Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ)













Έχουν περάσει λιγότερες από 48 ώρες από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος και θα καταθέσω τις σκέψεις μου από τις μέχρι τώρα εντυπώσεις μου.

Παρατηρώ καταρχήν μια παραδοξότητα που μέσα από την οποία μπορείς να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα. Τα πολιτικά κόμματα που είναι υπέρ της συνέχισης της πολιτικής των μνημονίων υποστηρίζουν ότι ο Ελληνικός λαός θέλει την παραμονή του στο ευρώ αλλά από την άλλη δεν θέλουν με τίποτα να γίνει δημοψήφισμα που μέσω αυτού θα εκφραστεί ελεύθερα ο λαός. Τι συμπέρασμα βγαίνει; Γιατί φοβούνται το δημοψήφισμα αφού είναι σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ με κάθε θυσία; Γιατί χθες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διακόψουν τη συνεδρίαση της Βουλής ώστε να μην ολοκληρωθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα;

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα συστημικά ΜΜΕ. Έχουν βγει στα κάγκελα τρομοκρατούν και καταφέρονται εναντίον του δημοψηφίσματος.
Η ερώτηση παραμένει. Γιατί φοβούνται το δημοψήφισμα ;


Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι τώρα, δύο εικόνες έχουν σχηματιστεί ξεκάθαρα στα μάτια ενός ψύχραιμου παρατηρητή.
Η μια εικόνα είναι αυτή της κυβέρνησης που διακατέχεται από μια ηρεμία και σιγουριά για τις επιλογές της. Οι επιλογές αυτές από ότι φαίνεται δεν εξαντλούνται με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, αφού στη φαρέτρα τους έχουν και άλλα πιο δραστικά βέλη να χρησιμοποιήσουν που θα φέρουν τα πάνω κάτω όχι μόνο στη λειτουργία της Ευρωζώνης αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εδώ θα ήταν χρήσιμο να επισημανθεί ότι μια έξοδος από την ευρωζώνη δεν σημαίνει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή  Ένωση. Να θυμίσω εδώ ότι πολλά μέλη της Ε.Ε. δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης π.χ. η Μεγάλη Βρετανία. Άρα τα επιχειρήματα περί απομόνωσης της Ελλάδας από την Ευρώπη είναι λίαν επιεικώς γελοία και μόνο πανικό δείχνει.

Και μια που αναφέρομαι στον πανικό θα έρθω στη δεύτερη εικόνα, αυτή που παρουσιάζουν όλοι οι θιασώτες των μνημονίων που έφεραν την χώρα σ’αυτή τη θέση. Είναι μια εικόνα πανικού και τρομερής ψυχολογικής πίεσης αφού γνωρίζουν καλά ότι σύντομα θα καλεστούν να απολογηθούν για τα πεπραγμένα της τελευταίας πενταετίας.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην Ευρώπη. Είμαι πολύ περίεργος να δω πως θα ξεκινήσει η εβδομάδα για τις αγορές. Έχω την αίσθηση ότι από βδομάδα θα αρχίσουν να καταρρέουν πολλοί μύθοι περί της ισχυρής Ευρώπης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  κα Μέρκελ  ήθελε να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα. 
Τι φοβάται; Γιατί συγκαλεί έκτατη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Γερμανίας με θέμα την Ελλάδα; Γιατί η γερμανική αντιπολίτευση κόπτεται να παραταθεί κατά μια βδομάδα το πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα; Η στρατηγική της Γερμανίας  τόσο μικρό χρονικό ορίζοντα έχει; Τι περιμένουν να αλλάξει σε μια βδομάδα; Μήπως υπάρχει κάποια «φούσκα» που είναι έτοιμη να σκάσει και η Ελλάδα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία;

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά αντίδραση. Τελευταία παρέμβαση του Προέδρου  κ Ομπάμα ήταν στις 8 Ιουνίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος  κ Ομπάμα εξέφρασε την πίστη του ότι έφτασε η ώρα της πραγματικής ανάπτυξης και του τερματισμού της λιτότητας. Οι Αμερικανοί επίσης ζητούν σύνεση από την Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία και συνδέουν τις μεταρρυθμίσεις, που θεωρούν απαραίτητες και αναγκαίες, με την ανάπτυξη .
Στις 17 Ιουνίου ήρθε εσπευσμένα η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλοτ, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματα των κκ Ομπάμα και Λιου στην ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα, η κα Σλοτ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών  κ Ευκλείδη Τσακαλωτο, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους .
Η συζήτηση, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους και έγινε ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα η κα Σλοτ επιβεβαίωσε οτι η ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και επιθυμούν να δουν την Αθήνα να συνεχίζει  να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή


Αυτές λοιπόν είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα. Απομονώστε τους τρομοκράτες και απολαύστε την εβδομάδα που έρχεται με θετική σκέψη και αισιοδοξία.
Όσο βλέπετε πανικόβλητους τον Μπουμπούκο, τον Τσεκουράτο, τον Ποτάμι, την Όλγα τον Γιάννη και τον κυρ-Μπάμπη δεν έχετε να φοβάστε για τίποτα. 

1 σχόλιο:

  1. """Όσο βλέπετε πανικόβλητους τον Μπουμπούκο, τον Τσεκουράτο, τον Ποτάμι, την Όλγα τον Γιάννη και τον κυρ-Μπάμπη δεν έχετε να φοβάστε για τίποτα."""

    Γιώργο αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια ..........και αυτοί πια φοβούνται και μάλιστα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή