Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΦΙΑ











Τα τελευταία χρόνια ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του μεγάλου συναυλιακού γεγονότος της χρονιάς. Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής εμφανίζονται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Υπερσύχρονος εξοπλισμός και τεράστιες εξέδρες χρησιμοποιούνται για να καταφέρουν να δώσουν στην παράσταση μια ανεπανάληπτη εικόνα. Rolling Stones,U2,Pink Floyd, Madonna, Red Hot Chili Peppers, Lady Gaga, υποστηριζόμενοι από ένα πλήθος τεχνικών ήχου,φωτιστικών εφέ,ηλεκτρολόγων,μουσικών οργάνων,και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ένας άνθρωπος ,έρχονται για να παίξουν ,να εντυπωσιάσουν και να γεμίσουν το τεράστιο στάδιο. Άλλοι το καταφέρνουν και άλλοι όχι.






Ποια όμως είναι αυτή που κρατάει τα σκήπτρα της πολυπληθέστερης και ομορφότερης συναυλίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα;

Το πάρτυ στη Βουλιαγμένη από το Λουκιανό Κηλαηδόνη ,το 1983! 
Εχει χαρακτηριστεί ως το ελληνικό Woodstock.Έγινε μια Δευτέρα με πανσέληνο στην πλαζ της Βουλιαγμένης.
Είχαν εκδοθεί 25000 εισιτήρια .Ο κόσμος έφτασε τις 100000!!
Η τιμή του εισιτηρίου ήταν συμβολική ώστε να καλυφτούν τα έξοδα του εξοπλισμού. Οι καλλιτέχνες έπαιξαν αφιλοκερδώς.




Η συναυλία μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ ζωντανά με παρουσιαστή και dj τον Γιάννη Πετρίδη ο οποίος έπαιζε μουσική 50΄60΄70,ανάμεσα στα κενά της εμφάνισης των καλλιτεχνών για 5 ώρες (από τις 9 το βράδυ έως τις 2 το πρωί). Αυτός ίσως ήταν και ένας λόγος που μαζεύονταν συνεχώς κόσμος.
 Εκείνη την νύκτα οι θερινοί κινηματογράφοι δεν λειτούργησαν λόγω ελλείψεως κοινού! 4000 άνθρωποι κοιμήθηκαν στην παραλία.
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης λέει για την συναυλία σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Πόπη Τσαπανίδου το 2002 για την εκπομπή «Σαν παλιά φωτογραφία»:
«Η ιδέα για το Πάρτυ της Βουλιαγμένης ανήκει σε ένα χώρο καθαρά ποιητικό, δηλαδή ούτε εγώ ξέρω καλά - καλά πώς συνέλαβα αυτή την ιδέα». 
«Από τον Γενάρη που έκλεισα την πλαζ κοντά σε κάθε πανσέληνο έμπαινα από τα κάγκελα, καθόμουν, έβλεπα και σκεφτόμουν τι θέλω να κάνω».
 Γιατί τη Βουλιαγμένη; Γιατί την πλαζ;
 «Γιατί είναι ένα μέρος που περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια, ήταν η πιο μακρινή παραλία που μπορούσαμε να πάμε τότε, συνήθως πηγαίναμε Άλιμο, Έδεμ, Ζέφυρο, η Βουλιαγμένη ήταν το τέρμα. Η πλαζ έχει και μία ομοιότητα με το κοίλο του ρωμαϊκού θεάτρου. Ο κόσμος θα ήταν σε ένα ημικύκλιο. Λογικά η ορχήστρα, το κέντρο δηλαδή του κύκλου, θα ήταν μέσα στη θάλασσα». Και έτσι ήρθε η ιδέα για την πλωτή εξέδρα.
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους.
Από τότε κάθε καλοκαίρι δεκάδες υπαίθρια φεστιβάλ γίνονται ανά την Ελλάδα.
 



Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε από τον Διαγόρα Χρονόπουλο και τον Ηρακλή Παπαδάκη


Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, μέρος της συναυλίας μπορείτε να  δείτε εδώ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου