Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΕΓΙΝΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ









Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε ομόφωνα όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού, που έχουν τη δυνατότητα να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ υιοθέτησαν ομόφωνα το ψήφισμα που υπέβαλε η Γαλλία, με το οποίο καλεί να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Επίσης ζητείται από τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιορίσουν το ρεύμα των ξένων που επιδιώκουν να πολεμήσουν με την οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία, να αποτρέψουν και να εμποδίσουν την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια παγκόσμια και πρωτόγνωρη απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας ήταν ο πρώτος που υπερθεμάτισε της απόφασης για την ανάληψης πολεμικής δράσης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.  «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή. Σήμερα ο κόσμος έχει ενωθεί ενάντια στο ΙΚ. «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή. Σήμερα ο κόσμος έχει ενωθεί ενάντια στο ΙΚ. Η διεθνής κοινότητα συνασπίστηκε και αποφάσισε να συντρίψει αυτό το κακό, που απειλεί τους ανθρώπους κάθε χώρας και κάθε θρησκείας», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Πίσω  από αυτή τη δήλωση κρύβεται ο διακαής πόθος του Κάμερον για την έναρξη αεροπορικών βομβαρδισμών από την πολεμική αεροπορία της Βρετανίας στη Συρία,ήδη από το 2013. Τότε, είχαν καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου τα σχέδια του για βομβαρδισμό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Χθες συμπτωματικά ,λίγο πριν την έκδοση του ομόφωνου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνέβησαν τα γεγονότα στο Μάλι. Σήμερα ο Βελγικός στρατός έχει βγει στους δρόμους των Βρυξελλών όπου το τοπίο θυμίζει εφαρμογή στρατιωτικού νόμου με κλειστούς δημόσιους χώρους που θεωρούνται ως κατάλληλοι για την εκδήλωση τρομοκρατικής ενέργειας, όπως το μετρό, τα σουπερ μάρκετ, τα εμπορικά κέντρα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, κ.α .. Όλα αυτά με τις αναπόδεικτες «πληροφορίες» για τρομοκρατική επίθεση με χημικά. Στο χορό μπήκε και η Γαλλία όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε  από το Γαλλικό κοινοβούλιο την επέκταση της έκτακτης ανάγκης ,για τρεις μήνες, με την υπόνοια και μόνο ότι ενδέχεται να κτυπήσουν οι τρομοκράτες με χημικά και βιολογικά όπλα!
Όπως σωστά αναφέρει και ο δημοσιογράφος του Guardian,  η δυνατότητα χρήσης χημικών όπλων από τρομοκράτες είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που επί 20ετίας το έχουν αναδείξει διάφοροι αξιωματούχοι, ωστόσο δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι οι τρομοκράτες έχουν την ικανότητα να την εκτελέσουν.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το ομόφωνο ψήφισμα του ΟΗΕ ενισχύει το αίτημα της Γαλλίας για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ αλλά και του άρθρου 42-7 της Ε.Ε.

Από πλευράς της Ρωσίας υπάρχουν επίσης κάποιες καυτές πληροφορίες ως προς τον τρόπο με τον οποίο κινείται , αλλά δεν τις δημοσιεύω γιατί απλά δεν έχω καταφέρει να τις διασταυρώσω και δεν θέλω να γίνω αναξιόπιστος. 





ΠΗΓΉ The Guardian, Euronews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου