Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

731












Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών καθώς και οι ημέρες που θα ακολουθήσουν αυτών στάθηκαν η αφορμή να φέρω στο νου μου μια ιστορία που συνέβη πριν από 74 χρόνια και απέδειξε για πολλοστή φορά ότι δεν έχει σημασία αν σταθείς αντιμέτωπος με ένα πανίσχυρο αντίπαλο, όσο έχει σημασία το μέγεθος της θέλησης σου και η απόφασή σου να υπερασπιστείς μέχρις εσχάτων την πατρίδα σου και όλων  αυτών που αντιπροσωπεύει αυτή.

Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη υπάρχουν σκαλισμένες στο μαρμάρινο τοίχο που τον περιβάλει οι ονομασίες από τις τοποθεσίες όπου οι Έλληνες έπεσαν στη μάχη για την υπεράσπιση της πατρίδας γράφοντας ταυτόχρονα με το αίμα τους μια λαμπρή σελίδα στη νεότερη Ελληνική Ιστορία.
Μεταξύ των ονομάτων δεσπόζει και ένας αριθμός. Πρόκειται για τον αριθμό 731. Τι  συμβολίζει  αυτός ο τριψήφιος αριθμός και γιατί  γράφτηκε στο μνημείο θα το εξηγήσω ευθύς αμέσως.


Το 731 είναι το υψόμετρο ενός λόφου που βρίσκεται στη περιοχή της Τρεμπεσίνας της Αλβανίας. Σε αυτό το λόφο, που το υπερασπίζονταν το 5ο Σύνταγμα των Τρικάλων, εκδηλώθηκε μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις του Β΄ΠΠ. Οι Ιταλοί με επικεφαλής τον ίδιο τον Μουσολίνι εκδήλωσαν το Μάρτιο του 1941 την περίφημη «εαρινή επίθεση» με σκοπό να καταλάβουν το Ύψωμα 731 και την γύρω περιοχή, ώστε να κατέβουν μαζί με τους γερμανούς ναζί στην Αθήνα.
Αλλά οι Τρικαλινοί και οι Καρδιτσιώτες υπό τον ταγματάρχη Δ. Κασλά είχαν διαφορετική άποψη. Άντεξαν επί μια βδομάδα, με ελάχιστα μέσα και χωρίς τρόφιμα, τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις που κατέληγαν σε μάχες σώμα με σώμα. Το αποτέλεσμα ήταν οι Ιταλοί να μη καταφέρουν να καταλάβουν το ύψωμα και να ματαιώσουν όλα τα σχέδια τους. Το ύψωμα μετά τη μάχη είχε χαμηλώσει λόγω των βομβαρδισμών κατά  6 μέτρα!

Το ηρωικό Δ. Κασλά  που κατά την Κατοχή συνέχισε να πολεμά για την απελευθέρωση της Πατρίδας μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, οι πολιτικοί που το είχαν σκάσει σαν τα ποντίκια από την Ελλάδα την ίδια περίοδο, τον αντάμειψαν για τις υπηρεσίες του.
Τον κατηγόρησαν ως κομμουνιστή, εχθρό του πολιτεύματος και της πατρίδας. Τον υποβίβασαν σε στρατιώτη,τον αποστράτευσαν και  τον έστειλαν εξορία σε διάφορα νησιά για 3 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του όταν περπάταγε στο Βόλο όπου έμενε τύχαινε να τον συναντούν αρκετοί από τους συμπολεμιστές του. Κατά το χαιρετισμό τους αυτός αρνούταν ότι ήταν αυτός στον οποίον απεύθυναν χαιρετισμό λέγοντας τους ότι τον έχουν μπερδέψει με κάποιον άλλον.

Παρακολουθείστε τα παρακάτω βίντεο που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι την Ιστορία του τόπου τη γράφει ο απλός λαός. Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Όπως, μάλιστα, συγκινημένος, δηλώνει ο σημαιοφόρος του 5ου Συντάγματος στο σχετικό ντοκιμαντέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, η έννοια της εκπλήρωσης του καθήκοντος προς την πατρίδα δεν εξαγοράζεται ούτε ανταλλάσσεται , για τους αγνούς πατριώτες εκείνης της ηρωικής γενιάς,  με θέσεις και διορισμούς στο δημόσιο. Είναι εξόχως αποστομωτική η μαρτυρία του, η μαρτυρία ενός ανθρώπου που μέσα στη φωτιά και τη δίνη του πολέμου, μέσα στη φτώχεια, τη στέρηση και την πείνα, μέσα σε συνθήκες ταπεινωτικές, σχεδόν άθλιες, δεν έχασε στιγμή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και περηφάνια του.
Αυτά για να μη ξεχνιόμαστε και να μη παραμυθιαζόμαστε…


Τα βίντεο











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου