Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΘΕΪΚΟ ΒΟΥΝΟ

ΟΛΥΜΠΟΣ : Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ










Σήμερα θα ασχοληθώ με το ψηλότερο και ιερότερο βουνό της Ελλάδας τον Όλυμπο. Είναι παγκόσμια γνωστός ως η κατοικία των θεών των αρχαίων Ελλήνων. Η ετυμολογία του ονόματος παραμένει άγνωστη! Επίσης δεν υπήρξε κανένα μυθολογικό πρόσωπο που να του έδωσε το όνομά του.  Η επίδραση της βροχής και του ανέμου σε συνδυασμό με τις συχνά βίαιες δυνάμεις της φύσης σμίλευσαν τη σημερινή μορφή του Ολύμπου που υψώνεται περήφανα σαν γιγάντιος πύργος σχεδόν στα 3.000m, χωρίς κανένα γύρω βουνό να αμφισβητεί την κυριαρχία του. Βρίσκεται μόλις 18 km από την παραλία του Λιτόχωρου και έτσι αρκετοί τολμηροί κατορθώνουν να συνδυάσουν αυθημερόν τις χιονισμένες κορυφές με ένα μπάνιο στις Ολυμπιακές ακτές.
Ο Όλυμπος είναι  ακόμα,παγκόσμια γνωστός,  για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του. Η ποικιλία των οικοτόπων του είναι εκπληκτική. Η έντονη ποικιλότητα του ανάγλυφου του Ολύμπου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών, το πέτρωμα, το μεγάλο ύψος και η μικρή απόσταση των κορυφών από τη θάλασσα, δημιουργούν μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης και βιοτόπων. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια.
Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας». Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Έχει επίσης καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος».
Το Λιτόχωρο είναι το ιδανικό μέρος για να έχει κάποιος σαν έδρα ,ώστε να εξερευνήσει το βουνό. Ο Όλυμπος είναι προσιτός σε όλους και διαθέτει αξιοθέατα που μπορούν να τα επισκεφτεί κάποιος με το αυτοκίνητο. Υπάρχουν φυσικά και άλλα που για να προσεγγιστούν απαιτείται ορειβατική εμπειρία ,ειδικός εξοπλισμός και πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Αν ποτέ σας φέρει ο δρόμος σας στην εθνική Αθηνών Θεσσαλονίκης ,και περνάτε από το Λιτόχωρο αξίζει μια ολιγόωρη παράκαμψη προς το κέντρο της κωμόπολης για μια μικρή επίσκεψη στο βουνό. Ο Όλυμπος δεν μπορεί να εξαντληθεί σε ένα τόσο μικρό αφιέρωμα. Σκοπός μου είναι να σας δώσω το ερέθισμα να ασχοληθείτε είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω άλλων πηγών με αυτό υπέροχο βουνό. Είμαι σίγουρος πως θ’ανακαλύψετε πράγματα που θα σας κάνουν να οργανώσετε μια ολιγοήμερη εκδρομή για να δείτε από κοντά αυτά που διαβάσατε ή ακούσατε.




ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Αυτό που δεν μπορείτε να επισκεφτείτε  είναι αυτό που δείχνει η παρακάτω φωτογραφία. Αφορά το μεγαλύτερο και ψηλότερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος (21χλμ. Ύψος). Βρίσκεται στο πλανήτη Άρη και συμπτωματικά(;) οι επιστήμονες το ονόμασαν Όλυμπο…



Ακολουθεί ένα εξαιρετικό βίντεο για το βουνό





πηγή: el.wikipedia,you tube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου