Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΕΝΑΣ ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΣ ΑΝΤΙ-ΣΤΑΡ

JEFF BECK : A GUITAR HERO











Σαν σήμερα  γεννήθηκε ο Jeff Beck. Ο βιρτουόζος κιθαρίστας που παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό. Τι να πρωτοπείς γι’αυτόν. Μαζί με τον Clapton & Page αποτέλεσε την τριάδα των κιθαριστών των Yardbirds.To 1968 είναι ο πρώτος που έπαιξε heavy metal  σε ένα δίσκο σταθμό για την μουσική το μοναδικό TRUTH. Δεν σταμάτησε εκεί αλλά συνέχισε σε πολλά και τελείως διαφορετικά μονοπάτια της μουσικής.
 Ο Τζορτζ Μάρτιν, παραγωγός των Μπιτλς και των δύο άλμπουμ του Μπεκ που έγιναν πλατινένια, του «Blow by Blow» και του «Wired», από τα μέσα της δεκαετίας του '70, λέει: «Αν πρέπει να σκεφτώ έναν βιρτουόζο της ηλεκτρικής κιθάρας, ο Μπεκ είναι η επιλογή μου. Σε αντίθεση με άλλους, ο Τζεφ έχει την ικανότητα να είναι άνετος με πολλά διαφορετικά στυλ: χαρντ ροκ, τζαζ, φάνκι μπλουζ, ακόμη και όπερα». Η καριέρα του Τζεφ Μπεκ, ωστόσο, έχει ακολουθήσει παράξενη διαδρομή. Τις περιόδους εμπλοκής με την εμπορική πλευρά του μουσικού κόσμου τις έχουν διαδεχθεί διαστήματα εξαφάνισης, στη διάρκεια των οποίων αποσύρεται στο σπίτι του στην αγγλική εξοχή για να ασχοληθεί με την κιθάρα του, να ακούσει σπάνιους δίσκους και να κάνει πρόβες στο καθιστικό του.
Ο Τζεφ Μπεκ εξακολουθεί και σήμερα να βλέπει με μεγάλη δυσπιστία τον μηχανισμό της ποπ βιομηχανίας, εκφράζοντας απορία και απέχθεια για τον τρόπο που η «κουλτούρα της διασημότητας» έχει εξαφανίσει τόσους ταλαντούχους μουσικούς.
«Είναι μια διαβολική επιχείρηση», λέει. «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο τρομακτικό είναι να καταδιώκεσαι όπως η Αmy Winehouse και άλλοι άνθρωποι. Εγώ έχω μια μικρή, περιφερειακή θέση στα περίχωρα της διασημότητας, και δεν θέλω να πλησιάσω πιο κοντά. Περιφρουρώ την προσωπική μου ηρεμία και αποκρούω οποιονδήποτε προσπαθεί να τη διαταράξει».
Έχει βέβαια επίγνωση ότι πληρώνει το τίμημα αυτής της στάσης του, προσπαθεί όμως να εστιάσει στις θετικές πλευρές των επιλογών που έκανε. «Σκέφτομαι ότι ίσως είναι καλύτερα έτσι, ότι αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι ακόμα εδώ. Μπορεί να είχα εξαφανιστεί αν είχα κάνει μια τεράστια επιτυχία στα '80. Κι επίσης, δεν θα μου ταίριαζε. Μου αρέσει το γεγονός ότι, όποτε θέλω, μπορώ να κάνω μια στροφή και να εξαφανιστώ».

Δισκογραφία
Πηγή :wikipedia


·                    Truth (1968) (by the Jeff Beck Group)
·                    Beck-Ola (1969) (by the Jeff Beck Group)
·                    Rough and Ready (1971) (by the Jeff Beck Group)
·                    Jeff Beck Group (1972) (by the Jeff Beck Group)
·                    Beck, Bogert & Appice (1973) (by Beck, Bogert & Appice)
·                    Blow by Blow (1975)
·                    Wired (1976)
·                    There & Back (1980)
·                    Flash (1985)
·                    Jeff Beck's Guitar Shop (1989)
·                    Frankie's House (1992) (with Jed Leiber)
·                    Crazy Legs (1993)
·                    Who Else! (1999)
·                    You Had It Coming (2001)
·                    Jeff (2003)
·                    Emotion & Commotion (2010)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου