Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ









    Όταν ήμουν παιδί διάβαζα, όπως πολλά παιδιά της ηλικίας μου, τα μυθιστορήματα των μεγάλων κλασικών συγγραφέων. Ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις μου είχαν ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Ιούλιος Βερν. Διαβάζοντας τους Άθλιους του Ουγκώ από έκδοση διασκευασμένη για παιδιά, με είχε συνταράξει το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί άνθρωπος (ο Γιάννης Αγιάννης) σε φυλάκιση 5 ετών επειδή είχε κλέψει μια φρατζόλα ψωμί για να φάει αυτός και η οικογένεια του που πεινούσαν. Πάνω σε αυτό το περιστατικό ο συγγραφέας δημιούργησε ένα από τα κλασικότερα μυθιστορήματα της Παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Αυτό το γεγονός  της κλοπής και καταδίκης τάραξε την παιδική μου ψυχή  γιατί ήταν κάτι το αδιανόητο και συνάμα άδικο. Δεν μπορούσε να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος που πείναγε δεν είχε δικαίωμα να φάει λίγο ψωμί, ακόμα και κλεμμένο. Ήμουν πολύ μικρός τότε για να αντιληφθώ την έννοια της ποινικοποίησης της φτώχειας.


    Σήμερα 200 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου, στην Ελλάδα του 2015 η φτώχεια ποινικοποιείται. 
    Μόλις χθες κυκλοφόρησε  η ανατριχιαστική είδηση της πρότασης που έκανε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας Γρηγόρης Δημητριάδης, να μετατραπεί η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μεταφοράς από πταίσμα σε πλημμέλημα. Αυτό σημαίνει την μετατροπή της παράβασης σε εγκληματική πράξη (ποινικό αδίκημα) με ποινές που φτάνουν μέχρι …5 ετών φυλάκιση.

Αυτό το περιστατικό πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε, που θέλουν κάποιοι να οδηγήσουν την Ελληνική κοινωνία. Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πάρα πολύ.

Μίλησα για σκέψη. Ας δώσω και κάποιες πληροφορίες, με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, που μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως πηγές δεδομένων και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για το τι ακριβώς μας συμβαίνει. Αναγκαία συνθήκη είναι φυσικά να σας ενδιαφέρει το γεγονός.


  

Ποιος είναι  λοιπόν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  του ΟΑΣΑ  Γρηγόρης Δημητριάδης που έκανε αυτή την πρόταση;

Πρόκειται για ένα 37χρονο ο οποίος έχει σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, κατέχοντας ένα πτυχίο ηλεκτρολόγου-ηλεκτρονικού μηχανικού (Manchester Metropolitan University) και δύο μεταπτυχιακά, το ένα στις τηλεπικοινωνίες (University College London) και το άλλο στις διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις (The Fletcher School, Tufts University).

Το 2008 - σε ηλικία μόλις 30 ετών- ως το 2010 ήταν συντονιστής και ιδρυτικό μέλος του Navarino Network, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία υποστηρίζει την έρευνα, τον διάλογο και τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παγκοσμιοποιημένου διεθνούς περιβάλλοντος και την προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας στη δημόσια πολιτική.

Το 2010 προσελήφθη με καθεστώς ειδικού συμβούλου, επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη, όμως στη συνέχεια ο νυν υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης τον διατήρησε στη θέση του, ορίζοντάς τον μάλιστα συντονιστή για τις εξαγωγές.

Το 2013  σε ηλικία 35 ετών προτάθηκε από το Χρυσοχοϊδη  για τη θέση του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ και η επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ τον ενέκρινε ως κατάλληλο.

Ποια είναι η Navarino Network της οποία υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη; Από ποιους χρηματοδοτείται αυτή η ΜΚΟ; Τι σχέση έχει με το German Marshall Fund of the United States; Τι σχέση έχει με τον Α. Ρόντο;

Τις απαντήσεις ίσως τις βρείτε στα παρακάτω link.







ΠΗΓΕΣ: oasa.gr, to vima.gr, euro2day.gr,navarinonetwork.org,και τα προαναφερόμενα λινκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου