Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ : 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ




Πέρασαν 25 χρόνια από την ημέρα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Μαζί με το τοίχος τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος αλλά και η ισορροπία του Τρόμου. Το αποτυχημένο μοντέλο του υπαρκτού σοσιαλισμού θάφτηκε κάτω από τα ερείπια του Τείχους. Η μεγάλη ηττημένη Ρωσία διάλεξε  να εφαρμόσει την έσχατη λύση. «Αυτοκτόνησε». Μια μέθοδος που την έχει εφαρμόσει στους  Ναπολεόντειους    Πολέμους αλλά και στο Ανατολικό Μέτωπο, με απόλυτη επιτυχία. Τότε που διατύπωνα αυτή την άποψη όλοι γελούσαν. Σήμερα όμως ; Αλλά ας αφήσουμε την Ρωσία και επανέλθουμε στην επέτειο. Θυμάμαι τότε που όλοι μιλούσαν για την νίκη του Ελεύθερου Κόσμου και για τις θαυμάσιες προοπτικές που ανοίγονταν στην Ανθρωπότητα, αφού ο Πυρηνικός  Όλεθρος είχε εξαφανιστεί και το Σιδηρούν Παραπέτασμα που γύριζε πίσω την Ανθρωπότητα είχε καταρρεύσει.

Με την απόσταση των 25 χρόνων νομίζω ότι μπορεί κάποιος να δει μια ξεκάθαρη εικόνα που δυστυχώς δεν έχει σχέση με τις προσδοκίες και τις ελπίδες που γεννήθηκαν στους ανθρώπους με το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Για να δούμε  μερικά από τα γεγονότα.
Πολλοί επιπόλαιοι σχολιαστές μίλησαν για την εποχή της  PAX AMERICANA , αφού η Αμερική παρέμεινε ο μοναδικός ηγετικός παίκτης στον κόσμο. Στην Ελλάδα ειδικά ,την χώρα που κάποιοι γέννησαν την ιδέα της Δημοκρατίας , οι δημοσιογράφοι ανέδειξαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε Πλανητάρχη!! Άλλη μια καθόλου εγκωμιαστική αποκλειστικότητα για την χώρα.
Δυστυχώς οι Αμερικανοί την ειρήνη την εννοούσαν κάπως διαφορετικά. Έτσι το 1991 αποφάσισαν να  εισβάλουν στο Ιράκ να εξοντώσουν τον τύραννο Σαντάμ Χουσεϊν. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε απευθείας μετάδοση την έναρξη ενός πολέμου. Η πληγή που άνοιξε στην χωρά αυτή παραμένει μετά από 2 δεκαετίες ανοικτή.
Την ίδια εποχή βομβαρδίστηκε ευρωπαϊκό έδαφος για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα κυρίαρχο κράτος η Γιουγκοσλαβία διαμελίστηκε και κάποιοι καρναβαλιστές από τα Σκόπια άρχισαν να μιλούν για την Μακεδονία και για αλύτρωτες πατρίδες. Τα Βαλκάνια ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή περιοχή που μπήκε σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια. Κανείς τότε δεν αναρωτήθηκε . Σήμερα;
Παράλληλα με την πτώση του τείχους κάποιες «νέες» έννοιες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ανατριχιάζοντας αυτούς που είχαν την ιστορική γνώση. Εμφανίζεται η Νέα Τάξη Πραγμάτων (New World Order), η Παγκοσμιοποίηση ,  ο νόμος των «Αγορών». Η Γερμανία μετά την χειμερία νάρκη μισού αιώνα προσπαθεί να ξαναπαίξει τον ηγετικό ρόλο που έπαιξαν και οι πρόγονοι τους Ναζί. Δεν είναι τυχαίο που δύο από τους τελευταίους μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης Μιτεράν και Θάτσερ κατάλαβαν που το πήγαινε η Γερμανία και προσπάθησαν να αποτρέψουν την ένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας αλλά απέτυχαν. Τα αποτελέσματα της ένωσης είναι πλέον φανερά σε όλους.
Η πτώση του τείχους και η ανάδυση των «αγορών» σε κυρίαρχο πολιτικό παράγοντα που έφτιαξε το «πολιτικό του γραφείο» στα Χρηματιστήρια (που οι επενδυτές πλέον ονομάζονταν παίκτες γιατί «έπαιζαν μετοχές» στο Χρηματιστήριο και δεν επένδυαν αφού η επένδυση προϋποθέτει κάποιες στοιχειώδης γνώσεις Οικονομίας) έφερε την νομισματική ένωση της Ευρώπης. Κανείς δεν αναρωτήθηκε πόση από την εθνική ανεξαρτησία χάνονταν μαζί με το δικαίωμα της έκδοσης εθνικού νομίσματος.
Στην Ανατολή της νέας Χιλιετίας ένας νέος εφιάλτης κάνει την εμφάνιση του. Ονομάζεται Αλ Κάιντα . Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ο ιδρυτής της είναι ο προσωποποιημένος τρόμος. Ένα σοκαριστικό  τρομοκρατικό κτύπημα συμβαίνει στην καρδιά της Νέας Υόρκης και μάλιστα σε …ζωντανή μετάδοση. Οι διδυμοι πύργοι του Κέντρου του Παγκόσμιου Εμπορίου καταρρέουν ως χάρτινοι, μετά το κτύπημά τους από πολιτικά αεροπλάνα. Ο πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας μόλις άρχιζε.
Μια νέα οικονομική κρίση κτυπάει τον πλανήτη με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στην Αμερική. Η κρίση περνάει στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι μια από τα πρώτα θύματά της. Τότε κυκλοφορεί και ένας καθόλου τιμητικός όρος για την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Πρόκειται για τα P.I.G.S.(ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ). Τα ακρώνυμα αυτά συμβολίζουν τις χώρες : Πορτογαλία, Ιταλία , Ελλάδα , Ισπανία. Είναι  οι χώρες που η οικονομία τους καταρρέει και αποτελούν κίνδυνο για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τα γουρούνια που τρώνε το ευρωπαϊκό χρήμα συμπτωματικά ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Νότο. Κανείς βέβαια δεν αναρωτιέται πως είναι δυνατόν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που ανήκουν  στους G8 και G20 αντίστοιχα, είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται έτσι…
Στους αδύνατους κρίκους των γουρουνιών( βλ. Ελλάδα) έρχονται μνημονιακές συμβάσεις και οι χώρες μπαίνουν υπό τον έλεγχο επιτρόπων. Τα εργασιακά, ασφαλιστικά , ατομικά δικαιώματα εκμηδενίζονται. Η κοινωνική ανισότητα μεγαλώνει. Η άδικη υπερφορολόγηση δεν μπορεί να ανακοπεί και όλο και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών εξαθλιώνεται και χάνει την ατομική του περιουσία. Η μετανάστευση επανέρχεται αφού η ανεργία δεν αφήνει τους νέους να κάνουν όνειρα. Πολλοί μιλούν πλέον ανοικτά για ανθρωπιστική κρίση!!!
Γύρω από την  την Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική Μέση Ανατολή και Ουκρανία ο τόπος βράζει από εξεγέρσεις και το αίμα ρέει άφθονο. Ο καινούργιος εφιάλτης ονομάζεται Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΙΣΙΛ) και οι μέθοδοι που ακολουθεί έχουν γυρίσει την Ανθρωπότητα στην εποχή των Σταυροφοριών του 1150 μ.Χ.
Πλέον δεν ακούω για Pax Americana. Παρακολουθώ μιά παλιά αμερικάνικη πολεμική ταινία με θέμα τον Β΄Π Π. Ακούω τους διαλόγους των πρωταγωνιστών που μιλούν για τα ιδανικά της ελευθερίας και τον αγώνα τους για ένα νέο ελεύθερο κόσμο και χαμογελάω πικρά…

Το τείχος του Βερολίνου έπεσε στις 9/11/1989 έκτοτε  δεκάδες "τείχη" έχουν υψωθεί σε όλο τον κόσμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου