Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗΣ










Αφήνοντας κατά μέρος την «επικαιρότητα» ας ταξιδέψουμε στο θαυμαστό κόσμο της ολογραφίας. Ήταν το 2002 που παρακολουθώντας την ταινία με τον  Tom Cruise ,Vanilla Sky , έμεινα έκπληκτος όταν είδα στη μέση ενός δωματίου που γίνονταν πάρτι , να παίζει  μουσική ολοζώντανος ο John Coltrane ο οποίος είχε πεθάνει από το 1967! Φυσικά επρόκειτο περί ολογράμματος το οποίο ήταν τόσο αληθινό που αδιαφορούσες ακόμα και αν το είδωλο ήταν ασπρόμαυρο. Η σκηνή διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, αρκετά όμως για να εντυπωσιαστεί ο θεατής.



Τι είναι ολόγραμμα και ολογραφία ;

 Η ολογραφία, από τις ελληνικές λέξεις ΟΛΟΝ και ΓΡΑΦΕΙΝ, είναι μια τεχνική για την καταγραφή των φωτεινών κυμάτων που ανακλώνται από ένα αντικείμενο.
Αποτέλεσμα της καταγραφής αυτής είναι το ολόγραμμα που όταν φωτισθεί με κατάλληλο τρόπο, αναπαράγει ένα ακριβές τρισδιάστατο είδωλο-αντίγραφο του αντικειμένου.
Ο θεατής ενός ολογράμματος, έχοντας τη δυνατότητα παρατήρησης του ολογραφικού ειδώλου από διαφορετικές οπτικές γωνίες, δύσκολα διακρίνει το ολόγραμμα από το πραγματικό αντικείμενο. Η αίσθηση των τριών διαστάσεων επιτείνεται από τις ανακλάσεις του φωτός στην "επιφάνεια" του ολογραφικού ειδώλου, τις έντονες φωτοσκιάσεις, την λεπτομερή απόδοση της επιφανειακής υφής των υλικών αλλά κυρίως από την οριζόντια και κατακόρυφη οπτική παράλλαξη.
Η πιστή τρισδιάστατη αναπαράσταση οφείλεται στο γεγονός ότι το ολόγραμμα καταγράφει και αναπαράγει τIς ακτίνες φωτός που ανακλά ένα αντικείμενο, τις ίδιες φωτεινές ακτίνες που προσπίπτουν στον ανθρώπινο οφθαλμό και το καθιστούν ορατό.

Μετά την εξήγηση του ολογράμματος από τον καθηγητή κ. Θεοδοσίου που στο τέλος του βίντεο μπορεί να μας μπέρδεψε λιγάκι αφού έκανε μια μικρή εισαγωγή στο συμπαντικό ολόγραμμα, ας χαλαρώσουμε βλέποντας τον Michael Jackson  σε ένα πρόσφατο ζωντανό σόου (2014). Τι; Ο Jackson έχει χρόνια πεθαμένος; Σοβαρά;


Οι λάτρεις της συνομωσιολογίας λένε ότι τα αεροπλάνα που έπεσαν στους δίδυμους πύργους το 2001 ήταν ολογράμματα. Αν είναι δυνατόν...τι  άλλο θα ακούσουμε.

Η τεχνολογία παραγωγής ολογραμμάτων δεν είναι κάτι το εξεζητημένο και το δαπανηρό. Απόδειξη; το παρακάτω  βίντεο όπου ένας νεαρός στήνει μια φάρσα στη κοπέλα του. Ένα βίντεο διασκεδαστικό όσο και εκπαιδευτικό. 



Θα κλείσω με ένα δελτίο ειδήσεων






Τουπάκ Σακούρ, ανάσταση, Dr. Dre, Coachella, Σνουπ Ντόγκι Ντογκ, ράπερ, AV Conce
Ο δολοφονημένος (το 1996 ) Tupac σε συναυλία του 2012 μαζί με τον Snoopp Dogg










 πηγή:Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας (www.hih.org.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου