Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ






Σκίτσο του Μπόστ: Ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα






       Πολύς λόγος γίνεται και θα γίνει για την περίφημη αποστολή των «θεσμών»(;) της «τρόικα»(;) ή των "τεχνικών κλιμακίων",δηλ. του  ελεγκτικού μηχανισμού, όπως ουσιαστικά είναι,ανεξάρτητα από τον κάθε λογής χαρακτηρισμό που του προσδίδουν  οι πολιτικοί και ο οποίος έρχεται από την  Ευρώπη στην Αθήνα προκειμένου να  αποφασιστεί αν θα σταματήσει- προς το παρόν- ο οικονομικός στραγγαλισμός της χώρας ή όχι.

    Έχουν ακουστεί και θα ακουστούν οι πλέον αξιοκαταφρόνητες δηλώσεις που χλευάζουν την νοημοσύνη ενός μέσου ανθρώπου.
Οι πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές, που ορίζουν ως όριο της εθνικής αξιοπρέπειας  την ιδιότητα των προσώπων με τα οποία θα έρθουν σε επαφή οι «ελεγκτές»,υπάλληλοι της τρόικα, που θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την απελευθέρωση της «δόσης».


      Το ζήτημα της εθνικής αξιοπρέπειας στη Ελλάδα κατά τις δηλώσεις των «εθνικών θεματοφυλάκων» τίθεται ως προς το βαθμό που φέρει στην πυραμίδα της Δημόσιας Διοίκησης  ο εξεταζόμενος από τους ελεγκτές (γιατί περί αυτού πρόκειται) , Έλληνας αξιωματούχος. Δηλ. με άλλα λόγια: αν κατά τον έλεγχο στο Υπουργείο Οικονομικών οι «θεσμοί» συνεργαστούν με κάποια στελέχη του Υπουργείου (π.χ. διευθυντές) δεν τίθεται κανένα ζήτημα αξιοπρέπειας αφού δεν απευθύνθηκαν στο Υπουργό. Το οτι ξένοι ελέγχουν την λειτουργία και την πολιτική που ασκείται από το Υπουργείο είναι κάτι που δεν μας πειράζει καθόλου. Ντροπή!!!

    Όσο γι’ αυτή την μερίδα που επιχαίρει για κάθε ήττα της Ελληνικής πολιτικής στην Ευρώπη και υποστηρίζει την Γερμανική συμπεριφορά προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικά λαό ,το μόνο που έχω να πω είναι ότι μου φέρνουν στο νου τους Μαυραγορίτες της πρώτης  Γερμανικής Κατοχής που έλεγαν το περίφημο «αγάντα Ρόμελ».(*)

    Τέλος περιμένω ν’ ακούσω κάποια δήλωση ή τέλος πάντων ένα σχόλιο για την  Ομάδα Δράσης (Task Force for Greece) η οποία δραστηριοποιείται από το 2011 στην Ελλάδα και η θητεία της λήγει κάπου στον Ιούνιο του 2015. Μου έχει διαφύγει οποιαδήποτε αναφορά γι’ αυτή την ομάδα. Προφανώς η εδώ παρουσία της δεν ενοχλεί κανέναν ή ίσως εγώ να μην έχω καταλάβει καλά.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο ιστορικό  της ομάδας όπως αυτό περιγράφεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
(Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου)


Ιστορικό
Στις 20 Ιουλίου 2011, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Barroso συνέστησε την Ομάδα Δράσης με σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα. Αυτή η πρωτοβουλία είχε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σύνοδος της 21ης Ιουλίου 2011), το οποίο δήλωσε ότι «…τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν άμεσα όλους τους απαιτούμενους πόρους για την παροχή έκτακτης τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της …».
Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Σεπτέμβριο του 2011 και αποστολή της είναι να εντοπίζει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Βοηθά επίσης την Ελλάδα να επιταχύνει την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ, ώστε να υποστηριχτεί η οικονομική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση.
Η Ομάδα Δράσης υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Barroso και τελεί υπό την πολιτική καθοδήγηση του Αντιπροέδρου κ. Olli Rehn. Η Ομάδα Δράσης έχει βοηθήσει τις ελληνικές αρχές μέσω της επιτήρησης και της παρακολούθησης όλων των έργων τεχνικής βοήθειας, και για τη σύνταξη εκθέσεων προς την Επιτροπή και τα κράτη μέλη σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται ή τα προβλήματα που συναντώνται, αλλά και μέσω τακτικών εκθέσεων. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί δύο εκθέσεις· η επόμενη έκθεση βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης. Λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες της Ομάδας Δράσης που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις διατίθενται στη διεύθυνση:
Μετά από αίτημα που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την άνοιξη του 2012, η Ομάδα Δράσης διευρύνεται. Σήμερα αποτελείται από 55 περίπου άτομα – κυρίως υπάλληλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη (UK, AT, BE, SV, CZ, FR(2), DE(2) και NL(2)) – εκ των οποίων τα 30 εργάζονται στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες και 25 στο γραφείο Αθηνών. Από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, 7 έχουν τοποθετηθεί στις Βρυξέλλες και 4 στην Αθήνα. Η διεύθυνση του γραφείου Αθηνών έχει ανατεθεί στην κ. Ζωρζέτα Λάλη (Διευθύντρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
Οι εργασίες της Ομάδας Δράσης υποστηρίζονται από τα κράτη μέλη, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΔΟΕ, ΟΕΕ/HE, πρόσφατα άρχισαν συνομιλίες με την ΕΤΑΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα σχετικά με τη συμμετοχή τους) και από πολλές υπηρεσίες της Επιτροπής. Ο κύκλος των παρόχων τεχνικής βοήθειας έχει επεκταθεί ικανοποιητικά. Τώρα, 19 κράτη μέλη (AT, BE, BU, CY, DA, EST, FI, FR, DE, IE, IT, NL, PL, PT, SL, ES, SV, UK) και η Νορβηγία (μέλος του ΕΟΧ και της ΕΖΕΣ) παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη σε διάφορους τομείς τεχνικής βοήθειας. Αρκετά από τα υπόλοιπα κράτη μέλη έχουν προσφέρει τη στήριξή τους, η οποία θα ενεργοποιηθεί όταν χρειαστούν οι αντίστοιχοι τομείς εμπειρογνωμοσύνης.
Η αντιστοίχιση της προσφοράς και της ζήτησης τεχνικής βοήθειας πραγματοποιείται μέσω τριμηνιαίων συνεδριάσεων συντονισμού σε υψηλό επίπεδο που οργανώνονται από την Ομάδα Δράσης με συμμετοχή των ελληνικών αρχών, των παρόχων τεχνικής βοήθειας και των υπηρεσιών της Επιτροπής. Η τελευταία τέτοια συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου.
Βλ. επίσης:
Τριμηνιαίες εκθέσεις της Ομάδας Δράσης:
Πρώτη τριμηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2011:
Δεύτερη τριμηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2012:



Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:




(*)  Στην Αιγύπτο δυτικά της Αλεξάνδρειας στην τοποθεσία Ελ Αλαμέιν μαινόταν ο πόλεμος από 23 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου του 1942 φτάνοντας σε ακραία όρια αντοχής τα συμμαχικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Μοντγκόμερι και του στρατού των Γερμανών υπό την αρχηγία του στρατηγού Έρβιν Ρόμελ.

Οι Γερμανοί είχαν απόλυτη ανάγκη προμηθειών σε πολεμικό υλικό και τρόφιμα που ερχόντουσαν δια μέσου της Ελλάδας, κάνοντας αφαίμαξη και των τελευταίων υπολειμμάτων των τροφίμων της.


Ο ελληνικός λαός πέθαινε στους δρόμους από την πείνα και οι μαυραγορίτες των Αθηνών που ποιός ξέρει πως εύρισκαν κάποια τρόφιμα χειρίστης ποιότητας, τα πουλούσαν σε υπέρογκες τιμές και προσεύχονταν υπέρ του Ρόμελ να συνεχιστεί ο πόλεμος για να θησαυρίζουν ανενόχλητοι, παρακαλώντας να αντέξει ο Ρόμελ λέγοντας χαρακτηριστικά "αγάντα Ρόμελ". (ΠΗΓΗ:www.logiosermis.net.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου