης
του Μπορίς Βιάν
Κύριε Πρόεδρε
Σας γράφω ένα γράμμα
Που ίσως θα διαβάσετε
Αν έχετε καιρό
Φτάσαν τα χαρτιά μου
Πως πρέπει να καταταγώ
Να φύγω για τον πόλεμο
Το αργότερο Τετάρτη.
Όμως κύριε πρόεδρε
δεν πρόκειται να πάω
Δε βρέθηκα σ’ αυτή τη γη
Για να σκοτώνω αθώους
Δε θέλω να θυμωσετε
Μα πρέπει να σας πω
Πως τό ‘χω πάρει απόφαση
Να γίνω λιποτάκτης
Βλέπω στη δική μου ζωή
Πως πέθανε ο πατέρας μου
Πως φύγανε τα αδέλφια μου
Και τα παιδιά μου κλαίνε
Η μάνα μου απ’ τα βάσανα
Τώρα βαθιά στον τάφο
Γελάει με τους εξοπλισμούς
Περιγελάει τους τοίχους

Όταν με χώσαν φυλακή
Αρπάξαν τη γυναίκα μου
Αρπάξαν τη ψυχή μου
Το παρελθόν που αγάπησα
Αυριο ξημερώματα
Την πόρτα θα χτυπήσω
Στα μούτρα των νεκρών καιρών
Και θα χυθώ στους δρόμους
Θα ζητιανέψω τη ζωή μου
Γυρνώντας τη Γαλλία
Από Βρετάνη ως την Προβηγκία
Και σ’ όλους θα φωνάζω
Άρνηση στην υποταγή
Άρνηση στην κατάταξη
Μην πάει κανείς στον πόλεμο
Να φύγετε αρνηθείτε
Αν πρέπει αίμα να χυθεί
Να δώσετε το δικό σας
Αφού αυτό διδάσκετε
Σε όλους, κύριε πρόεδρε
Κι αν είναι να με πιάσετε
Πέστε στους χωροφύλακες
Ότι θα είμαι άοπλος
Και αν θέλουν, ας μου ρίξουν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου