Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

SHUGGIE OTIS : ΕΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ- ΑΣΚΗΤΗΣ






    Όλοι σχεδόν  γνωρίζουν τους διάσημους κιθαρίστες Joe Bonamassa και Derek Trucks που ξεκίνησαν την καριέρα τους ως παιδιά θαύματα παίζοντας δίπλα σε ονόματα μεγαθήρια της μουσικής όπως ο B.B. King και οι Allman Brothers Band στην ηλικία των 13 ετών. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ένα μουσικό που ενώ θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας προτίμησε  να αφιερωθεί σχεδόν ασκητικά στη μουσική ακολουθώντας το δικό του προσωπικό, σιωπηλό δρόμο.

     Πρόκειται για έναν πολύ αγαπημένο και ιδιαίτερο μουσικό τον Shuggie Otis. Το πραγματικό του όνομα είναι John Alexander Veliotis Jr. Ο Shuggie(*) γεννήθηκε το 1953 στο Λος Αντζελες, σε ένα σπίτι που ξεχείλιζε από μαύρη μουσική (blues,jazz,rnb) και μεγάλωσε μέσα σε ένα περιβάλλον που απαρτίζονταν από μεγάλους μουσικούς. Γονείς ήταν ο  Johnny Otis , Έλληνας δεύτερης γενιάς και η Αφρό-Φιλλιπινέζα, Phyllis Otis

           


   Ο πατέρας του, Johnny Otis θεωρείται ήταν μουσικός παραγωγός, ιμπρεσάριος, συνθέτης και είχε δικιά του ορχήστρα που εμφανίζονταν στο ιδιόκτητο νυχτερινό κλαμπ. Επίσης είχε δική του τηλεοπτική  εκπομπή (Johnny Otis Show) καθώς και ραδιοφωνική. Ο Johnny Otis είχε αναδείξει πολλά μεγάλα αστέρια της μαύρης μουσικής και γι’αυτό θεωρείται ο πατέρας του rnb.


     

    O Shuggie άρχισε να μαθαίνει κιθάρα στην ηλικία των 2 ετών. Η φυσική του κλίση προς τη μουσική και το περιβάλλον που μεγάλωνε τον φέρνουν να παίζει κιθάρα στην ορχήστρα του πατέρα του στην ηλικία των 12 ετών. Μάλιστα επειδή ήταν ανήλικος και η ορχήστρα έπαιζε αργά μέσα στη νύχτα ο Shuggie μεταμφιέζονταν για να μη φαίνεται η ηλικία του. Φορούσε ψεύτικο μουστάκι και φόραγε μαύρα γυαλιά.





    Το 1969 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τον μικρό κιθαρίστα. Μόλις είχε κλείσει τα 15 του χρόνια και είχε εξελιχθεί σε δεξιοτέχνη αλλά παράλληλα έπαιζε πολύ καλά και οποιοδήποτε όργανο μπορούσε να βγάλει ήχο. Το παιδί – θαύμα κίνησε το ενδιαφέρον του μεγάλου Al Kooper ο οποίος τον κάλεσε στη Νέα Υόρκη για να παίξει ως καλεσμένος στην καινούργια του δισκογραφική δουλειά (Kooper Sessions). Τελικά ο Shuggie Otis έπαιξε σε όλο το δίσκο που ολοκληρώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα και στάθηκε δίπλα στον Al Κooper στη φωτογραφία του εξωφύλλου ως ισάξιος του. Κατά τη γνώμη μου είναι ένας δίσκος που δε πρέπει να λείπει από καμιά δισκοθήκη. 





   Επιστρέφοντας πίσω στο Λος Άντζελες  λαβαίνει μέρος σε άλλη μια ιστορική ηχογράφηση, στο HOT RATS του Frank Zappa. Παίζει ηλεκτρικό μπάσο στο τραγούδι που ανοίγει το άλμπουμ στο κλασσικό Peaches en Regalia



    Ταυτόχρονα την ίδια χρονιά ολοκληρώνει το πρώτο του άλμπουμ το Here Comes Shuggie Otis (μια απίστευτη δισκάρα). 
Το άλμπουμ κυκλοφορεί στις αρχές του 1970 και το άκουσμα του κάνει τον B.B.King να δηλώσει  στο περιοδικό Guitar Player ότι ο Shuggie Otis είναι ο αγαπημένος του νέος κιθαρίστας.
Ο Otis εξακολουθεί να γράφει και να παίζει με φρενήρεις ρυθμούς. Παίζει στις ηχογραφήσεις και σε συναυλίες με την Etta James, Louis Jordan, Bobby BlueBland κ.α.



    Το 1971 κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ ( Freedom Flight)  που περιλαμβάνει και το hit (#5) Strawberry Letter #23, που αργότερα έγινε για δεύτερη φορά επιτυχία από τους Brothers Johnson.


To 1974 κυκλοφορεί το τρίτο του άλμπουμ (Inspiration Information) το οποίο το δούλευε για 3 χρόνια παράλληλα με όλες τις άλλες δραστηριότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε αυτό το άλμπουμ παίζει σχεδόν όλα τα όργανα. Για πολλούς θεωρείται το καλύτερό του. Επιγραμματικά είναι ένα μουσικό ταξίδι που σε γαληνεύει. Αν προσπαθήσω να το κατατάξω κάπου θα έλεγα ότι είναι ψυχεδελική σόουλ.


Εκείνη την εποχή αποχωρεί από τους Rolling Stones o Mick Taylor.Ένας συνεργάτης τους ο πιανίστας Bill Preston (για πολλούς ο 5ος Beatle), αναλαμβάνει να τον προσεγγίσει προκειμένου να μπει στους Stones στη θέση του Taylor. O 21χρονος Otis αρνείται να παίξει μαζί τους γιατί προτιμά να ακολουθήσει τα δικά του μουσικά ενδιαφέροντα.
Έκτοτε παίζει σαν μουσικός στούντιο για τους μουσικούς που μανατζάρει ο πατέρας του. Δεν ξαναηχογραφεί δικιά του δουλειά. Οι μουσικές ζωντανές εμφανίσεις είναι σπάνιες.

Το 2012 τη χρονιά που πέθανε ο πατέρας του (17 Ιανουαρίου) αποφασίζει να φτιάξει μπάντα και να βγει στο δρόμο για μια παγκόσμια περιοδεία. Δεν ξέρω αν η απουσία του πατέρα του έπαιξε κάποιο ρόλο.
(*)Shuggie : υποκοριστικό της ζάχαρης. Έτσι τον αποκαλούσε η μητέρα του.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου