Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ






Τι θα λέγατε για ένα περίπατο μέσα στον κρατήρα ενός ηφαιστείου  μόλις  193       χλμ από την Αθήνα; Υπάρχει στην Πελοπόννησο, κοντά στην διάσημη Επίδαυρο, η χερσόνησος  των Μεθάνων. Μια γλώσσα ηφαιστειογενούς γης μέσα στον κόλπο της Ερμιόνης ,που συνδέεται με ένα στενό ισθμό με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ιστορικό ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι στη χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700 στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα. Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο.



Χαρτης Μεθάνων
Διασχίζοντας την στενό ισθμό ,εισερχόμαστε στην λουτρόπολη των Μεθάνων. Η έντονη οσμή θείου και το ξεθωριασμένο τουρκουάζ χρώμα των νερών, που απλώνεται μέσα στην θάλασσα οριοθετούν τις θερμές ιαματικές πηγές, δίπλα στις οποίες είναι κτισμένο ,ένα εντυπωσιακό υδροθεραπευτήριο.







Λουτρόπολη Μεθάνων και η Ιαματική πηγή
Από την πόλη των Μεθάνων περνάει ο δρόμος που οδηγεί στο  ηφαίστειο. Αξίζει μια μικρή βόλτα στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι όπου υπάρχουν ξενοδοχεία που θυμίζουν την αίγλη άλλων εποχών, αλλά και η μεγαλύτερη μπουκαμβίλια που έχω δει ποτέ







 
O κορμός της μπουκαμβίλιας και η στήριξή της  με μεταλλικά δοκάρια.



Αφήνοντας την πόλη των Μεθάνων ανηφορίζουμε προς την Καμένη Χώρα και το ηφαίστειο. Υπάρχει πρόχειρη μα καλή σήμανση ,που οδηγεί με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία στον δρόμο όπου θα αφήσουμε το μεταφορικό μας μέσο, και θα συνεχίσουμε  πεζοί προς τον κρατήρα του ηφαιστείου. Η πεζοπορία είναι ήπια και ύστερα από μισή  ώρα φτάνουμε στον κρατήρα.Η διαδρομή προς την Καμένη Χώρα είναι μοναδική γιατί παρατηρώντας το τοπίο μπορείς να αφουγκραστείς την έκρηξη του ηφαιστείου και την τεράστια ποσότητα ενέργειας που απελευθέρωσε όπως αυτή αποτυπώνεται στους τεράστιους βράχους που βρίσκονται διάσπαρτοι στην διαδρομή , λες και ένα τεράστιο χέρι ενός απόκοσμου οργισμένου όντος τους έχει εκσφενδονίσει προκειμένου να καταλαγιάσει την οργή του.



Φτάνοντας στην Καμένη Χώρα αντικρίζουμε ένα μοναδικό θέαμα. Η τηγμένη λάβα που έχει ξεχυθεί από τον κρατήρα, που βρίσκεται λίγο παραπάνω από το χωριό,τείνει να τυλίξει και να σκεπάσει το χωριό.
Νομίζεις ότι ο χρόνος σταμάτησε δευτερόλεπτα πριν σκεπάσει το πρώτο σπίτι του χωριού







Καμένη Χώρα λεπτομέρεια
Ο δρόμος συνεχίζει για λίγο ακόμα μέχρι το σημείο αρχίζει το μονοπάτι προς τον κρατήρα. Περνώντας μέσα από συμπλέγματα  βράχων ,λάβας και καμένης γης  φτάνουμε στον χώρο του κρατήρα.

Εκεί  η θέα της ορμής της φύσης καθώς και το τοπίο που απλώνεται μπροστά σου  σε αποζημιώνει για τα χιλιόμετρα που διάνυσες  για να βρεθείς  σ'αυτό το υπέροχο μέρος.Ας αφήσω να μιλήσουν οι φωτογραφίες

Στο δρόμο προς τον κρατήρα






Μέσα στον κρατήρα









Η θέα από τον κρατήρα







Επιστρέφοντας από τον κρατήρα θα ήταν παράληψη  αν δεν επισκεφτούμε το ψαροχώρι που λέγεται Βαθύ. Αν αποφασίσετε να καθίσετε για φαγητό, να ξέρετε ότι όλα τα προϊόντα είναι ντόπια.



Εδώ τελειώνει, το μικρό οδοιπορικό στα Μέθανα, έναν τόπο που χρειάζεται λίγες μέρες για να τον εξερευνήσει κάποιος που ενδιαφέρεται να δει τις αρχαιότητες, να περιδιαβεί στα χωριά, να δει το τσιμεντένιο καράβι, να ανακαλύψει πως έκτιζαν με κουρασάνι και πως αποθηκεύουν ακόμα τα τρόφιμα σε φυσικά ψυγεία, δώρο του ηφαιστείου.
Αν σας άρεσε το άρθρο ή έχετε κάποιες απορίες επικοινωνήστε μαζί μου.Ελπίζω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου