Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

BEN BRADLEE : ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ




Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας


“There is nothing like daily journalism! Best damn job in the world!”

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την καθημερινή δημοσιογραφία. Το καλύτερο καταραμένο επάγγελμα στο κόσμο.

                                                                                                                                                            BEN BRADLEE (1921-2014)

Πέθανε στο σπίτι του από φυσικά αίτια ο θρύλος της αμερικανικής δημοσιογραφίας  Ben Bradlee , σε ηλικία 93 χρόνων. Όταν έγινε στέλεχος της Washington Post , το 1965 κατάφερε να μετασχηματίσει την εφημερίδα σε μια ζωντανή έκδοση που ξέφυγε από τα συντηρητικά στερεότυπα του κατεστημένου των μεγάλων εφημερίδων της Αμερικής. Αυτό το κατάφερε δημοσιεύοντας  ελκυστικά γεγονότα που προέρχονταν από μαχητικά και ζωντανά ρεπορτάζ. Έχοντας το χάρισμα του  εμπνευσμένου ηγέτη συνετέλεσε ώστε να προσληφθούν στην εφημερίδα ταλαντούχοι νεαροί δημοσιογράφοι, που κάτω από τις οδηγίες του απογείωσαν την φήμη της εφημερίδας ,καθιστώντας τον ίδιο τον πιο πετυχημένο  διευθυντή εφημερίδας της εποχής εκείνης.





Με την εκδότρια Catharine Grahman έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ



Η πιο διάσημη στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η δημοσιοποίηση του σκανδάλου του Watergate – όπως αυτό περιγράφτηκε μέσα από το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Bob Woodward και Carl Bernstein- που έγινε η αφορμή να παραίτηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον γεγονός μοναδικό στην αμερικανική ιστορία.
Όμως η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του υπήρξε  η απόφαση που πήρε μαζί με την εκδότρια της Post Catharina  Graham να εκδοθούν άρθρα βασισμένα στα περίφημα «Χαρτιά του Πενταγώνου» (PROTAGON PAPERS) . Μέσα από τα άρθρα παρουσιάζονταν ο μυστικός πόλεμος που έκανε το Πεντάγωνο στο Βιετνάμ. Ο Νίξον προσπάθησε να αποτρέψει την δημοσίευση των απόρρητων στοιχείων στις εφημερίδες Washigton Post και New York Times καταφεύγοντας στο δικαστήριο. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε στις εφημερίδες να δημοσιεύσουν ότι είχαν στην διάθεσή τους.

Ως επίλογο θα χρησιμοποιήσω την δήλωση του Προέδρου Ομπάμα για τον  Bradlee :

«Για τον Benjamin Bradlee,  η δημοσιογραφία ήταν περισσότερο από ένα επάγγελμα - ήταν ένα δημόσιο αγαθό ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία μας. Ένας αληθινός δημοσιογράφος, μετέτρεψε την Washington Post, σε μία από τις καλύτερες εφημερίδες της χώρας, και με τον ίδιο στο τιμόνι, δημιούργησε ένα στρατό των δημοσιογράφων που δημοσίευσε τα Pentagon Papers, που εξέθεσε το Watergate, και είπε ιστορίες που έπρεπε να πει - ιστορίες που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τον κόσμο μας και ο ένας τον άλλον λίγο καλύτερα. Το πρότυπο που έθεσε - ένα πρότυπο για έντιμη, αντικειμενική, σχολαστική δημοσιογραφία - ενθαρρύνοντας και τόσους άλλους να μπουν στο επάγγελμα. Και αυτό το πρότυπο είναι ο λόγος, το περασμένο έτος, ήμουν περήφανος που τίμησα τον  Ben με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Σήμερα, προσφέρουμε σκέψεις και οι προσευχές μας προς την οικογένεια του Μπεν, και σε όλους όσους είχαν την τύχη να μοιραστούν μαζί του μια πραγματικά  καλή ζωή. "



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου