Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΦΥΝΤΑΝΙΔΗΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ





Πριν από λίγες ώρες έφυγε από την ζωή ένας θρύλος της Ελληνικής δημοσιογραφίας , ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Υπήρξε ο εμβληματικός διευθυντής της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Κατά την γνώμη μου η Ελευθεροτυπία υπήρξε η πιο αντιπροσωπευτική εφημερίδα της εποχής της Μεταπολίτευσης. Με τον Φυντανίδη στο τιμόνι της διένυσε μαζί του όλη αυτή την περίοδο, μεταλλασσόμενη συνεχώς, όπως και η πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Εφημερίδα, Φυντανίδης , Μεταπολίτευση βάδισαν δρόμους παράλληλους και τερμάτισαν την πορεία τους σχεδόν ταυτόχρονα.


Η Ελευθεροτυπία ήταν η πρώτη εφημερίδα που γεννήθηκε στην Μεταπολίτευση (21/7/1975) και ο Φυντανίδης βρίσκεται ως διευθυντής , επικεφαλής της έκδοσης τον Απρίλιο του 1976.
Γεννημένος το 1937 στο  Περιστέρι  πτυχιούχος της ΑΣΣΟΕ,ξεκινά την σταδιοδρομία του από το ΕΘΝΟΣ, περνά από τις εφημερίδες ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΑΚΡΟΠΟΛΗ για να καταλήξει στην νεογέννητη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Με τον εκδότη της εφημερίδας Κίτσο Τεγόπουλο θα αποτελέσουν ένα εκρηκτικό δίδυμο που ταρακούνησε τα νερά του Ελληνικού τύπου.



Το ύφος των κειμένων και το στήσιμο των σελίδων έσφυζε από φρεσκάδα και μαχητικότητα. Η εγκυρότητά της την έφερε στην ελίτ των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Πολλές ήταν και οι επιτυχίες της. Σημαντικότερες υπήρξαν : το σκάνδαλο Κοσκωτά που έφερε την πτώση του Ανδρέα Παπανδρέου και τα ειδικά δικαστήρια ,αλλά και η κατάργηση στην πράξη του τρομονόμου του Μητσοτάκη ,που απαγόρευε την δημοσιοποίηση των προκηρύξεων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Φυντανίδης  αγνοώντας  την απαγόρευση δημοσίευσε προκήρυξη της 17 Νοέμβρη και συνελήφθη. Η κατακραυγή για την σύλληψη και τον εγκλεισμό του στις φυλακές Κορυδαλλού, οδήγησε στην απελευθέρωση του και στην προσωπική ήττα του Μητσοτάκη. Ο Φυντανιδης παίρνει συνεντεύξεις και συναναστρέφεται, για επαγγελματικούς λόγους ,με όλη την πολιτική ελίτ της Μεταπολίτευσης αλλά και της διεθνούς σκηνής.

Ο Φυντανίδης θα ξανασυλληφθεί πολλά χρόνια αργότερα( 2012) για χρέη προς το δημόσιο. Δεν έμενε πλέον στο Περιστέρι αλλά στο Παλαιό Ψυχικό

Ο Τεγόπουλος είχε πεθάνει από το 2006 και η κόρη του τον είχε απολύσει με τρόπο απαξιωτικό(2007). Η Ελευθεροτυπία πλέον είναι κλειστή. Οι λανθασμένες επιλογές της πολιτικής σκηνής της Μεταπολίτευσης  οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια και την διεθνή εποπτεία και τις πολιτικές δυνάμεις στην πλήρη απαξίωση. Πολλοί πλέον μιλούν για την μετά μεταπολιτευτική εποχή. Λίγες μέρες πριν την 3η και κρισιμότερη προεδρική εκλογή που θα κρίνει πολλά για την συνέχεια της πορείας της Ελλάδας  ο Σεραφείμ Φυντανίδης  προδόθηκε από την καρδιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου