Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ










Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι,
χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν

Αμυνόμενοι υπέρ των Ελλήνων οι Αθηναίοι στον Μαραθώνα,
κατέστρεψαν τη δύναμη των χρυσοντυμένων Περσών





Πριν 2500 χρόνια ,τέτοια εποχή, έπεσε ο κλήρος ,στους ανθρώπους που ζούσαν στην ευλογημένη γη της Αττικής  να αντιμετωπίσουν ,αντιπροσωπεύοντας όλους τους Έλληνες ,το στρατό μιας Αυτοκρατορίας ,σε μια άνιση μάχη στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Η διαφορά των αντιπάλων αβυσσαλέα.
Μια πόλη εναντίον μιας Αυτοκρατορίας που εκτείνονταν από τα βάθη της Ασίας μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας .
Αν προσπαθήσουμε να αντιπαραβάλουμε τους αντιπάλους με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας καλούνταν να αντιμετωπίσει μια υπερδύναμη σαν τις Η.Π.Α.


Η σημερινή «λογική» των σημερινών κατοίκων αυτού του τόπου θα απέτρεπε με τρόμο κάθε σκέψη για σύγκρουση . Ίσως η σύναψη κάποιας εξευτελιστικής συνθήκης  υποτέλειας  ήταν μια «ρεαλιστική» λύση. Μπορεί ο σημερινός ηγέτης να έλεγε και ένα ευχαριστώ τους Αμερικάνους και να τελείωνε η ιστορία.

Θα πει κάποιος ότι όλα τα παραπάνω  είναι λίγο υπερβολικά. Μπορεί και να είναι . Ο καθένας  κρίνει. Αλλά ας δούμε τι ζητούσαν οι Πέρσες από τους τότε κατοίκους ώστε να πάρουν την απόφαση ν’ αντισταθούν και να πολεμήσουν.
Οι Πέρσες ως η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη ιμπεριαλιστική δύναμη ζήτησαν από τους Αθηναίους  δύο πράγματα: ΓΗ και ΥΔΩΡ. Ζήτησαν με άλλα λόγια να παραδώσουν οι Αθηναίοι την πατρώα τους γη. Τη γη των προγόνων τους  την γη που οι ίδιοι είχαν  γεννηθεί και είχαν γεννήσει τα παιδιά τους , δηλαδή την πατρίδα τους.

Οι Αθηναίοι λοιπόν που μόλις είχαν θέσει τα θεμέλια της λεγόμενης Αθηναϊκής Δημοκρατίας αποφάσισαν να υπερασπιστούν την ΓΗ τους. Είχαν προφανώς κατανοήσει ότι χωρίς πατρώα γη δεν υπάρχει καμιά πολιτεία, ούτε λαός, ούτε πολίτευμα, δεν υπάρχει δηλαδή ανθρώπινη ύπαρξη σε επίπεδο κοινωνικού συνόλου δηλαδή δεν υπάρχει οργανωμένη ζωή και αυτόβουλη ύπαρξη δηλαδή δεν υπάρχει ελευθερία. Το πόσο σημαντικά ήταν για αυτούς τα παραπάνω ,το δείχνουν τα κάτωθι «παράδοξα» που έπραξαν,ξεπερνώντας τον ίδιο τους το εαυτό.
1.     Κατάλαβαν ότι πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από τους ομοεθνείς τους για να αντιμετωπίσουν ένα κίνδυνο που ήταν κοινός για όλους.
2.     Αντιλήφθηκαν ότι σε ένα τέτοιο μεγάλο κίνδυνο, η πόλη πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της και ότι δεν περισσεύει κανείς. Επιστράτευσαν γέρους , εφήβους και έδωσαν όπλα και σε δούλους κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Μετά την μάχη οι δούλοι αυτοί έγιναν ελεύθεροι πολίτες.
3.     Για πρώτη φορά παρατάχθηκαν σε ανοικτό πεδίο δείχνοντας στους υπέρτερους Πέρσες ότι αδιαφορούν για την δύναμή τους και ότι θα τους νικήσουν.
4.     Χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά την διάταξη της φάλαγγας που στα τελευταία 1500 μέτρα της απόστασης μεταξύ των δύο παρατάξεων, εφορμώντας, τρέχοντας και αλαλάζοντας  έκαναν τους Πέρσες να τα χάσουν και να αιφνιδιαστούν.
5.     Άφησαν πίσω τους μόνο 192 νεκρούς Αθηναίους και 17 Πλαταιείς σε αντίθεση με τους Πέρσες που άφησαν στο πεδίο της μάχης 6500 νεκρούς και άγνωστο αριθμό πνιγμένων στα έλη του Μαραθώνα.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
 Η μάχη ήταν καθοριστική στιγμή στην ιστορία της αθηναϊκής δημοκρατίας, καθώς έδειξε τι μπορούσαν να πετύχουν με ενότητα και αυτοπεποίθηση.Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς, «η νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα έδωσε στους Έλληνες την ευκαιρία να επιζήσουν για τρεις αιώνες, όποτε και ανάπτυξαν αξιόλογο πολιτισμό, στη βάση του οποίου υπάρχει ο δυτικός πολιτισμός». Ο Τζων Στιούαρτ Μιλ είχε δηλώσει ότι «η μάχη του Μαραθώνα, ως γεγονός στη βρετανική ιστορία, είναι πιο σημαντική από τη μάχη του Χάστινγκς».

 



Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η νίκη στη Μάχη του Μαραθώνα είναι μια νίκη της πολιτισμένης ανθρωπότητας ,γιατί υπήρξε η αφετηρία αυτού που ονομάστηκε «Ελληνικό Θαύμα» χωρίς την αντίσταση και την νίκη των Αθηναίων  δεν θα υπήρχε Ευρώπη και ευρωπαϊκός πολιτισμός στην μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Η διεθνής πανεπιστημιακή κοινότητα αφιερώνει κατά καιρούς συμπόσια,ημερίδες συνέδρια,που τονίζουν την σπουδαιότητα της Μάχης του Μαραθώνα για την Ανθρωπότητα.

Σήμερα στον Ιερό αυτό τόπο ζούνε κάτοικοι που δοκιμάζονται από μια κρίση που την χαρακτηρίζουν  οικονομική. Τους άδικους και δυσβάστακτους φόρους οι κάτοικοι τους ονομάζουν ΧΑΡΑΤΣΙΑ  λες και είναι υπήκοοι της  Τουρκικής Αυτοκρατορίας.

Σήμερα σ’αυτό το τόπο φορολογείται η πατρώα γη και οι κάτοικοι θεωρούν κατάρα την κατοχή  πατρικής περιουσίας.

Σήμερα ξεπουλάνε τα νερά και την δημόσια ακίνητη περιουσία σε ξένους που την αγοράζουν για ψίχουλα ,επειδή κάποιοι ψηφισθέντες εκπρόσωποι του λαού που κατοικεί σ'αυτή την χώρα υπόγραψαν μνημόνια υποτέλειας. Ήρθαν οι εκλογές και ξαναψηφίστηκαν από τους κατοίκους  της χώρας, που εξέφρασαν έτσι την εμπιστοσύνη τους ,στα πρόσωπα τους.

Σήμερα  πουλιέται η πατρίδα στο όνομα της πατρίδας .

Σήμερα ο εθνικός ορυκτός πλούτος έγινε ευρωπαϊκός.

Σήμερα οι κάτοικοι αυτού του τόπου συζητάνε  και φουσκώνουν  από υπερηφάνεια  για τα κατορθώματα των  προγόνων ,των Αρχαίων Ελλήνων,  τον Μεγαλέξανδρο, τους ήρωες της Ελλάδας, τον  ελληνικό πολιτισμό, που φώτισε τον κόσμο και άλλα ωραία και ηρωϊκά

Για ποιους προγόνους και ποιον πολιτισμό μιλάτε ρε αδέρφια;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου