Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΟΤΑΝ ΠΝΙΓΕΤΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ











    Τα τελευταία δύο χρόνια η Μεσόγειος Θάλασσα έχει μετατραπεί στον υγρό τάφο χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, που πλήρωσαν και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να πληρώνουν με τη ζωή τους τις περίφημες «Αραβικές Ανοίξεις». Είναι ντροπή για την Ανθρωπότητα το έτος 2015 να υπάρχουν κοινωνίες που αλληλοσπαράσσονται για να επικρατήσουν κάποιοι τρίτοι σε γεωπολιτικά παιγνίδια και ταυτόχρονα να υπάρχουν άλλες κοινωνίες που να κοιτούν με απάθεια ανήμπορους και κατατρεγμένους ανθρώπους να πνίγονται στη Μεσόγειο στην προσπάθεια τους να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο με την ελπίδα οτι δεν θα ξαναζήσουν την φρίκη του πολέμου. Τελευταία φορά που διάβασα για παρόμοια συμπεριφορά ήταν από τις σελίδες του βιβλίου του Πρόξενου των ΗΠΑ στη Σμύρνη George Horton, «Η Μάστιγα της Ασίας»(Τhe Blight of Asia) ο οποίος περιέγραφε ως αυτόπτης μάρτυρας τη γενοκτονία του Ελληνικού πληθυσμού της Σμύρνης και την καταστροφή της πόλης από τους Τούρκους το 1922. Δεν περίμενα ποτέ να γίνω μάρτυρας παρόμοιων σκηνών 93 χρόνια μετά, μέσα από την τρέχουσα επικαιρότητα.
Συνοπτικά αναφέρω τις 5 χειρότερες τραγωδίες που συνέβησαν στη Μεσόγειο:


1.      19 Απριλίου 2015: Υπάρχουν φόβοι για 700 ανθρώπους νεκρούς και μόλις 28 διασωθέντες. Οι μαρτυρίες λένε ότι το πλοιάριο που τους μετέφερε αναποδογύρισε στα Λυβικά χωρικά ύδατα. Αν ο αριθμός επιβεβαιωθεί θα είναι η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο.

2.  12 Απριλίου 2015: Μερικές ημέρες πριν άλλοι 400 τουλάχιστον μετανάστες πνίγηκαν όταν το πλοίο αναποδογύρισε έξω από τις ακτές της Λιβύης. Σώθηκαν 145 επιβάτες.

3.  Φεβρουάριος 2015: Πάνω από 300 άνθρωποι πέθαναν όταν διατάχθηκαν από τους παράνομους διακινητές ανθρώπων να επιβιβαστούν από τη Λιβύη σε ένα ήδη υπεράριθμο φουσκωτό με άθλιες καιρικές συνθήκες. Περίπου 30 μετανάστες πέθαναν από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες πριν η ιταλικές αρχές τους πάει στο νοσοκομείο.

4.  Σεπτέμβριος 2014: Περίπου 500 μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Μάλτας όταν οι λαθρέμποροι ανθρώπινης ζωής τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε ένα μικρότερο πλοιάριο. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη τραγωδία, πριν την σημερινή.

5.  Οκτώβριος 2013: Τουλάχιστον 366 άνθρωποι πέθαναν από τους 500 που μετέφερε το πλοίο το οποίο βυθίστηκε έξω από τη Λαμπεντούζα. Πολλά από τα θύματα παγιδεύτηκαν και πέθαναν από ασφυξία. Η ασύλληπτη τραγωδία ανέδειξε το θέμα της μετανάστευσης στις πρώτες σελίδες των παγκοσμίων ΜΜΕ. 

Πολλές φωνές εναντιώνονται σε αυτό το θλιβερό και ντροπιαστικό για την Ανθρωπότητα φαινόμενο. Όπως αυτή της  Τζαστίν Φορσάιθ, από την οργάνωση «Save the Children» που δήλωσε στην Dailytelegraph: «Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να κάνουν μια έκτακτη σύνοδο είτε από κοντά είτε με τηλεδιάσκεψη εντός 48 ωρών. Να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο άμεσης αποτελεσματικότητας προκειμένου να σταματήσουν οι πνιγμοί. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κοιτάζει από την άλλη, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στις ακτές μας»,αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας , η οποία κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βίντεο:


καθώς και το παρακάτω κείμενο:

«Οι μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων, διώξεων και φτώχειας. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς αναζητούν καταφύγιο και μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, οι χώρες της ΕΕ είναι όλο και πιο αποφασισμένες να κρατήσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες έξω από τα σύνορα τους. Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες αυτές είναι απασχολημένες με το να χτίζουν φράχτες, ορατούς και αόρατους, που αυξάνουν τους κινδύνους για όσους εξακολουθούν να είναι αρκετά απεγνωσμένοι ώστε να διακινδυνεύσουν τα πάντα για να κάνουν αυτό το ταξίδι.
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης. Αμέτρητοι άλλοι απωθούνται βίαια από τα σύνορα της Ευρώπης ή παγιδεύονται σε γειτονικές χώρες, οι οποίες δεν σέβονται τα δικαιώματά τους.
Όμως υπάρχουν σωτήριες εναλλακτικές λύσεις.
Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν τη ραγδαία αύξηση ανθρωπίνου κόστους εξαιτίας του φρουρίου που χτίζουν.
Ζητήστε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους ηγέτες τις ΕΕ να προστατεύσουν τις ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά μήκος των συνόρων της Ευρώπης
Τι θέλουμε να κάνουν οι ηγέτες της ΕΕ;
·                                 Να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου μέσω μιας κοινής προσπάθειας, με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ
·                                 Να παρέχουν πιο ασφαλείς και νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη για όσους διαφεύγουν συγκρούσεις και διώξεις, ώστε να μην αναγκάζονται να ακολουθήσουν επικίνδυνες διαδρομές εξαρχής, όπως επίσης και να διασφαλίσουν ότι τα άτομα αυτά θα έχουν πρόσβαση σε διεθνή προστασία όταν φτάσουν στα σύνορα της Ευρώπης
·                                 Να διακόψουν συνεργασίες που συνάπτουν με χώρες οι οποίες έχουν κακές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

πηγή: iefimerida.gr, amnesty.org.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου