Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ















Οι Atenistas είναι μια ομάδα που όπως αυτοσυστήνεται,  αποτελείται από πολίτες της Αθήνας που αγαπάνε την πόλη τους και θεωρούν ότι η Αθήνα όχι μόνο δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία» αλλά ένα πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις  δυνατότητες βελτίωσης και ανάδειξής της.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη των όμορφων πλευρών της Αθήνας και έχουν ξεκινήσει από το 2011 και συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, έχουν αποσπάσει πολλά θετικά  αλλά και πολλά αρνητικά σχόλια. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια κρύβεται κάπου στο μέσον. Πέρα από τα επικριτικά σχόλια που κατά καιρούς έχουν δεχθεί και έχουν να κάνουν με τον τρόπο τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά θέματα της εποχής μας, είναι γεγονός ότι αντιστέκονται με το δικό τους τρόπο στη μιζέρια και τη μαυρίλα των ημερών.


Μια τέτοια προσπάθεια θα σας γνωρίσω σήμερα. Πρόκειται για την πρωτοβουλία της φωτογράφισης, της χαρτογράφησης και της εμπεριστατωμένης περιγραφής όλων των γλυπτών που «κοσμούν» τους δημόσιους χώρους της Αθήνας από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται μέχρι τώρα.

Στον ιστότοπο: http://www.athenssculptures.com/ μπορείτε να βρείτε, αγάλματα, προτομές, ανάγλυφα μνημεία που τιμούν και μας θυμίζουν όσους με τις πράξεις τους συνέβαλαν θετικά στην  πνευματική είτε υλική πρόοδο του τόπου μας. Μαζί με τη φωτογραφία καθενός μνημείου αναφέρεται η τοποθεσία, όπου έχει στηθεί, καθώς και σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου προσώπου. Παραπομπές σε βιβλιογραφία και χάρτη με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το μνημείο. Ένας πραγματικά πολύτιμος οδηγός για τα γλυπτά της πόλης των Αθηνών που συνεχώς ανανεώνεται.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της συγκεκριμένης εργασίας είναι ότι προσκαλεί τον επισκέπτη να καταθέσει τη γνώμη του ή ακόμα και τις γνώσεις  που τυχόν έχει, συνδράμοντας στην επέκταση και στον εμπλουτισμό του εγχειρήματος. Η διεύθυνση επικοινωνίας είναι: atnagalmata@gmail.com
Κλείνοντας θα ήθελα να παρουσιάσω τον πρώτο ανδριάντα που τοποθετήθηκε στην Αθήνα, μετά την ανακήρυξη της σε πρωτεύουσα της Ελλάδας, για να πάρετε μια πρώτη γεύση της παραπάνω εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου