Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ







ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΝΙΞΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ





Παρακολουθώ την επικαιρότητα καθώς και τις αντιδράσεις στο καινούργιο πακέτο μέτρων. Αγανάκτηση, απογοήτευση, οργή, σαρκασμός και πίκρα για κάτι που δεν ήρθε ποτέ. Θα έλεγα ότι κακώς ανεβαίνουν οι εντάσεις γιατί το παιγνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Κρίνοντας τα μέτρα που πρότεινε η Ελληνική Κυβέρνηση διαπιστώνω ότι μέρος από τα  8 δις δεν πρόκειται να τα εισπράξει όχι σε ενάμιση χρόνο που στοχεύει αλλά ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Άρα προβλέπω και νέα μέτρα από τους «εταίρους» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα. Οπότε μη βιάζεστε γιατί τα χειρότερα της διαπραγμάτευσης δεν έχουν έρθει ακόμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα μέτρα που προτάθηκαν αποτελούν τη βάση μια συζήτησης που μόλις ξεκίνησε.


Με μια πρώτη ματιά θεωρώ αφύσικο έως παράδοξο για μια κυβέρνηση που μόλις  έχει κερδίσει τις εκλογές και έχει τονίσει επί τουλάχιστον 5  μήνες ότι θα βάλει τέρμα στις αποτυχημένες συνταγές των μνημονίων, να καταφέρει μόνο να μειώσει τις απαιτήσεις των δανειστών μόλις κατά 3 δις και αυτό με την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει καμιά άλλη απαίτηση από τους «εταίρους». Στα 11δις είχαν συμφωνήσει οι σαμαροβενιζέλοι πριν πέσουν. Αυτό λέγεται πολιτική αυτοκτονία.

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει πολιτική απάτη, για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση αφού το αποτέλεσμα ήταν προαποφασισμένο; Η άποψη ότι όλα έγιναν για να πειστούν οι Έλληνες στη κατεύθυνση  ότι είναι μάταιη η όποια προσπάθεια ενάντια στη θέληση της Ε.Ε. , δεν με βρίσκει σύμφωνο, αφού το παιγνίδι μπορούσε να τελειώσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, όπως έγινε και με την Κύπρο.

Μου προκαλεί επίσης μεγάλη εντύπωση η απουσία ιδιωτικοποιήσεων, που είναι ο διακαής πόθος των δανειστών. Έχει υπάρξει κάποια συμφωνία που δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας;

Τέλος ας υποθέσουμε ότι όλα είναι όπως φαίνονται. Τότε σύντομα θα έχουμε ένα τρίτο μνημόνιο και η Αριστερή Κυβέρνηση θα μετατραπεί γρήγορα σε αριστερή παρένθεση. Αν όλα αυτά που συμβαίνουν είναι αληθή η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την Νέα Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό όμως είναι το λιγότερο που με απασχολεί. Όπως στρώσει ο καθένας κοιμάται που λέει και ο λαός.Και μιας που μίλησα για το λαό, που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αυτής της περιπέτειας και μέχρι στιγμή αυτός που πληρώνει τη νύφη, θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου στην πιθανή του αντίδραση.

Η περασμένη εβδομάδα, για έναν που παρακολούθησε τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι σε μια καταιγιστική τρομοκρατία για το τι θα γίνει αν επέλθει ρήξη, ήταν πολύ χρήσιμη. Παρά το Bank run, δεν παρατηρήθηκε κανένας πανικός στις τράπεζες από πολίτες που ζητούσαν τα λεφτά τους, στα σούπερ μάρκετ δεν άδειασαν τα ράφια ,το Σαββατοκύριακο γέμισαν οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία και γενικά δεν έβλεπες πουθενά καμιά ανησυχία. Μοιραία λοιπόν τίθεται  ένα ερώτημα.

Τι θα πράξει ο λαός ,ο οποίος μέχρι στιγμή κρατά σχεδόν κλειστά τα χαρτιά του; Με την επιβολή νέων μέτρων θα δεχθεί την χαριστική βολή μεν,αλλά θεωρώ ότι δεν πρόκειται να βγει επαναστατημένος στο δρόμο ούτε θα κάνει αντίσταση με τους παραδοσιακούς  τρόπους. Αρκετά χημικά και ξύλο έφαγε. Έμαθε πια. Απλά θα πράξει αυτό που πράττει ο κάθε άνθρωπος που δεν έχει ευρώ στη τσέπη του. Θα πάψει να πληρώνει. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος….


Λαμβάνοντας  υπόψη όλα τα παραπάνω νομίζω ότι το παιγνίδι δεν έχει τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου