Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΡΙΑΣΜΕΝΕΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ





Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ(*)




Κι η μάνα του τού έλεγε κι η μάνα του τού λέει 

- Δήμο μ' για κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης 
για ν' αποχτήσεις πρόβατα, για ν' αποχτήσεις γίδια, 
χωριά κι αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν. 
- Μάννα μου εγώ δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης…

και νάμαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι στους γερόντους

                                                                                    (Κλέφτικο τραγούδι)


    Αποφάσισα να γράψω δύο λόγια για τους  ιερούς προγόνους μας που δεν έσκυψαν το κεφάλι σε καμιά επίγεια εξουσία  παρά μόνο ακολούθησαν την προαιώνια  επιταγή που είναι φυτεμένη βαθιά μέσα στην ψυχή του γένους μας αυτή του αγώνα για την ελευθερία.
    Θα αναφερθώ λοιπόν σ’αυτούς, για τους οποίους, δεν θα αναφερθεί σχεδόν κανένας, στους επίσημους πανηγυρικούς λόγους, αν και υπήρξαν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της Επανάστασης. Σ’ αυτούς που η τότε άρχουσα  τάξη  των Κοτζαμπάσηδων, των Φαναριωτών και Ανώτερου κλήρου ,πολέμησε με λύσσα, αφόρισε, λοιδόρησε. Αυτούς που η καινούργια  Άρχουσα τάξη της ελεύθερης Ελλάδας λησμόνησε, φυλάκισε, δολοφόνησε. Σ’ αυτούς που κατάφεραν μια ανατροπή πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλικής Επανάστασης αν υπολογίσουμε ότι ήταν λιγοστοί χωρίς σοβαρό εξοπλισμό, χωρίς συμμάχους και κατάφεραν να τα βάλουν με μια Αυτοκρατορία.

 Σ’ αυτούς που δεν έχουν όνομα αλλά αναφέρονται ως « ο απλός ανώνυμος λαός». Στους Άγιους προγόνους μας.


    Οι Έλληνες στη πλειοψηφία τους ποτέ δεν αποδέχτηκαν την υποδούλωση από την Τουρκική Αυτοκρατορία .Ήδη από το 1453 άρχισαν οι πρώτες εξεγέρσεις εναντίον τοθ δυνάστη. Ήταν τοπικού χαρακτήρα  οι περισσότερες και πνίγονταν στο αίμα.
Παρόλα την ατυχή τους κατάληξη επί 400 χρόνια ,οι Έλληνες δεν έπαψαν να εξεγείρονται και να πληρώνουν βαρύ τίμημα με το αίμα τους. Αν διαβάσει κάποιος την Ιστορία της προεπαναστατικής Ελλάδας  1453-1821 θα μείνει έκπληκτος από τα δεκάδες επαναστατικά κινήματα που εκδηλώνονταν  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ο απλός Ελληνικός λαός δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι.
     Δεν χρειάζεται κάποιος να καταβροχθίσει τόμους ιστορίας για να το αντιληφθεί. Ας δώσει λίγη προσοχή στα λόγια των Δημοτικών τραγουδιών που είναι και από τις βασικότερες ιστορικές πηγές και θα καταλάβει τα προλεγόμενα

Εγώ ραγιάς δε γένομαι. 

Τούρκους δε προσκυνάω, 
δεν προσκυνάω τους άρχοντες 
και τους κοτζαμπασήδες.



   Αυτοί οι «ατίθασοι» ξεκίνησαν την επανάσταση. Χρόνια στα βουνά πεινασμένοι τις περισσότερες φορές ,βρώμικοι,  ρακένδυτοι, στο έλεος των καιρικών φαινομένων, φοβισμένοι από τον τακτικό τουρκικό στρατό δεν δίστασαν να ξεπεράσουν τα πάντα για να αναπνέουν ελεύθεροι. Δεν ήταν ήρωες. Ήταν άνθρωποι που ζητούσαν και αγωνίζονταν για το αυτονόητο.


Παιδιά, σαν θέτε λεβεντιά και κλέφτες να γενήτε, 

νεμένα να ρωτήσετε να σας ομολογήσω 
της κλεφτουριάς τα βάσανα και των κλεφτών τα ντέρτια.

Μαύρη ζωή που κάνουμε εμείς οι μαύροι κλέφτες!
Ποτέ μας δεν αλλάζουμε και δεν ασπροφορούμε,
ολημερίς 'ς τον πόλεμο, τη νύχτα καραούλι.

Δώδεκα χρόνους έκαμα 'ς τους κλέφτες καπετάνιος.
Ζεστό ψωμί δεν έφαγα, δεν πλάγιασα σε στρώμα,
τον ύπνο δεν εχόρτασα, του ύπνου τη γλυκάδα,
το χέρι μου προσκέφαλο και το σπαθί μου στρώμα,
και το καριοφιλάκι μου σαν κόρη αγκαλιασμένο.


Αυτοί είναι που τιμούμε σήμερα.Αυτά τα «παιδιά» της Σαμαρίνας που είναι λερωμένα.





(*)Η ιστορία του τραγουδιού

Το τραγούδι αναφέρεται στους 120 Σαμαρινώτες που με αρχηγό τον Μίχο Φλώρο κατέβηκαν στα 1826 στο Μεσολόγγι για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του. Πολέμησαν στην «Ντάπια» υπό τις οδηγίες του στρατηγού Μακρή. Κατά την ηρωική ΄Εξοδο , δεν έζησε κανένας.


Σήμερα , σχεδόν διακόσια χρόνια μετά, η ανάγκη για ελευθερία από μια σύγχρονη οικονομική υποδούλωση , είναι επιτακτική. Σήμερα, η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους «εταίρους».
Για να μη ξεφύγω από το πνεύμα της Ημέρας θα παραθέσω μια διαπραγμάτευση που έγινε εκείνη την εποχή από τον Άγιο Καραϊσκάκη



Image result for καραισκακης
Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ



"Στα 1823 ο Καραϊσκάκης λέει απευθυνόμενος στον απεσταλμένο του αρχηγού του τουρκικού στρατεύματος των Τρικάλων Σιλιχτάρ Μπόδα: 

«Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους· έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον
Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!».

Οι ύβρεις του Καραϊσκάκη, διαλεγμένες μία μία, επιδιώκουν να καταδείξουν στον άτυχο Τούρκο συνομιλητή του τη νέα τάξη πραγμάτων, τις καινούργιες κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες που η Επανάσταση έφερε, και τη θέση, πια, που έχει ο Καραϊσκάκης μεταξύ των Ελλήνων· των Ελλήνων που, λίγο παρακάτω, προσδιορίζονται και πάλι από τον Καραϊσκάκη με το γνωστό του τρόπο ποιοι είναι:

«Ιδού οι Έλληνες! Αυτοί σας χέζουν και τώρα και πάντα»."


   (απόσπασμα από το δημοσίευμα της Μαρίας Ευθυμίου καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας)


Στο γιοτρινό τραπέζι που θα καθίσετε, πιείτε ένα ποτήρι κρασί  για αυτά τα "ανώνυμα" λερωμένα παιδιά. 




ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ








ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ




ΠΗΓΕΣ : Ολόκληρο το άρθρο της κας Ευθυμίου εδώ: http://wp.me/p12k4g-IM

 (*) ΦΩΤ. Θ. Κολοκοτρώνη :σύμφωνα με σχέδιο που δημοσιεύθηκε το 1827 στο Παρίσι από τον A. Friedel και θεωρείται από τις πιο πιστές απεικονίσεις του. Δεν απεικονίζεται με τη γνωστή περικεφαλαία των εικόνων, που έχουν κατακλύσει τα σχολικά μας βιβλία και τους πίνακες των σχολείων, των στρατώνων και των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά με την αρβανίτικη κόμμωση των ξυρισμένων  κροτάφων και τού εμπρός μέρους τού κεφαλιού, με μακρυά μαλλιά πίσω. (Το 2000, κατά τη διάρκεια εργασιών στο άγαλμα τού Θ. Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου, οι συντηρητές ανακάλυψαν χαραγμένη μία σημείωση, με την οποία ο γλύπτης, Λάζαρος Σώχος, δικαιολογείται, για την περικεφαλαία που τον ανάγκασαν να προσθέσει στο άγαλμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου