Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΞΥΠΟΛΥΤΟ ΤΑΓΜΑ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΤΑΙΝΙΑ








Σήμερα αποφάσισα να παρουσιάσω μια ιδιαίτερη Ελληνική κινηματογραφική ταινία. Η ταινία αυτή υπήρξε  μια από τις ελάχιστες ταινίες που προσπάθησαν να στήσουν τον Νεορεαλισμό στην Ελλάδα. Επίσης είναι η πρώτη Ελληνική ταινία που βραβεύτηκε σε διεθνές φεστιβάλ (το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και τη Χρυσή Δάφνη του Ντέιβιντ O’ Σέλτσνικ.) Οι ιδιαιτερότητές της και οι πρωτιές δεν σταματούν εδώ.
Η ταινία ως δημιούργημα αποτέλεσε άθλο και παράδειγμα θέλησης και αποφασιστικότητας των συντελεστών, που πέτυχαν ένα αποτέλεσμα το οποίο οι ειδικοί του χώρου θεώρησαν αδύνατο να πραγματοποιηθεί με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν. 
Πρόκειται για την ταινία του Γρηγόρη Θαλασσινού (Γκρεγκ  Τάλλας ) : «Το ξυπόλυτο τάγμα».

ΤΟ  ΘΕΜΑ
Η έμπνευση για την δημιουργία της ταινίας  στάθηκε μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας.Το Ξυπόλυτο Τάγμα είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του Bʼ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα παιδιά μεταβάλλονται σʼ ένα είδος καλόκαρδης ηρωικής συμμορίας, που κλέβει από τους Γερμανούς και του μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της κι όσους μπορεί από τον κόσμο γύρω της.
Eπίσης, πέρα από την αρωγή που παρείχαν στο κόσμο, κατάφερναν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθούν την Αντίσταση, βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Εγγλέζους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.
Mε το Ξυπόλυτο Τάγμα, ο Γρηγόρης Θαλασσινός, πέτυχε μια σπουδαία νεορεαλιστική ταινία και αποφεύγοντας τις μελοδραματικές παγίδες που έστηνε το θέμα, μας έδωσε την ατμόσφαιρα της μαύρης απελπισίας που ζούσε η Θεσσαλονίκη την εποχή του ’40.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο Γρηγόρης Θαλασσινός (Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1909 πέθανε στην Αθήνα το 1993) χρησιμοποίησε για την ταινία δύο μόνο επαγγελματίες ηθοποιούς (Φέρμας και Κωστή). Το υπόλοιπο καστ συμπληρώθηκε από ερασιτέχνες. Από τα 66 παιδιά που έπαιξαν, τα 63 τα πήρε από τα Αναμορφωτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η μηχανή λήψης που χρησιμοποιήθηκε για την ταινία ήταν του 1924 και ο οπερατέρ Μιχάλης Γαζιάδης είχε στη διάθεσή του μόνο 6 προβολείς για το φωτισμό. Οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η ταινία γυρίστηκε με τόσο λίγα τεχνικά μέσα. O φωνολήπτης της Κολούμπια ήταν αδύνατο να δεχθεί πως αυτή η ταινία γυρίστηκε βουβή και πως είχαν επιτευχθεί τόσο άψογοι συγχρονισμοί στο ντουμπλάρισμα της ηχητικής μπάντας στην Ελλάδα!
Την μουσική της ταινίας την έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης , και είναι η πρώτη μουσική που συνέθεσε για κινηματογραφική ταινία.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Η ταινία όπως προείπα έλαβε μέρος στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 1955. Η ιστορία των μικρών παιδιών του ορφανοτροφείου, που ο σκηνοθέτης αποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο, συγκίνησε κοινό και κριτικούς και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Ο Βιτόριο Ντε Σίκα όταν είδε το 1955 το Ξυπόλητο Τάγμα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου είπε στον Γκρεγκ Τάλλας: «Αν είχες γυρίσει αυτή την ταινία προτού γυρίσω εγώ τον Κλέφτη των Ποδηλάτων τότε σήμερα θα ήσουν εσύ ο Ντε Σίκα!».

Σ.σ.
Το αρνητικό της ταινίας είχε χαθεί και χάρη στις προσπάθειες του διευθυντή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θόδωρου Αδαμόπουλου που εντόπισε δύο κόπιες προβολής σε καλή κατάσταση, δημιουργήθηκε, μετά από χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες, ένα καινούργιο αρνητικό της ταινίας.

Θεωρώ ότι το ξυπόλυτο τάγμα είναι μια αριστουργηματική και πολύ επίκαιρη  ταινία  που πρέπει να δει κάθε Έλληνας. Ειδικά τα νέα παιδιά που δοκιμάζονται στις μέρες μας περισσότερο απ’ όλους.


 Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου