Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ











    Το ποδόσφαιρο ως άθλημα έχει χάσει τα πραγματικά του χαρακτηριστικά εδώ και χρόνια. Το άθλημα έχει μετατραπεί σε ένα υπερθέαμα που πίσω του κρύβονται τεράστια συμφέροντα  ξένα με τη φύση του αθλήματος. Ο λόγος που σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο είναι η ξαφνική παραίτηση, του μόλις λίγων ημερών επανεκλεγμένου για 5η συνεχή θητεία, Ζεπ Μπλάτερ. Μια παραίτηση με μπόλικο παρασκήνιο οικονομικοπολιτικής υφής.
    Ο Ζεπ Μπλάτερ ήταν ο ισχυρότερος ποδοσφαιρικός παράγοντας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για πολλές δεκαετίες. Συνεχιστής του δόγματος του προηγούμενου προέδρου της FIFA  Χάο Χαβελάνζε που όταν εκλέχτηκε το 1974 είπε : «ήρθα να πουλήσω ένα προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο». Έμεινε  δίπλα στον Χαβελάνζε  ως γενικός γραμματέας μέχρι να τον εκτοπίσει το 1998 και να αναλάβει την προεδρία της  FIFA την οποία κατείχε μέχρι πριν λίγες ώρες.


Image result for μπλατερ
Μπλατερ  Χαβελάνζε και η παντοτινή ADIDAS...

    Τι θυμάμαι από εκείνη τη χρονιά; Μα τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν η Βραζιλία που ήταν το φαβορί και είχε κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις σε όλο το τουρνουά με σούπερ σταρ τον Ρονάλντο έχασε από την Γαλλία με 3-0 σε έναν αγώνα που ο Ρονάλντο ήταν φάντασμα του εαυτού του και η Βραζιλία αγνώριστη…
Αλλά ας αφήσουμε το ποδόσφαιρο στον πολυτελή τάφο του και ας έρθουμε στην παραίτηση που έχει χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ.

Στο πλευρό του Μπλάτερ ο Πούτιν που καταγγέλλει τις ΗΠΑ για επέκταση της δικαιοδοσίας τους

     Το περασμένο φθινόπωρο ο Μπλάτερ υποστήριξε την Υποψηφιότητα της Ρωσίας για την ανάληψη της διοργάνωσης  του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Αδιαφορώντας για το διεθνές αποκλεισμό της λόγω της ανάμειξης της στα γεγονότα της Ουκρανίας. Μάλιστα στην τότε επίσκεψή του στη Μόσχα είχε δηλώσει έχοντας δίπλα του τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Το μποϊκοτάζ δεν πετυχαίνει ποτέ και δεν έχει θετικό αντίκτυπο. Η FIFA στηρίζει απόλυτα το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, εμπιστευόμαστε τη χώρα και την κυβέρνηση. Όταν λάβαμε επιστολές από ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής και μας ζητούσαν να αφαιρέσουμε την διοργάνωση από την Ρωσία, απαντήσαμε ότι αυτά δεν έχουν σχέση με  το ποδόσφαιρο. Πιστεύουμε στη χώρα (Ρωσία) και την κυβέρνησή τους»,  «Το ποδόσφαιρο μπορεί, όχι μόνο να ενώσει τη Ρωσία, αλλά και να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι είναι ισχυρότερο από οποιοδήποτε κίνημα διαμαρτυρίας».

    Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από όλους τους ενδιαφερόμενους όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν άλλαξε γνώμη. Μέχρι που φτάσαμε πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της FIFA όπου ήταν για πέμπτη φορά υποψήφιος.
    Παραμονές των εκλογών ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Η ελβετική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών  της FIFA  με εντολή της εισαγγελέως της….Νέας Υόρκης, με την κατηγορία της δωροδοκίας ,της διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος!!! 




   Το κτύπημα ήταν μια όπως φαίνεται προειδοποίηση στον Μπλάτερ. Αμέσως στάθηκε στο πλευρό του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ανακατεύονται πέρα από αυτό που τους επιτρέπει η δικαιοδοσία τους με τη σύλληψη αξιωματούχων της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας FIFA στην Ελβετία.

«Αυτή είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια (των Ηνωμένων Πολιτειών) να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες», είπε ο Πούτιν.
Επικαλούμενος τις περιπτώσεις του πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν και του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, οι οποίοι έχουν αποφύγει τη δίωξη στις ΗΠΑ και κρύβονται στο εξωτερικό, ο Πούτιν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ουάσιγκτον να ζητήσει την έκδοση των αξιωματούχων της FIFA.

«Δυστυχώς, οι αμερικανοί εταίροι μας χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να ικανοποιήσουν τους εγωιστικούς σκοπούς τους και να διώξουν παράνομα ανθρώπους. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο στην περίπτωση της FIFA, να είναι ακριβώς το ίδιο».

    Την περασμένη Παρασκευή (29/5) ο Ζεπ Μπλάτερ επανεξελέγει πρόεδρος της FIFA αφού ο αντίπαλος του πρίγκιπας Αλί της Ιορδανίας αποσύρθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία. Πανευτυχής ο Μπλάτερ δήλωσε:

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια και να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου στον Πρίγκιπα Αλί. Διότι ήταν ένας άξιος αντίπαλος και πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να πει 'όχι, πάμε παρακάτω' και ίσως τότε να είχα πάρει περισσότερες ψήφους. Θέλω να σας ευχαριστήσω που με δεχτήκατε και μου δίνετε την ευκαιρία για άλλα τέσσερα χρόνια. Θα μείνω στη διακυβέρνηση αυτού του πλοίου, που λέγεται FIFA και θα το επαναφέρουμε στην ηρεμία».

    Πριν λίγες ώρες ο Μπλάτερ  δεν άντεξε προφανώς τις πιέσεις και παραιτήθηκε, δηλώνοντας:

«Παρόλο που έχω εντολή από τα μέλη της FIFA, δεν αισθάνομαι ότι έχω εντολή από όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου -τους οπαδούς, τους παίκτες, τους συλλόγους, τους ανθρώπους που ζουν, αναπνέουν και αγαπούν το ποδόσφαιρο όσο εμείς στη FIFA. Ως εκ τούτου, έχω αποφασίσει να παραδώσω την εντολή σε έκτακτες εκλογές του Κογκρέσου. Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος της FIFA μέχρι τις εκλογές»

Δεν θα σχολιάσω τη δήλωση του ανθρώπου που από πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης  Φίλων της Καλτσοδέτας , βρέθηκε στο ύπατο αξίωμα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για 18 χρόνια…

Ο Μισέλ Πλατινί ,που ίσως να είναι επόμενος πρόεδρος, δήλωσε για την παραίτηση Μπλάτερ:

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, μια γενναία και σωστή απόφαση»

Αναμένεται η απάντηση Πούτιν καθώς και η αφαίρεση από την Ρωσία της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018. 

Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος…




υ.γ. Ο μόνος που πήγε κόντρα και στους δύο προέδρους(της FIFA) κατηγορώντας τους οτι σκοτώνουν το ποδόσφαιρο ήταν ο Μαραντόνα, του οποίου  έκοψαν την μπάλα στα μέσα του Μουντιάλ του 1994...οι αδιάφθοροι. Ο Ντιέγκο δικαιώθηκε  στα μάτια και του πιο ανυποψίαστου.





πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου