Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

BLUE MOON











Καθ’ οδόν για την δεύτερη πανσέληνο του μήνα, σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου, το κανάλι NASA science αποφάσισε να εξηγήσει με ένα βίντεο την ιστορία του φαινομένου γνωστού και ως blue moon που έχει εμπνεύσει τόσα τραγούδια και έργα τέχνης.

Τι  ονομάζουμε μπλε  φεγγάρι;


Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρία χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. Διαφορετικές ερμηνείες τοποθετούν το έξτρα φεγγάρι σε διάφορες περιόδους, ωστόσο αυτή η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται σε κάθε περίπτωση «μπλε φεγγάρι». Να τονίσω σε αυτό το σημείο η χρήση της λέξης blue έχει να κάνει περισσότερο με την έννοια «θλιμμένο» και όχι με την κύρια έννοια της λέξης που σημαίνει το μπλε χρώμα.
Ωστόσο ο όρος μπλε φεγγάρι αποκτά κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883 που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών. 
Απόψε λοιπόν θα γίνουν πολλά πάρτι με αφορμή το σπάνιο φαινόμενο που θα λειτουργήσει ως πρόφαση για μια μικρή απόδραση από τη ζοφερή πραγματικότητα.
Γι' αυτό προτείνω ένα κοκτέιλ που ταιριάζει γάντι στη περίπτωση το Blue Moon. Παραθέτω τη συνταγή του: 

Αλλά πάρτι χωρίς μουσική δεν νοείται οπότε προτείνω τα εξής τραγούδια για το αποψινό βράδυ:











Για όσους δεν αρέσουν τα πάρτι αλλά τους αρέσει η καλή μουσική προτείνω:






το βίντεο της NASA:







ΠΗΓΉ: el.wikipedia





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου