Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΡΟΜΠΟΤ Ή ΕΝΑΣ "ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ";









Το παρακάτω βίντεο που θα παρακολουθήσετε στάθηκε η αφορμή αυτής της ανάρτησης. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός ρομπότ που δημιουργήθηκε από την AIRBUS με σκοπό να εκτελεί οπτικές επιθεωρήσεις αεροσκαφών, αντικαθιστώντας τον άνθρωπο.

Από την πρώτη κιόλας πτήση του αεροπλάνου γεννήθηκε η ανάγκη της οπτικής επιθεώρησης του μέσου πριν αποδεσμευτεί για πτήση. Η διαδικασία αυτή που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής ονομάζεται «Προ Πτήσεως Επιθεώρηση». Αυτή η επιθεώρηση στη πάροδο των ετών έχει βελτιωθεί και κωδικοποιηθεί σε ειδικές φόρμες τις οποίες τις εκτελούν οι μηχανικοί αεροσκαφών και οι πιλότοι. Αμφότεροι πιστοποιούν την εργασία αυτή ενυπόγραφα στο ημερολόγιο του αεροπλάνου.

Εκατό χιλιάδες  εμπορικές πτήσεις, εκτελούνται καθημερινά, ανά την υφήλιο και κατ’ επέκταση απασχολούνται και χιλιάδες άνθρωποι για να εκτελέσουν την παραπάνω εργασία. Σύμφωνα με την αφήγηση του βίντεο, η αεροπορική βιομηχανία δημιούργησε αυτό το ρομπότ για να μειώσει το χρόνο παραμονής του αεροπλάνου στο έδαφος και να ελαχιστοποιήσει το κόστος συντήρησης του. Πως μεταφράζετε στη προκειμένη περίπτωση το κόστος συντήρησης; Μα με τη μείωση της ανθρώπινης παρουσίας. Με άλλα λόγια το ρομπότ θα μειώσει τις θέσεις εργασίας αφού θα αναλάβει αυτό να εκτελέσει χιλιάδες ανθρωποώρες εργασίας.

Εδώ λοιπόν δημιουργείται και ο προβληματισμός που νομίζω ότι απασχολεί όλο και περισσότερο τους σκεπτόμενους ανθρώπους για το πόσο μια τεχνολογική εξέλιξη είναι τελικά επωφελής για τον άνθρωπο; Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός που ενώ η τεχνολογική εξέλιξη βοηθά τον άνθρωπο δεν έχει κατορθώσει να μειώσει τις ώρες απασχόλησης του; Αν υποθέσουμε ότι οι μηχανές που αντικαθιστούν τον άνθρωπο πράγματι μειώνουν το χρόνο παραγωγής αλλά αυτή η μείωση μεταφράζεται σε αύξηση της ανεργίας είναι τελικά επωφελής η χρήση τους; Μέχρι σε ποιο βαθμό η γνώση πρέπει να γίνεται πράξη; Ήταν τυχαίο που οι αρχαίοι φιλόσοφοι, αποστρέφονταν όποιον προσπαθούσε να κάνει πρακτική εφαρμογή στις θεωρίες και στις γνώσεις που κατείχαν τότε;
Παρακολουθήστε το κατά τα άλλα εντυπωσιακό βίντεο και δώστε τις δικές σας απαντήσεις.



Ευχαριστώ τους φίλους Δημήτρη Β. και Βασίλη Σ. για το βίντεο που μου έστειλαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου