Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ










Τα γεγονότα που ζούμε τον τελευταίο καιρό τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα και έχουν αρχίσει να παρακολουθούνται με μια σχετική δυσκολία.
Είχα γράψει πόσο καθοριστικό θα ήταν το πόρισμα που θα εξέδιδε η ρωσική πλευρά για την πτώση του airbus για την αποφυγή ή όχι μιας γενικευμένης σύρραξης. Χθες είχαμε την επίσημη ανακοίνωση της Ρωσίας μέσω του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
«Μπορούμε να πούμε ότι η συντριβή του αεροσκάφους ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας. Κατά την διάρκεια της πτήσης  πυροδοτήθηκε ένας χειροποίητος μηχανισμός με 1,5 κιλό ΤΝΤ. Κατά συνέπεια το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα, κάτι που εξηγεί και την μεγάλη διασπορά των τμημάτων της ατράκτου του αεροσκάφους», αναφέρει η ανακοίνωση.
Παράλληλα ο  Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να εστιάσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων, ενώ ανακοινώθηκε ότι προσφέρεται αμοιβή 50 εκατ. δολαρίων σε όποιον δώσει ασφαλείς πληροφορίες για τους τρομοκράτες.
«Θα τους αναζητήσουμε παντού, όπου και να κρύβονται. Θα τους βρούμε σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη και θα τους τιμωρήσουμε», διαβεβαίωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία πρέπει όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά να ενταθούν «ώστε οι εγκληματίες να καταλάβουν ότι η ανταπόδοση είναι αναπόφευκτη».




Αμέσως μετά ένα μπαράζ από 200 πυραύλους Cruise, που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά και πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο, έπληξαν την άτυπη πρωτεύουσα των ISIS, την Ράκα στη βόρεια Συρία.
Η εντυπωσιακή επίδειξη πυγμής καθώς και ο χρόνος  που επιλέχτηκε να γίνουν οι δηλώσεις για το αεροπορικό ατύχημα έχουν περισσότερους από έναν αποδέκτες. Φαίνεται ότι από τη Παρασκευή το βράδυ ο χρόνος της διπλωματίας μειώθηκε στο ελάχιστο.
Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ενός πολέμου που έχει μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθεί σε παγκόσμιο, την ενεργοποίησε μια δήλωση του Ολάντ το Σάββατο το μεσημέρι : «"Αυτό που συνέβη χθες (Παρασκευή) είναι μια πράξη πολέμου (...) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικούς συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει».
Με τη φράση «πράξη πολέμου» ο Γάλλος Πρόεδρος ενεργοποίησε το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον που αποτελεί τη βάση της θεμελιώδους αρχής της Οργάνωσης της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.

Τι λέει το άρθρο 5;

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων και, κατά συνέπεια, συμφωνούν ότι, εάν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση, κάθε ένα από αυτά, έχουν δικαίωμα στην άσκηση του δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας που αναγνωρίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσουν το Συμβαλλόμενο Μέρος ή τα Μέρη που δέχθηκαν επίθεση προχωρώντας αμέσως, μεμονωμένα και σε συνεννόηση με τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη, σε τέτοια δράση όπως αυτή κρίνεται απαραίτητη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης δύναμης, για να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί η ασφάλεια του Βόρειου Ατλαντικού χώρου.
Οποιαδήποτε τέτοια ένοπλη επίθεση και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα αυτής θα αναφερθούν αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά θα σταματήσουν όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Η Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τους κινδύνους για τη Συμμαχία που θέτει η τρομοκρατία.
Ταυτόχρονα η Γαλλία άρχισε και αυτή τους βομβαρδισμούς της Ράκα. Χθες προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αφού αιτήθηκε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42-7 της Συνθήκης της Λισαβώνας που είναι παρόμοιο με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και αφορά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Τα δύο άρθρα (5 και 42) θα ενεργοποιηθούν για πρώτη φορά.



Με άλλα λόγια ζήτησε και πήρε την προφορική προς το παρόν έγκριση για την ενεργοποίηση από τους υπουργούς  άμυνας των χωρών της Ε.Ε. την παροχή  κάθε δυνατής βοήθειας από τα κράτη μέλη της Ένωσης όπου απαιτηθεί. Να σημειωθεί ότι οι φίλοι μας οι Γάλλοι έχουν ανοίξει μέτωπα στην Συρία ,την Αφρική και στο Ιράκ.

Βλέποντας κάποιος, με καθαρό μυαλό που στοχεύει αυτή κλιμάκωση εύκολα καταλαβαίνει την ακαριαία αντίδραση της Ρωσίας η οποία και αυτή με τη σειρά της πολεμάει τους τρομοκράτες και είχε μέχρι την Παρασκευή το πάνω χέρι στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

 Όποιος ελέγχει την περιοχή της ΒΑ Συρίας και την περιοχή  του Βορείου Ιράκ ελέγχει όλους τους δρόμους του πετρελαίου προς τη Δύση. 
Η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή από το 1927,με την ίδρυση της IRAQ PETROLEUM COMPANY (IPC)η οποία ελέγχει όλα τα κοιτάσματα   της Μεσοποταμίας(Βόρειο Ιράκ). Μέτοχοι της εταιρείας με ίδιο ποσοστό είναι : BP (Αγγλία)  EXXON (ΗΠΑ) SHELL (Ολλανδία) TOTAL (Γαλλία).Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος του Κόλπου  τα κοιτάσματα της εταιρείας έβγαζαν 1, 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τα οποία πήγαιναν μέσω αγωγού που περνούσε από τη Συρία και κατέληγε από τo λιμάνι του Μπανιάς, στην Ευρώπη. Αυτός ο αγωγός βομβαρδίστηκε από τους Αμερικανούς το 2003 και έκλεισε.


 Ο νέος αγωγός δεν περνά πια μέσα από την Συρία αλλά από την Τουρκία διατρέχοντας παράλληλα όλο το μήκος των συνόρων Τουρκίας- Συρίας(αγωγός Κιρκούκ-Τσειχάν). Εκεί δρα και ο ISIS…το Κομπάνι που τόσα έχουν γραφτεί για τις λυσσώδεις μάχες που έγιναν εκεί μεταξύ των Κούρδων υπερασπιστών του και του ISIS βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αγωγό.
Όσον αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας βρίσκονται και αυτά σε αυτή την περιοχή η οποία ελέγχεται πια από τον ISIS. Η παραγωγή πετρελαίου πριν τον εμφύλιο ελέγχονταν κατά 60% από δύο κρατικές εταιρίες. Η υποκινούμενη «εξέγερση» μιας νεοφιλελεύθερης ομάδας των «αδερφών Μουσουλμάνων» εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ είχε απώτερο στόχο τον έλεγχο αυτής της παραγωγής πετρελαίου.


Επίσης η Συρία έχει ορίσει τις περιοχές εξερεύνησης εντός της ΑΟΖ(αποκλειστικής οικονομικής ζώνης) της, αλλά προφανώς ο πόλεμος εμποδίζει το ξεκίνημα των εργασιών εξερεύνησης. 
Συριακό άφθονο αέριο πολύ πιο εγγύς στις ευρωπαϊκές αγορές θα ήταν ένας επίφοβος ανταγωνιστής για το αέριο του  Κατάρ. 
Ένας εξαιρετικός λόγος για το εμιράτο να χρηματοδοτήσει τους Σύρους «αντάρτες» και το
ISIS... όσο περισσότερο που εγκρίθηκε επίσημα από τις τρεις κυβερνήσεις (Ιράν, Ιράκ, Συρία), ένα αντίπαλο σχέδιο μεταφοράς του ιρανικού φυσικού αερίου προς τη Συρία μέσω της κουρδικής επαρχίας του Ιράκ. 
Τέλος μη ξεχνάμε ότι η Συρία είναι ο μόνος τόπος που έχει πρόσβαση η Ρωσία και αυτή την πρόσβαση δεν θα την αφήσει να χαθεί με τίποτα.

Θα έλεγα με μια αίσθηση σιγουριάς που μέρα με την ημέρα μεγαλώνει είναι ότι εδώ και δύο δεκαετίες επαναχαράζονται οι δρόμοι του πετρελαίου και ξαναμοιράζεται η πίτα η οποία περιέχει πλέον και το φυσικό αέριο. Σε αυτό το μοίρασμα μετέχουν τα μέλη ενός κλειστού κλαμπ και δύσκολα θα εισέλθει σε αυτό νέο μέλος.




Σήμερα νωρίς το πρωί σημειώθηκαν κάποιες συμπλοκές στο Παρίσι, όπου ο στρατός έχει βγει στους δρόμους πολεμώντας τους τρομοκράτες. Στη Γερμανία ακυρώθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας γιατί βρέθηκε έξω από το γήπεδο φορτηγάκι με εκρηκτικά που προορίζονταν για την Μέρκελ που θα παρακολουθούσε τον αγώνα. Και ο τρόμος δεν έχει τέλος.  Σαν να παρακολουθείς ένα μέτριο b-movie. ( Στη περίπτωση της Γερμανίας αποδείχτηκε ότι όλα ήταν φήμες και ο συναγερμός άσκοπος)




      



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου