Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ













Το τραγούδι Mustang Sally θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά ρυθμ΄ν΄μπλουζ τραγούδια που το έκανε μεγάλη επιτυχία ο Wilson Pickett το Νοέμβριο του 1966. Το τραγούδι μιλάει για ένα άγριο θηλυκό που κόβει βόλτες με ένα εξίσου άγριο για την εποχή αυτοκίνητο, ένα Ford Mustang. Mustang ονομάζεται μια ποικιλία άγριων καθαρόαιμων αλόγων που ζουν ελεύθερα στις απέραντες εκτάσεις τις Άγριας Δύσης. Για αυτό και το σήμα που βρίσκεται στη μπροστινή μάσκα του αυτοκινήτου απεικονίζει ένα άλογο που καλπάζει. Η σημειολογία του τραγουδιού είναι σαφής. Αλλά να σας πω σε αυτό το σημείο,  την ιστορία γύρω από τη γέννηση του  τραγουδιού.


Στις 17 Απριλίου του 1964 η Ford παρουσίασε στη Νέα Υόρκη  το νέο της σπορ μοντέλο που έφερε το όνομα Mustang. Το αυτοκίνητο στοίχιζε 2300 δολάρια και κατά την πρώτη ημέρα της παρουσίασης έγιναν 22000 παραγγελίες.
Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο θρυλικά αμερικανικά αυτοκίνητα και ήδη κυκλοφορεί η 6η γενιά του μοντέλου.

Ας γυρίσουμε πίσω στη μουσική και στο δημιουργό του τραγουδιού Bonny Rice ή Sir Mark Rice. Αφορμή για τη γέννηση του τραγουδιού στάθηκε η επιθυμία της φίλης του Rice, τραγουδίστριας/ηθοποιού Della Reeves, να δωρίσει στον ντράμερ του συγκροτήματός της, Calvin Shields,μια Λίνκολν με την ευκαιρία των γενέθλιων του. O Rice γνωστοποίησε στον Shields το γεγονός και εκείνος του απάντησε: «Δεν θέλω μια Lincoln.Θέλω μια Mustang»
Ο  Rice   δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο φίλος του απέρριψε ένα μεγάλο κλασικό αμερικάνικο αυτοκίνητο για ένα μικρό αυτοκίνητο που το άκουγε πρώτη φορά. Γυρίζοντας στο σπίτι του άρχισε να γράφει το τραγούδι που αρχικά είχε το τίτλο Mustang Mama. Όταν το ολοκλήρωσε βρέθηκε στο σπίτι της Aretha Franklin προκειμένου να το ακούσει και να του πει τη γνώμη της. Ακούγοντάς το η Aretha του πρότεινε να αλλάξει το τίτλο και να το ονομάσει Mustang Sally, επειδή ταίριαζε περισσότερο με το ρεφραίν του τραγουδιού, πράγμα το οποίο έγινε. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το Μάη του 1965 και έφτασε στο #15 του καταλόγου των επιτυχιών.


      
Σε μια εμφάνιση του Rice στο θρυλικό  Apollo Theater  του Χάρλεμ, το επικεφαλής συγκρότημα της παράστασης δεν εμφανίστηκε, οπότε ο  Rice κάλεσε τον παλιό του συνεργάτη Wilson Pickett,να το αντικαταστήσει. Τότε ήταν που ο Pickett άκουσε για πρώτη φορά το τραγούδι και ζήτησε από τον δημιουργό και φίλο του να του δώσει την άδεια να το ηχογραφήσει και αυτός.
Πράγματι αυτό συνέβη ενάμισι χρόνο αργότερα το Νοέμβριο του 1966.

Έκτοτε το τραγούδι το έχουν πει δεκάδες γνωστοί καλλιτέχνες και παρά τα χρονάκια ακούγεται σήμερα λες και γράφτηκε χθες. Σε αυτό έχει συντελέσει η αξεπέραστη ερμηνεία του μακαρίτη  Wilson Pickett, ο οποίος απογείωσε το τραγούδι.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου