Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

JOHNNY CASH : AMERICAN RECORDINGS















Ο Johnny Cash αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την country μουσική της Αμερικής. Η φήμη του είναι παγκόσμια και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων  μουσικών προσωπικοτήτων της σύγχρονης λαϊκής μουσικής. Η ζωή του υπήρξε πολυτάραχη. Πολλές στιγμές θα μπορούσαν να είχαν ξεπεταχτεί μέσα από αρχαία τραγωδία. Η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε από το τραγικό θάνατο του αδελφού του, που σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του την ώρα που έπαιζαν σε ένα πριονιστήριο. Ο αυταρχικός πατέρας του θεώρησε τον μικρό Johnny υπεύθυνο και δεν του το συγχώρησε ποτέ. Ίσως είναι αυτό το συγκλονιστικό γεγονός  η αιτία του μόνιμα θλιμμένου και σκοτεινού βλέμματός του. Στη πολύχρονη καριέρα του ηχογράφησε δεκάδες δίσκους, έπαιξε σε κινηματογραφικές ταινίες, σε τηλεοπτικά σήριαλ , είχε δικό του τηλεοπτικό show, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για τα δικαιώματα των Ινδιάνων, στάθηκε αρωγός της κίνησης για τα δικαιώματα των κρατουμένων, η ζωή του έγινε ταινία, η αυτοβιογραφία του εκδόθηκε σε βιβλίο.   Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η ιστορική ζωντανή εμφάνιση μέσα στις σκληρές φυλακές του  San Quentin για τους βαρυποινίτες κρατουμένους το 1968. Αργότερα πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Το 1994  ο παραγωγός της μικρής δισκογραφικής εταιρίας  American Recordings, που εξειδικεύονταν στην RAP και το Hard rock, Rick Rubin προτείνει συμβόλαιο συνεργασίας στον Cash. O Cash  δέχεται και ξεκινάει ίσως η σημαντικότερη περίοδος – κατά την γνώμη μου- της θρυλικής του καριέρας. Ως το 2003 που πέθανε, λόγω των επιπλοκών από το διαβήτη και της δυσαυτονομίας (πάθηση του νευρικού συστήματος), κατάφερε και έγραψε υλικό για έξι άλμπουμ ! Όλη αυτή η περίοδος καθώς και τα άλμπουμ ονομάζονται  AMERICAN RECORDINGS. Θεωρώ ότι αυτοί οι 6 δίσκοι είναι η μουσική παρακαταθήκη , ο χαιρετισμός ενός θρύλου προς το κοινό του. Το δε τραγούδι Hurt (σύνθεση των Nine Inch Nails) που ηχογράφησε λίγους μήνες πριν πεθάνει κτυπημένος από την ασθένεια , θεωρείται «ο επιτάφιος» του.







          Τι κάνει τόσο ξεχωριστά αυτά τα άλμπουμ; Ο Johnny Cash ξεφεύγει από τα όρια της country και ερμηνεύει τραγούδια πολύ νεώτερων μουσικών και διαφορετικών ειδών, δίνοντας μια αξεπέραστη ερμηνευτική χροιά. Ερμηνεύει μεταξύ άλλων τραγούδια των U2, Eagles, Simon and Garfunkel, Bruce Springsteen, Tom Petty, Neil Diamond, Depeche Mod κ.α.
Μουσικοί από κάθε γωνιά της Αμερικής συγκεντρώθηκαν συμμετέχοντας σ’ αυτή την «τελική» προσπάθεια του Johnny Cash. Tom Petty, Nick Cave , Billy Preston, Fiona Apple, Sheryl Crow, μέλη των Fleetwood Mac, Red Hot Chili Peppers, Eagles, αλλά και πολλοί γνωστοί country μουσικοί είναι μερικοί από αυτούς που συμμετείχαν.  Ο τρόπος που παίζουν στις ηχογραφήσεις φανερώνει το σεβασμό προς το μεγάλο καλλιτέχνη που με αυτό τον τρόπο τον τιμούν για την τόσο μακριά και πολυδαίδαλη διαδρομή του. Η ατμόσφαιρα που βγαίνει από αυτούς τους δίσκους πλησιάζει πολλές φορές την μυσταγωγία.


I have been a rover

I have walked alone

Hiked a hundred highways
Never found a home




Παραθέτω την λίστα αυτών των Άλμπουμ


AMERICAN RECORDINGS
AMERICAN III :SOLITARY MAN
UNCHAINED
 
AMERICAN IV : THE MAN COMES AROUND

AMERICAN VI : AIN'T NO GRAVE
AMERICAN V: A HUNDRED HIGHWAYS

















πηγή:wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου