Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ MONTEREY POP FESTIVAL

JIMI HENDRIX ΜΕΡΟΣ 2ο





Το καλοκαίρι του 1967 θα μείνει στην ιστορία της μουσικής ως το καλοκαίρι της αγάπης . Το κίνημα των hippies βρίσκεται στο απόγειο του.Σε μια πόλη της Καλιφόρνια το Monterey,το καλοκαίρι του 67 έγινε ένα φεστιβάλ το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το καλύτερο φεστιβάλ που έγινε πότε.Εκεί πραγματοποιήθηκε η ιστορικότερη εμφάνιση του Jimi Hendrix που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της μουσικής
.Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Επειδή το πρώτο σινγκλ ,του Hendrix που κυκλοφόρησε στην Αμερική,το hey joe, δεν κατάφερε να μπει στο τοπ 100 της Αμερικής,αποφασίστηκε να εμφανιστεί μπροστά στο αμερικανικό κοινό,στο φεστιβάλ του Monterey,για να προωθήσει τις πωλήσεις.


Εκεί θα έπαιζε η αφρόκρεμα της μουσικής ,εκτός των Stones και των Beatles. Παρά την απουσία των Stones,ο αρχηγός τους Brian Jones βρισκόταν εκεί και 
 παρουσίασε τον Hendrix σε ένα κοινό 7000 ανθρώπων λέγοντας  "o JimiΗendrix ήταν ο πιο συναρπαστικός performer που είχε ακούσει ποτέ".


Η εμφάνιση του σάρωσε τους παρευρισκόμενους.Θεωρείται ίσως η καλύτερη ζωντανή εμφάνιση καλλιτέχνη στην ιστορία του  ροκ. Στο τέλος της παράστασης "θυσίασε" την κιθάρα του μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό.Από εκεί και η γνωστή φωτογραφία που τραβήχτηκε τυχαία από ένα 17χρονο αγόρι και έμελλε να γίνει μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του ροκ.




Είχα ένα προβληματισμό για το πως θα παρουσιάσω την εμφάνιση στο Monterey αφού βρίσκεται τμηματικά στο διαδίκτυο.Αποφάσισα να παρουσιάσω και τα εννέα τραγούδια με την σειρά που τα έπαιξε τότε.Από την παρακολούθηση των βίντεο μπορεί να δει κάποιος πόσο επιδραστικος υπήρξε για όλους τους μετέπειτα κιθαρίστες τόσο στην σκηνική παρουσία όσο και στη μουσική.
Το πρώτο τραγούδι που παίζει είναι ένα μπλουζ του Howlin Wolf το "Killing Floor"είναι το ίδιο τραγούδι που έπαιξε με το συγκρότημα του Clapton όταν πρωτοσυναντήθηκαν.


2. FOXY LADY


3.LIKE A ROLLING STONE
Ο Hendrix είχε πολύ μεγάλη εκτίμηση στην μουσική του BOB DYLAN,και τον τιμά παίζοντας το καλύτερο του τραγούδι στην ιστορικοτερη εμφάνιση του. Απλά αξεπέραστος



4.ROCK ME BABY
Ένα τραγούδι του  B.B.KING


5.HEY JOE


6.CAN YOU SEE ME

7.THE WIND CRIES MARY



8.PURPLE HAZE



9.WILD THING  ΘΥΣΙΑ"

Αφού άλλαξε κιθάρα και προειδοποίησε το κοινό να προσέξουν τα αυτιά τους ,αύξησε την ένταση των ενισχυτών και ξεκίνησε την ιεροτελεστία της θυσίας ,τοτραγούδι που διαλέγει είναι το wild thing των Troogs που μιλάει για ένα άγριο θηλυκό. Εδώ ο Hendrix μιλάει μάλλον για την κιθάρα του.Υπάρχει μια μικρή ιστορία πίσω από όλο αυτό το γεγονός που απομυθοποιεί λίγο τα πράγματα.Αυτό  όμως που έμεινε ήταν η θεατρικότητα της πράξης που ήταν και ο στόχος.Ποτέ άλλοτε ο Ηendrix δεν  χρειάστηκε να καταστρέψει την κιθάρα του.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου