Δευτέρα 5 Μαΐου 2014



SOUL MUSIC -


Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ


Βαθεια στον Νοτο, πλαι στο Ποταμι ,οι μαυρες κοινοτητες ήδη από τα μέσα του 50 ανακατεψαν την θρησκευτικη μουσικη που παιζοταν στις εκκλησιες των μαυρων (gospel music), με το rythm n blues,και δημιουργησαν την soul που ειναι ,θα ελεγα ,η μαυρη απαντηση στο λευκο ροκ .Τρεις ειναι οι δισκογραφικες εταιριες που στεγασαν και προωθησαν αυτη την μουσικη.Προκειται για την STAX RECORDS , την ATLANTIC RECORDS, και την MOTOWN RECORDS.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ

Ο RAY CHARLES θεωρειται απο τους πρωτοπορους, αν οχι ο πρωτοπορος, αυτου του ειδους,με ενα τραγουδι του 1954 το I GOT THE WOMAN,εγκαινιαζει το μουσικο ιδιωμα που αργοτερα θα ονομαστει  SOUL.
Αναρτω απο την ταινια RAY την σκηνη που ειναι η δραματοποιημενη  ιστορια της συνθεσης του τραγουδιου 



ακομα μερικα κλασικα τραγουδια του






τελος ο JOHN LANDIS τον συμπεριλαμβανει στην κλασικη ταινια BLUES BROTHERS οπου παιζει με τους θρυλους της stax STEVE CROPER (κιθαρα) και DONALD "DUCK" DUNN (μπασσο)




Η  ETTA JAMES :




Tην ETTA JAMES την ενσαρκωσε στον κινηματογραφο η ΒΕYONCE στην ταινια που περιγαφει την ζωη της και την ιστορια της chess records.Kυκλοφορησε και στην Ελλαδα,με τον τιτλο ΚΑΝΤΙΛΑΚ ΡΟΚ(CANDILAC RECORDS), αλλα περασε απαρατηρητη. Απο την ταινια αυτη τα παραπανω τραγουδια τραγουδισμενα απο την BEYONCE




O FRANK BALLARD & MIDNIGHTERS




O SAM COOKE




Και για οσους θελουν να μαθουν περισσοτερα για αυτον τον θρυλο της μουσικης που χαθηκε τοσο αδικα


O JACKIE WILSON


ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Πριν συνεχισω,θα ηθελα να αναφερθω στις εταιριες που ηταν πραγματικα αυτες που βοηθησαν τους καλλιτεχνες να αναδειξουν το ταλεντο τους και να ξεφυγουν απο τα στενα ορια του Νοτου.Δεν ειναι τυχαιο που και οι τρεις ειναι πολυ μικρες και ανεξαρτητες,τουλαχιστον στο ξεκινημα τους

STAX RECORDS

Stax-records-logo.jpg

Η εταιρεια ιδρυθηκε το 1957 απο δυο λευκα αδελφια ,στο Mephis του Tennessee, τον Jim Stewart και την Estelle Axton 
(STewart/AXton = Stax)
Παρολο που βρισκονταν στον ρατσιστικο Νοτο τα αδελφια κατωρθωσαν το ανηκουστο.Καταφεραν να απαρτιζεται απο λευκους και μαυρους μουσικους το συγκροτημα που ηχογραφουσε με τους καλλιτεχνες της εταιριας,Αυτο συνεβει για πρωτη φορα στη Αμερικη.Το συγκροτημα ονομαζοταν  Booker T. & the M.G.'s . Το μεγαλο αστερι της ηταν ο Otis Redding.Περισοτερα για την εταιρια εδω:
Λογω του οτι ηταν μικρη εταιρια θα αναλαβει την διανομη των δισκων της σε παναμερικανικο επιπεδο η ATLANTIC RECORDS.

Booker T. & the M.G's
Booker T. & the M.Gs.png

ATLANTIC RECORDS

File:Atlantic Records.png
H εταιρια ιδρυθηκε απο τον Τουρκο  Ahmet Ertegun  ο οποιος ηταν γιος του πρωτου πρεσβευτη της Τουρκιας στην Αμερικη.Μαζι μετον αδελφο του Nesuhi ηταν οπαδοι της JAZZ & R'n'B  με μια συλλογη 15000 δισκων αυτης της μουσικης. Η αγαπη τους για την μουσικη τους κρατησε στην Αμερικη και δεν ακολουθησαν την μητερα τους και τις αδελφες τους ,πισω στην ΤΟΥΡΚΙΑ ,μετα τον θανατο του πατερα τους το 1944.Το 1947 ιδρυθηκε  απο τον Ahmet και  τον Herb Abramson στη Νεα  Υορκη η Atlantic Records που εμελλε να γινει μια απο τις πιο προοδευτικες μα κα πολυσυλλεκτικες εταιριες του κοσμου. Δυο ακομα προσωπα επαιξαν σημαντικοτατο ρολο στην εξελιξη της εταιριας και κατ' επεκταση και στην ιστορια της μουσικης. Ο  Jerry Wexler, δηοσιογραφος του  Billboard που πιστωνεται τον ορο ρυθμ΄ν'μπλουζ που  αντικατεστησε τον Abramson,και ο παραγωγος Tom Dowd (https://www.youtube.com/watch?v=FtlZdoi_usM) (https://www.youtube.com/watch?v=Hi4ElCcx9D8)Το μεγαλο ονομα ηταν ο RAY CHARLES και η ARETHA FRAKLIN. περισσοτερα εδω:





MOTOWN

Motown logo.svg

Ιδρυθηκε το 1959 απο τον Berry Gordy, Jr. στο Detroit του Michigan.Yπευθηνη για τον περιφημο ηχο του Ντητροιτ

The Hitsville U.S.A. Motown building at 2648 West Grand Boulevard in Detroit served as Motown's headquarters from 1959 until 1968, and became the Motown Historical Museum in 1985.

Το συκροτημα που επαιζε στο στουντιο για τις ηχογραφησεις των διαφορων καλλιταχνων ονομαζοταν  The Funk Brothers οι οποιοι εχουν συμμετασχει συνολικα στις ηχογραφησεις περισσοτερων επιτυχιων #1 απο οτι εχουν ηχογραφησει ,ο ELVIS PRESLEY, BEACH BOYS,BEATLES,ROLLING STONES μαζι!


the funk brothers με τον Stevie Wonder



Περισσοτερα για την MOTOWN εδω








ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1ου ΜΕΡΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου