Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

LAYLA AND OTHER ASSORTED LOVE SONGS

ERIC CLAPTON'S  MASTERPIECE










Τι μπορεί να κάνει ένας άντρας  για μια γυναίκα που με την οποία είναι ερωτευμένος και αυτή δεν ανταποκρίνεται;
Πολλά…Πάρα  πολλά…π.χ. Ο Eric Clapton έγραψε μια δισκάρα. Ισως τον καλύτερο blues δίσκο που έγραψε ποτέ λευκός, σ’αυτόν τον πλανήτη.Η ιστορία που θα ακολουθήσει αφορά την δημιουργία του δίσκου  Layla and other  love assorted  songs. Οτι περιγράφεται είναι ακριβές δίχως ίχνος υπερβολής.
Από το 1967 ένα ξωτικό που το έλεγαν Jimi Hendrix είχε ταρακουνήσει την μουσική και φυσικά είχε γίνει ο αδιαμφισβήτητος κορυφαίος κιθαρίστας.
Στα τέλη της δεκαετίας του '60,λοιπόν Έρικ Κλάπτον κατακλυζόταν από προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα. Τα δύο σούπεργκρουπ που είχε σχηματίσει, Cream και Blind Faith, είχαν διαλυθεί, και ο ίδιος  άρχισε να λυγίζει από το βάρος του σκληρού παιγνιδιού του σταρ συστεμ.Ταυτόχρονα είχε συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις του καλού του φίλου Goerge Harrison (While my guitar gently weeps).Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε παράφορα την καλλονή Patti Boyd ,γυναίκα του Harrison,η οποία όμως δεν έδωσε την ανάλογη ανταπόκριση. 



ERIC CLAPTON-PATTI  BOYD

Aποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να οδηγηθεί στην  ηρωίνη. Αυτή την περίοδο περιοδεύει στην Αγγλία ως μέλος ενός καινούριου γκρουπ που  έχει φτιάξει, αποτελούμενο από αμερικανούς μουσικούς, τους derek and the dominos. Αποφεύγει την δημοσιότητα και διαβάζει συνέχεια το έπος του Νιζαμί :Layla and Maznun.To Layla άρχισε να δημιουργείται στο μυαλό του.
Αποφασίζει να πάει στο Μαϊάμι με τους Dominos για να ηχογραφήσει.O ηχολήπτης είναι ο θρυλικός Tom Dowd που μόλις είχε τελειώσει ένα δίσκο για τους άσημους τότε Allman Brothers.O κιθαρίστας Duanne Allman ζητά από το Downd να παρακολουθήσει της ηχογραφήσεις του Clapton και ο Clapton  θέλει να γνωρίσει τον κιθαρίστα που παίζει πίσω από τον Wilson Pickett στο hey jude.H συνάντηση είναι κινηματογραφική.Ο Dowd πηγαίνει τον Clapton σε μια συναυλία των Αllman brothers.Κάθονται στο χώρο μεταξύ του κοινού και του συγκροτήματος την ώρα που ο Αλμαν σολάρει με κλειστά μάτια. Καποια στιγμή ανοίγει τα μάτια του και αντικρίζει τον Κλάπτον που τον παρακολουθεί και παγώνει.Ο δεύτερος κιθαρίστας Dickey Betts αναλαμβάνει να συνεχίσει το σόλο και γυρίζει την πλάτη του προς τον Κλάπτον για να μην παγώσει και αυτός απο το τράκ. Στο τέλος της συναυλίας ο Αλμαν ζητάει από τον Κλάπτον να παρακολουθήσει τις ηχογραφήσεις του και ο Κλάπτον του λεέι να πάρει την κιθάρα του και να έρθει να παίξουν μαζί. Έτσι ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις του πιο καυτού ντουέτου που άκουσε ποτέ ο πλανήτης.
Ακούγοντας αυτόν το δίσκο που γράφτηκε σε κάτι αξημέρωτα βράδια στο Μαιαμι, μένεις άναυδος από το μπλουζ συναίσθημα και της σπαρακτικές κιθαριστικές συνομιλίες. Ακόμα και ένας που δεν έχει πολλές μουσικές γνώσεις καταλαβαίνει πότε σολάρει ο Κλάπτον και πότε ο Αλμαν. Ο Κλάπτον δεν τραγουδάει αλλά σπαράζει.



Ο Dave Marsh γράφει στο βιβλίο The Rolling Stone Illustrated History of Rock and Roll :
Υπάρχουν στιγμές στο ρεπερτόριο  ενός τραγουδιστή ή ενός συγγραφέα ο οποίος βυθίζεται τόσο βαθιά μέσα στον εαυτό του ώστε ακούγεται στα αυτιά σου σαν να παρακολουθείς μια δολοφονία η΄μια αυτοκτονία.Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ειναι η LAYLA.

Στα μέσα της ηχογράφησης έρχονται μαύρα νέα ο Χέντριξ είναι νεκρός. Διασκευάζουν  το Little wing , η εκτέλεση είναι ανατριχιαστική .Ο απόλυτος φόρος τιμής.




Στο Im Yours  μελοποιεί  στοίχους από το Λέιλα και Μαζνουν.
Nobody knows when out and down ένα παλιό μπλουζ στανταρτ που το πρωτοτραγουδησε η Bessie Smith.O τίτλος τα λέει όλα.
Key to highway & Have you ever loved a woman.
Οι μαθητές ξεπερνούν το δάσκαλο (Freddie King)δεν υπάρχουν λόγια …είναι ότι καλύτερο έχει παιχτεί από δυο μπλουζ κιθάρες
LAYLA  ο ερωτικός ύμνος του ροκ.

DEREK AND THE DOMINOS ΣΤΙΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ





Αλλά να μην σας κουράζω άλλο ώρα για μουσική.



Για οσους ενδιαφέρονται περισσότερο υπάρχουν και τα jam session( ειδικά για τους κιθαρίστες)




DEREK AND THE DOMINOS
·                    Eric Clapton - vocals, lead guitar
·                    Bobby Whitlock - piano, keyboards, rhythm guitar, vocals
·                    Jim Gordon - drums, percussion, piano
             Carl Radle - bass guitar, percussiondle - bass guitar, percussion

πηγή: wikipedia



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου