Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ADOLF SAX : Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΑΞΟΦΩΝΟΥ











Σήμερα ανοίγοντας το GOOGLE διαπίστωσα ότι είναι η 201η επέτειος της γέννησης του Αδόλφου Σάξ. Ο Σάξ ήταν ένας βέλγος μουσικός και κατασκευαστής οργάνων ο οποίος εφεύρεσε το σαξόφωνο το 1846 στο Παρίσι. Παρά την μεγάλη επιτυχία του οργάνου ο Σάξ πέθανε πάμπτωχος στα 80 του χρόνια στο Παρίσι.
Η εφεύρεσή του όμως αποτελεί ακόμα και σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι πολλών μουσικών συγκροτημάτων. Ο ήχος του οργάνου έχει γίνει συνώνυμο της μουσικής τζαζ. Καθοριστικός  ήταν ο ρόλος του στη διαμόρφωση και άλλων μουσικών ρευμάτων του 20ου αιώνα όπως το ρύθμ΄ν΄μπλούζ, η σόουλ, το σκα, το ροκ΄ν΄ρολ κλπ.
Υπάρχουν 7 είδη σαξόφωνου ανάλογα με την τονικότητά του : σοπρανίνο,σοπράνο, άλτο,τενόρο, βαρύτονο, μπάσο και κόντρα μπάσο.



Όπως έχετε καταλάβει το σαξόφωνο απέκτησε μεγάλη δημοφιλής στην Αμερική.Εκεί παρουσιάστηκαν και οι μεγάλοι δεξιοτέχνες του οργάνου οι οποίοι το εξερεύνησαν σε βάθος ανέπτυξαν τις δυνατότητές του συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία νέων μουσικών ρευμάτων που χαρακτήρισαν τη μουσική του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να σηματοδοτούν την πορεία κάθε μουσικού αφού ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί.
 
Ο κατάλογος των μεγάλων σαξοφωνιστών είναι μακρύς. Δυο όμως είναι οι ογκόλιθοι που πάνω τους πατάει η τζαζ αλλά και όλα τα σύγχρονα ρεύματα. Ο Charlie “bird” Parker και ο  John Coltrane.
Ακούστε δυο χαρακτηριστικά δείγματα  από τον καθένα:
















Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στον Paul Desmond και την σύνθεσή του Take Five. Ο Desmond ήταν ο σαξοφωνίστας του κουαρτέτου του Dave Brubeck. Θεωρώ ότι η παραπάνω σύνθεση ίσως είναι ήπιο αναγνωρίσιμη τζαζ μελωδία. Ταυτόχρονα είναι και η πιο κατάλληλη για να ακούσει ένας λευκός ακροατής που θέλει να εισέλθει στο υπέροχο αλλά δύσκολο δρόμο της τζαζ. Στο βίντεο που ακολουθεί η σύνθεση παίζεται σε ζωντανή εκτέλεση με εκπληκτικούς αυτοσχεδιασμούς.






 Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν αν ο Αδόλφος Σάξ δεν είχε εφευρέσει το σαξόφωνο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου