Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ






Το αεροπλάνο θεωρείται από τα κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου. Θεωρείται δε το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο. Η διαδικασία της γέννησης ενός αεροπλάνου είναι μακροχρόνια και επίπονη. Χιλιάδες άνθρωποι με διαφορετικές εξειδικεύσεις και δεξιότητες συμμετέχουν σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια. Το περιβάλλον που λειτουργεί αυτή η υπέροχη πτητική μηχανή χαρακτηρίζεται από ακραίες συνθήκες. Σε όλες αυτές τις συνθήκες θα πρέπει το αεροπλάνο να αντεπεξέλθει με επιτυχία. Πίσω λοιπόν από ένα εντυπωσιακό αεροπλάνο κρύβονται εκατομμύρια εργατοώρες δουλειάς που περιλαμβάνουν την σχεδίαση, την κατασκευή, τις εξαντλητικές δοκιμές.



Για αυτές τις δοκιμές θα μιλήσω επιγραμματικά σήμερα. Οι προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε ένα νέο μοντέλο να πάρει την έγκριση παραγωγής είναι εκατοντάδες. Με λίγα λόγια οι κατασκευαστές θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι το δημιούργημά τους είναι ικανό να περάσει με επιτυχία τα υψηλά δεδομένα (standards) που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί της πολιτικής αεροπορίας (FAA, EASA). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των δοκιμών πάνω σε πραγματικά μοντέλα που φτάνουν σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας οι οποίες παρακολουθούνται και καταγράφονται. Αυτά τα πειραματικά μοντέλα φτάνουν μέχρι το σημείο καταστροφής τους. Από τα βίντεο που ακολουθούν θα παρακολουθήσετε μερικά μόνο από τα πιο εντυπωσιακά τεστ και θα καταλάβετε πόσο σύνθετη χρονοβόρα και δαπανηρή είναι η κατασκευή ενός αεροπλάνου αλλά ταυτόχρονα θα διαπιστώσετε τι τεράστια περιθώρια ασφαλείας έχει.
Το πρώτο βίντεο καταγράφει το τεστ θραύσης των πτερύγων ενός μεγάλου   B-777! Ένα πραγματικό αεροπλάνο υπόκεινται σε πραγματική κόπωση που σκοπό έχει να δοκιμάσει την ελαστικότητα των πτερύγων. Ο στόχος είναι να φτάσει στο 154% του ορίου της θεωρητικής ,μέχρι εκείνη τη στιγμή, σχεδίασης (design limit load). Η πτέρυγα ξεπεράσει σε καμπύλωση τα 24πόδια (περίπου 8 μέτρα) πριν φτάσει στο όριο της θραύσης. Παρακολουθείστε τι συμβαίνει:


Στο επόμενο βίντεο θα δείτε πως δοκιμάζεται η κόπωση της ατράκτου ενός B-787. Η συγκεκριμένη δοκιμή διαρκεί 3χρόνια, 7 μέρες τη βδομάδα! Γίνεται εξομοίωση χιλιάδων ωρών πτήσης κάτω από δεκάδες ακραίες συνθήκες, για να δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα του σκάφους.


Στο επόμενο βίντεο θα δείτε πως θυσιάζεται μια μηχανή 50 εκατ. Δολαρίων. Πρόκειται για έναν τύπο μηχανής που «φοράει» το Airbus A-380. Σκοπός της δοκιμής είναι να αποδείξει ο κατασκευαστής ότι δε πιθανή έκρηξη της μηχανής κανένα θραύσμα δεν θα έξω από το περίβλημα της μηχανής που μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές καταστάσεις. Έτσι το αεροπλάνο μπορεί να συνεχίσει την πτήση του με τις υπόλοιπες 3 μηχανές. Στην δοκιμή έχουν βάλει εκρηκτικά σε ένα πτερύγιο του Ανεμιστήρα (fan) τα οποί τα πυροδοτούν όταν ο κινητήρα λειτουργεί σε πλήρη ισχύ. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα 50 εκ. δολάρια έχουν κάνει φτερά. Φανταστείτε να μη περάσει τη δοκιμασία η μηχανή…


Σε αυτό το βίντεο θα δείτε μια μηχανή να κάνει διάφορες δοκιμές σε ακραίες συνθήκες ώστε να αποκτήσει πιστοποίηση. Φυσικά δεν είναι η ίδια μηχανή αφού αυτή που ρουφάει το πουλί προορίζεται για πλήρη καταστροφή. Στο βίντεο δεν υπάρχει όλη η διαδικασία.


Βλέποντας αυτό το ελάχιστο αλλά εντυπωσιακό δείγμα από τις δοκιμές που υποβάλλεται ένα αεροπλάνο νομίζω ότι έχετε πλέον μια εικόνα για το μέγεθος αυτής της τιτάνιας ανθρώπινης προσπάθειας που λέγεται κατασκευή ενός αεροπλάνου.

Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε ένα φίλο που δεν αισθάνεται άνετα με την ιδέα της πτήσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου