Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΝΕΟ-ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ










Σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η Ελληνική Επανάσταση δεν είχε μόνο εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα αλλά και κοινωνικό. Θα έλεγα μάλιστα ότι η κοινωνική ανισότητα που προέρχονταν κυρίως από την τάξη των Κοτζαμπάσηδων ή Προεστών ή Προκρίτων,   δημιούργησε τις προϋποθέσεις της επανάστασης ενάντια στην καταπίεση και κατ’ επέκταση στο τουρκικό ζυγό.

Επιγραμματικά οι κοτζαμπάσηδες ήταν Έλληνες  που για λογαριασμό της οθωμανικής διοίκησης εκτιμούσαν αρχικά την φορολογική δυνατότητα εκάστου μέλους της κοινωνίας τους και στη συνέχεια συνέτασσαν τους φορολογικούς καταλόγους και προέβαιναν στην είσπραξη των αναλογούντων φόρων. Παράλληλα ήταν υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης και υπόλογοι αυτής προς την οθωμανική διοίκηση.


Δυστυχώς αποδείχτηκαν χειρότεροι από τους τούρκους αφού καταπίεζαν τους ομοεθνείς τους για προσωπικά οφέλη. Αυτοί ήταν κυρίως η αιτία, όπου με τους αβάστακτους φόρους που επέβαλαν, ανάγκασαν τους Έλληνες να βγούνε Κλέφτες στα βουνά και να δημιουργηθούν οι πρώτοι επαναστατικοί πυρήνες.
Αν αυτά φαντάζουν υπερβολικά ας διαβάσετε τι έχει γραφτεί από τον Άγγλο περιηγητή Φίνλεϊ : 

«Οι προεστοί της Ελλάδας αποτελούσαν το υποκατάστατο μιας αριστοκρατίας. Η προστασία της Οθωμανικής κυβερνήσεως βαθμιαία δημιούργησε μια ελληνική αριστοκρατία διοικητικών οργάνων και φοροεισπρακτόρων. Η ηθική και πολιτική θέση τούτης της τάξης αποδόθηκε άριστα με την ονομασία τους σαν είδος Χριστιανών Τούρκων.»

Υπάρχει και ένα επεισόδιο που εξιστορείται στην «Ελληνική Νομαρχία»: Μία χήρα με πέντε ανήλικα παιδιά πήγε στον Κοτζαμπάση να της μειώσει το φόρο που έδινε
«-Πούλησα ότι στολίδι και αν είχα για να πληρώσω το περασμένο δόσιμο (φόρο). Δεν μ’ απόμεινε τίποτις άλλο.Κι έχω να θρέψω τρεις θυγατέρες και δυο γιούς…
-Έχεις πέντε παιδιά ; την αντικόβει ο κοτζαμπάσης. Αμ τότε ,κυρά μου, πούλησε τα δύο για να οικονομήσεις το δόσιμο.»

Μια παροιμία της εποχής είναι χαρακτηριστική:

« Τι Μπραϊμης τι Ζαΐμης»

Σχεδόν 200 χρόνια μετά φαίνεται πως νέα γενιά κοτζαμπάσηδων έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα. Είναι αυτή των Σαμαροβενιζέλων και των λοιπών διαπλεκομένων.
Σύμφωνα με μια έρευνα που εκπονήθηκε για το γερμανικό Ίδρυμα Hans Böckler και την υπογράφουν ο Τασος Γιαννίτσης και ο Σταύρος Ζωγραφάκης ,αποκαλύπτει :

«α) Οι μειώσεις μισθών ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονταν για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

β)  Το βάρος της κρίσης το σήκωσαν τα κατώτερα στρώματα και οι μικρομεσαίοι. Συγκεκριμένα, η φορολόγηση των χαμηλότερων στρωμάτων αυξήθηκε κατά 337,7% σε σχέση με το 2008. Αντίθετα, η φορολόγηση των ανώτερων στρωμάτων αυξήθηκε μόλις κατά 9%. Τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόλις το 16% με 20%.

Το Ίδρυμα Hans Böckler επικρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς πιστωτές για αντικοινωνική και μυωπική πολιτική, για «ιδεολογική ακαμψία», όχι μόνο για την άνιση κατανομή των βαρών αλλά και για την ανυπαρξία ενός πλάνου για την προστασία των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν  περισσότερο από την κρίση.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η σκληρή και κοινωνικά άνιση λιτότητα συνέθλιψε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα, είπε ο Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Έρευνας (ΙΜΚ).
Η μελέτη της ελληνικής κρίσης και των συνεπειών της στην κοινωνία, εισήγαγε άλλον ένα καινοτόμο δείκτη. Τον δείκτη απόγνωσης κάθε νοικοκυριού. Που αυξάνεται ανάλογα με πόσα μέλη της κάθε οικογένειας είναι άνεργα. Και που δείχνει πως μέσα σε 4 χρόνια, το προφίλ του απελπισμένου ανέργου άλλαξε. Συμπεριέλαβε όλο και περισσότερους ανθρώπους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ηλικίας 25-40 ετών.
Για τις ανάγκες της έρευνας, το Ινστιτούτο, μελέτησε ένα δείγμα 260.000 νοικοκυριών, από το 2008 έως το 2012.»

 ( απόσπασμα από το δημοσίευμα της Huffington post)

Η έκθεση της έρευνας  εδώ:


Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται….το μόνο που μένει είναι να δούμε πότε θα ξεκινήσει η επανάσταση και τι μορφή θα πάρει.

Ας δούμε τι έγραφε ένας "τρομοκράτης" εκείνης της μακρινής εποχής




πηγές: Δημήτρη Φωτιάδη : Καραϊσκάκης
               Ελληνική Νομαρχία (εργο αγνώστου)
              el-wikipedia.org
              huffingtonpost.gr
               popaganda;gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου