Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ



Ξενάγηση στο μουσείο φυσικής ιστορίας Μετεώρων . Επισκέπτες παρατηρούν γλυπτά μανιτάρια.





Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα μουσείο που αποδεικνύει οτι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που πηγαίνει κόντρα στην ασχήμια των καιρών. Μια Ελλάδα που αντιστέκεται και παλεύει. Δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί ν’ αναδείξει την μαγεία που κρύβεται σ’ αυτό τον τόπο. Μια ομορφιά που ενώ βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας  πολλές φορές  μένει αθέατη κάτω από το πέπλο της μιζέριας και της κατήφειας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.
Πρόκειται για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και  Μανιταριών.


Ο ρόλος του μουσείου – άνοιξε στις 28 Νοεμβρίου – είναι πολλαπλός και οι στόχοι του είναι:
·                                  
·                                 1.Η δημιουργία, διατήρηση και ανάδειξη συλλόγων που θα συμβάλουν στη μελέτη και διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς.
·                                 2.Η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσα από την εγκυρότητα και διάχυση της γνώσης, που εγγυάται η συνεργασία με καταξιωμένους επιστημονικούς φορείς, μουσειοπαιδαγωγούς και Πανεπιστήμια.
·                                 3.Η επιστημονική αξιοποίηση των συλλογών και η συμμετοχή σε μελέτες σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή της Πίνδου.
·                                 4.Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και εκδοτικών δραστηριοτήτων καθώς και η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών, σχετικά με τα φιλοξενούμενα είδη.
5.Η διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων και σεμιναρίων σχετικά με το περιβάλλον, καθώς και δραστηριοτήτων που φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με τη φύση και την πολυπλοκότητα των λειτουργιών της.


Ξενάγηση στο μουσείο φυσικής ιστορίας Μετεώρων . Επισκέπτης παρατηρεί γύπες του σπάνιου είδους ασπροπάρη (Νeophron percnopterus).

Η Συλλογή

  Στο μουσείο μπορεί κάποιος να δει μια συλλογή 300 ειδών πτηνών και θηλαστικών  καθώς και συλλογή μανιταριών.
Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα.

Ξενάγηση στο μουσείο φυσικής ιστορίας Μετεώρων . Επισκέπτες παρατηρούν τα εκθέματα του μουσείου φυσικής ιστορίας Μετεώρων.


Αίθουσα πολλαπλών Εκδηλώσεων «Ασπροπάρης»

Στην αίθουσα «Ασπροπάρης» φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και διάφορες δράσεις που έχουν να κάνουν με τη θεματολογία του Μουσείου.
Στην αίθουσα «Ασπροπάρης» στεγάζεται και μόνιμη έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής εικαστικών της ευρύτερης περιφέρειας η οποία ανανεώνεται συνεχώς με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της τοπικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Υπάρχει επίσης Πωλητήριο με διάφορα είδη που αφορούν το αντικείμενο του καθώς και ένα ωραίο καφέ που προσφέρεται για μερικές στιγμές ξεκούρασης.

  


 Το μουσείο βρίσκεται στην Καλαμπάκα στην οδό Πίνδου 20 (Περιφερειακός Καλαμπάκας – Γρεβενών).
 Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ.
Θεωρώ αν ο δρόμος σας φέρει από αυτά τα μέρη αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να το επισκεφτείτε.

 


Στις αρχές του Δεκέμβρη έγινε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση –ξενάγηση. Από αυτή την εκδήλωση είναι και οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο site της  Ναυτεμπορικής . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την διεύθυνση :http://meteoramuseum.gr/



Ξενάγηση στο μουσείο φυσικής ιστορίας Μετεώρων . Ένας χρυσαετός (Aquila chrysaetos) κυνηγά μια αλεπού (Vulpes vulpes) σε αναπαράσταση του μουσείου φυσικής ιστορίας Μετεώρων.




Πηγές meteoramuseum.gr, naftemporiki.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου