Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η ΚΟΜΠΑΝΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ ΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ;








Τις τελευταίες μέρες το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας έχει στραφεί την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από τους μαχητές του ISIS (Ισλαμικό Χαλιφάτο). Η Κομπάνι βρίσκεται στην  βόρεια Συρία λίγα χλμ από τα σύνορα με την Τουρκία . Είναι η τρίτη σε μέγεθος κουρδική πόλη με 300000 κατοίκους και μεγάλης στρατηγικής σημασίας αφού ελέγχει μεγάλη λουρίδα εδάφους στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Η πολιορκία της από τους τζιχαντιστές έχει ξεκινήσει από τις 16 Σεπτεμβρίου με εκατοντάδες θύματα μέχρι τώρα.

Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αξιωματούχων, μεταφέροντας τους στα τουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του ημι-επίσημο δικτύου Free Media Union. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού μάχονται πόρτα-πόρτα για να αποκρούσουν την προώθηση των τζιχαντιστών οι οποίοι με μεγαλύτερη δύναμη πυρός, καθώς διαθέτουν τανκ και αυτοκίνητα βόμβες, έσπασαν την άμυνα στα ανατολικά της πόλης.
Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η αντίσταση των κούρδων μαχητών είναι μέχρις εσχάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν μαχητή, με 20χρονη πολεμική εμπειρία, που έκανε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας «δεκάδες» τζιχαντιστές. Ήταν ο πρώτος κούρδος βομβιστής αυτοκτονίας που ενήργησε στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2011 «Αν είναι απαραίτητο, όλοι οι μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του»,αναφέρει σχετική ανακοίνωση των κούρδων μαχητών.


Οι τρομοκράτες της ΙSIS αποκεφάλισαν σύρια κούρδισα μαχήτρια των Λαικών Δυνάμεων Άμυνας(YPG) των Κούρδων κοντά στο Κομπάνι. Ο δήμιος με υψωμένο τον δείκτη του αριστερού χεριού υποδεικνύει ότι ήταν θέλημα του Αλλάχ. Με το δεξί χέρι κραδαίνει το κεφάλι μιας νεαρής κοπέλας που φέρει μια μακριά πλεξούδα ελεύθερη στο κενό…. Το ειρηνικό της μειδίαμα στα χείλη σαρκάζει τον εκτελεστή της. Αλλά οι θηριωδίες των τζιχαντιστών στην μαρτυρική συριακή πόλη κοντά στα συροτουρκικά σύνορα δεν έχουν τέλος.


Παρά την διαφαινόμενη σφαγή  που κατά τους Κούρδους παίρνει μορφή γενοκτονίας, απορίες και ερωτηματικά εγείρουν η δράση του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ , καθώς και η στάση της Τουρκίας. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές δημοσιογράφους οι βομβαρδισμοί των θέσεων των τζιχαντιστών ήταν αναποτελεσματικοί αφού δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία των τεθωρακισμένων αρμάτων.






Επίσης τα Τούρκικα άρματα μάχης, παρατεταγμένα σε έναν λόφο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, έχουν στραμμένα τα πυροβόλα τους προς την πόλη Κομπάνι, αλλά ο τουρκικός στρατός παραμένει ακόμη θεατής στην μάχη που μαίνεται στην πόλη. Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις εμποδίζουν από προχθές την πρόσβαση στα σύνορα και στους δημοσιογράφους και προσπαθώντας να αδειάσουν από πολίτες την περιοχή στα  σύνορα ρίχνουν δακρυγόνα στο σκόρπιο πλήθος. Κάθε φορά που ακουγόταν η σειρήνα της αστυνομίας που πλησίαζε στο μέρος που κόσμος ήταν συγκεντρωμένος, οι πιο νέοι μάζευαν πέτρες για να ρίξουν στο όχημα της τουρκικής αστυνομίας που εκτόξευε δακρυγόνα.




Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν με ότι καλύτερο διαθέτει η Πολεμική τους Αεροπορία, τα F-22 RAPTOR και τα Β-1 Stealth . Επίσης ο βαρύς οπλισμός (άρματα μάχης , πύραυλοι , κλπ) που έχουν στην διάθεση τους οι τζιχαντιστές προέρχονται από τον Ιρακινό στρατό είναι αμερικανικά και τα άρπαξαν μετά από νικηφόρες μάχες με τους Ιρακινούς. Γεννιέται λοιπόν η απορία : Με ποιο τρόπο υποστηρίζονται τεχνικά τόσους μήνες, που βρίσκουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά και φυσικά τα κατάλληλα πυρομαχικά;
 Το PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) έστειλε τελεσίγραφο στην τουρκική κυβέρνηση ότι «εάν πέσει η Κομπάνι, τότε θα ξεσπάσει πόλεμος μέσα στην Τουρκία, που πολύ γρήγορα θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη». Παράλληλα οργανώθηκαν καλέσματα σε όλες τις κουρδικές πόλεις της Τουρκίας για μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες επεκτάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας που δεν είναι στην πλειονότητα του πληθυσμού τους κουρδικές.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις η πτώση της Κομπάνι είναι ζήτημα χρόνου.



Μια πολύ καλή ιστορική ανάλυση για το Ισλαμικό Χαλιφάτο εδώ:



Θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι παιδεύτηκα πολύ μέχρι ν’αποφασίσω για την ανάρτηση της σκληρής φωτογραφίας που περιέχεται στο άρθρο. Ο λόγος που με έκανε να την βάλω είναι ότι η σκληρότητα αλλά και η τραγικότητα της ,«αφηγείται» με τον πιο πειστικό τρόπο ,τι συμβαίνει σε μια περιοχή που δεν απέχει πολύ από εμάς.


 πηγές the press project.gr
yiorgosthalassis.blogspot.com(για την φωτογραφια και την λεζάντα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου