Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ




Απόφαση σοκ: Κλείνει ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα λόγω συνταξιοδότησης του φύλακα






Τις τελευταίες ώρες έχει πάρει φωτιά το Twitter από τα μηνύματα αγανακτισμένων χρηστών στο άκουσμα της είδησης ότι κλείνει ο Αρχαιολογικός χώρος του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα εξαιτίας της …συνταξιοδότησης του τελευταίου αρχαιοφύλακα του χώρου. Ο συγκεκριμένος Αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό αυτοί που μας κυβερνούν τα τελευταία χρόνια. Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος: ανασκαφή Αμφίπολης; Υποδοχή και ξενάγηση της Αλαμουντίν; Τη φιέστα στη Σαλαμίνα;
Αλλά ας επικεντρωθούμε στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.
Δυστυχώς ο ναός που σημειωτέον αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο  δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σε αρνητικό δημοσίευμα.


Η πικρή του ιστορία ξεκινά το 2009 όταν λίγο πριν τις εκλογές ο Σαμαράς ,υπουργός Πολιτισμού τότε, μετέφερε τη διοικητική υπαγωγή του ναού από την Ηλεία στην Εφορία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας τροποποιώντας το ΦΕΚ 837 Β΄/4/12/86. Ήταν περίπου την ίδια εποχή που το Μουσείο της Ακρόπολης είχε γεμίσει με υπαλλήλους που κατάγονταν συμπτωματικά από την Μεσσηνία, εκλογική περιφέρεια του κ. Σαμαρά. Τότε είχε ξεσπάσει ένα πόλεμος μεταξύ των Μεσσηνίων και των Ηλείων σχετικά με τη διοικητική υπαγωγή του μνημείου. Τότε ο Σαμαράς είχε λάβει μια επιστολή από το νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς: 

« Θεωρούμε ότι αυτή η διοικητική πράξη αποτελεί όνειδος και ρουσφετολογική παραχάραξη της Ιστορίας για εξυπηρέτηση μικρών, προσωπικών σας και ατομικών σας συμφερόντων. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η ανάγκη και το άγχος για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, επειδή είστε υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία, να μετατρέπει το ιστορικό μνημείο σε αντικείμενο ρουσφετολογικών αναγκών
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:



Σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση –καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης  Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) ο ναός είναι κλειστός. Ας δούμε τι λέει η ανακοίνωση:
«Η εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη με το “κλείσιμο” του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, λόγω έλλειψης προσωπικού, ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας την επισήμανση της ΠΕΥΦΑ, η οποία εδώ και χρόνια έχει σε όλους τους τόνους προσπαθήσει να καταδείξει το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Τώρα,  μετά τη συνταξιοδότηση και  του τελευταίου αρχαιοφύλακα, ο χώρος ουσιαστικά έκλεισε για το κοινό με συνέπειες τόσο για το ίδιο το ΥΠΠΟΑ όσο και για την τοπική κοινωνία, η οποία έχει ήδη εκφράσει μέσω των φορέων της την έντονη αντίδρασή της, αλλά κύρια δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια του Μνημείου που βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο.
Ως ΠΕΥΦΑ καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να καταλάβει το ζήτημα ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί και να δώσει, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, λύση με μόνιμο φυλακτικό προσωπικό, είτε μέσω της κινητικότητας, είτε ακόμη καλύτερα μέσω νέων προσλήψεων στον τομέα φύλαξης και πληροφόρησης. Μέχρι τότε, να προχωρήσει η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού, για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης του Επικούρειου Απόλλωνα.
Και βέβαια μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση, η μη αναφορά του υπουργού στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή, για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του φυλακτικού προσωπικού, για την ασφάλεια - φύλαξη και λειτουργία των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων».
Να συμπληρώσω ότι η είδηση του κλεισίματος του ναού έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της σκέψης της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμο μέτρο στην αύξηση ΦΠΑ στο 23% στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων, για να μην επιβληθεί το 23% ΦΠΑ  στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μόνο που για να εισπράξεις κάποιο πόσο από ένα «μαγαζί» πρέπει αυτό να λειτουργεί. Μη σας ξενίζει ο όρος «μαγαζί» γιατί ως τέτοιο αντιμετωπίζουν τους αρχαιολογικούς χώρους οι κυβερνήσεις διαχρονικά.
Ποιος   είναι ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα που χαρακτηρίζεται και ως ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου εδώ:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου