Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ

ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΣΥΡΘΗΚΕ;










Χθες αποδείχτηκε για άλλη μια φορά γιατί το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Ειδικά όταν πρόκειται για αγώνες εθνικών ομάδων αναδεικνύει μέσα από το παιγνίδι και τις αρετές ή τα κουσούρια των λαών που αντιπροσωπεύονται απ’αυτές. Έχοντας αυτό υπόψη τολμώ να πω ,με μικρή επιφύλαξη ,ότι θα έχουμε ένα γερμανικό τελικό.

Όπως  είχα γράψει πριν μέρες σ’αυτό το μουντιάλ έχει χαθεί η μπάλα. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν το παρακολουθούσα . Χθες είχα βγει έξω και όταν γύρισα άνοιξα την τηλεόραση περισσότερο από περιέργεια παρά από προσμονή ,να δω πως κυλούσε  ο ημιτελικός. Το πρώτο πλάνο που είδα ήταν ότι το παιγνίδι βρισκόταν στο 70ο λεπτό και το σκορ ήταν 5-0 υπέρ της Γερμανίας. Δεν ασχολήθηκα με την αθλητική πλευρά του παιγνιδιού ,αλλά με την κοινωνική. Η εικόνα ήταν αποκαλυπτική. Έντεκα Γερμανοί παίκτες διέσυραν χωρίς κανένα 


οίκτο την πεντάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια μέσα στο σπίτι της και μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους έκλαιγαν με αναφιλητά. Δεν σεβάστηκαν την ιστορία του αντιπάλου και πολύ περισσότερο έναν ολόκληρο λαό που το ποδόσφαιρο αποτελεί εαυτόν ένα είδος θρησκείας. Έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες ποδοσφαιρικά ματς με όλων των επιπέδων ομάδες. Ποτέ άλλοτε μια ομάδα που έχει την απόλυτη υπεροχή έναντι της αντίπαλης ομάδας και έχει εξασφαλίσει και ένα σκορ ασφαλείας που δεν πρόκειται με τίποτα να ανατραπεί να προσπαθεί μέχρι το τελευταίο λεπτό να σκοράρει διασύροντας τον εμφανώς ανήμπορο να αντιδράσει αντίπαλο. Ο αθλητισμός που οι προγονοί μας γνώρισαν στον κόσμο χαρακτηρίζεται από υψηλά ανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά. Ένα εξ αυτών είναι η μεγαλοψυχία του αθλητή.



Χθες η Γερμανία κατέβηκε στο παιγνίδι να αντιμετωπίσει την κατά γενική ομολογία, χειρότερη Βραζιλία όλων των εποχών. Να θυμίσω μόνο ότι στη διαδικασία των πέναλτι με την Χιλή οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές αστόχησαν στα 3 από τα 5 πέναλτι που εκτέλεσαν. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό έχασαν και τους δυο καλύτερους παίκτες της ομάδας. Κατέβηκαν να αντιμετωπίσουν τα «παντσερ» (αλήθεια γιατί άραγε χαρακτηρίζουν τους γερμανούς παίκτες με αυτό τον όρο που αφορά και παραπέμπει στα χιτλερικά τεθωρακισμένα που έφεραν το ίδιο όνομα;)  και με μηδενική ψυχολογία που προέρχονταν από την απώλεια και τον σοκαριστικό τραυματισμό του καλύτερου τους παίκτη ΝΕΪΜΑΡ.
Αλλά επειδή όλα αυτά είναι θεωρητικά ,δεν μένει παρά να αποδειχτούν και στο γήπεδο. Εκεί , μέσα σε 29 λεπτά !!έρχεται η επιβεβαίωση. Το παιγνίδι είναι της Γερμανίας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα.
Προφανώς η γερμανική ομάδα δεν αντιλαμβάνεται τίποτα από όλα αυτά και συνεχίζει να βομβαρδίζει ανηλεώς τους ανήμπορους Βραζιλιάνους,αδιαφορώντας και για τον θρήνο που εξελισσόταν στις κερκίδες και καταγράφονταν στις τηλεοπτικές κάμερες.
Αυτό με όρους πολέμου ονομάζεται ΣΦΑΓΗ.
Μπράβο στους γερμανούς που αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά και δικαίωσαν τον τίτλο των ΠΑΝΤΣΕΡ.

  
Τέλος θέλω να κλείσω με την περιγραφή της συγκλονιστικότερης εικόνας που εγώ βίωσα σ’αυτό το Μουντιάλ. Είναι η εικόνα των Βραζιλιάνων παικτών που με την λήξη του αγώνα γονάτισαν μέσα στο γήπεδο και προσεύχονταν ,πολλοί με αναφιλητά. Δεν ξέρω για πιο λόγο το έκαναν, αλλά εμένα μου ήρθε στο μυαλό μου μια μελωδία που αμέσως την έβαλα στο πικάπ το Α LOVE SUPREME του JOHN COLTRANE …για να φύγουν τα κακά πνεύματα….


ΥΓ Συγχαρητήρια στον παικταρά ΟSCAR που είχε τα ψυχικά αποθέματα και έβαλε το γκολ της τιμής στο 90’.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου