Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ














Με το ποδόσφαιρο αλλά και με τον επαγγελματικό αθλητισμό έχω πάψει να ασχολούμαι εδώ και χρόνια. Κατά τη γνώμη μου η μαγεία έχει χαθεί από τότε που τόσο το ποδόσφαιρο όσο και τα άλλα αθλήματα μετατράπηκαν σε μέσα πλουτισμού πολυεθνικών εταιρειών και επιχειρηματιών. Στο βωμό του κέρδους θυσιάστηκαν τα αθλητικά ιδεώδη αλλά και αθλητές που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο γήπεδο από ανακοπή καρδιάς ή που χρειάστηκαν να κάνουν μεταμόσχευση συκωτιού. Ο νοών νοείτω…
 Έτσι λοιπόν έπαψα να ασχολούμαι και δεν παρακολουθώ τίποτα σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Από αγωνιστικής άποψης είχα την τύχη να δω να παίζουν στα γήπεδα μεγάλους αθλητές ειδικά του ποδοσφαίρου . Αθλητές που οι σημερινοί αστέρες δεν έχουν τις προδιαγραφές τους και δεν μιλάω μόνο για την τεχνική.
Θεωρώ ότι αυτή η αποστασιοποίηση με κάνει να βλέπω τα γεγονότα με καθαρότερη ματιά. Χθες λοιπόν ένα κατ’  όνομα ντέρμπυ μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δεν ξεκίνησε ποτέ. Αν θέλετε την άποψη μου, δεν θα έπρεπε καν να ξεκινήσει το Πρωτάθλημα όχι μόνο φέτος αλλά χρόνια πίσω, μέχρι να εξυγιανθεί ο χώρος του ποδοσφαίρου από τα καρκινώματα που τρώνε τις σάρκες του.Αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους βλέπουν την εθνική ομάδα να πηγαίνει άπατη και νομίζουν ότι  οφείλεται αποκλειστικά στη λανθασμένη επιλογή προπονητή. Κάποια στιγμή εύχομαι να πάψουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.



inner
η φωτοβολίδα που έγινε η αιτία να αναβληθεί ο αγώνας από 5 διαφορετικές λήψεις και οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ(από την επίσημη ανάρτηση του Ολυμπιακού)

Γυρίζοντας στο χθεσινό περιστατικό έχω να διαπιστώσω ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του «Επαγγελματικού» ποδοσφαίρου που δεν ξεκινάει ένας αγώνας. Αυτό   σημαίνει αρχικά την πλήρη αποτυχία της διοργανώτριας αρχής να διεξάγει ασφαλείς  αγώνες ποδοσφαίρου. Αλλά όπως είπα και παραπάνω όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν προφανώς για λόγους που γνωρίζουν  μόνο αυτοί.
Από χθες παρακολουθώ τα σχόλια και τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο εξετάζοντας τη κοινωνική διάσταση του γεγονότος. Με μεγάλη λύπη και προβληματισμό συμπεραίνω ότι αυτό που συνέβη χθες δεν ήταν ένα απλό ποδοσφαιρικό «ατύχημα», αλλά ένα συμβάν που έχει βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά. Εύχομαι να πέφτω έξω αλλά νομίζω ότι χθες τα γεγονότα είχαν χαρακτηριστικά εξέγερσης και φυσικά όχι εναντίον του Ολυμπιακού. Νομίζω ότι ο αγώνας και ο τρόπος που διαχειρίστηκε αυτός, από τους καθ’ ύλη αρμόδιους ήταν μόνο η αφορμή για να ξεσπάσουν τα επεισόδια.



Δόξα τω Θεώ η μνήμη μου είναι ακόμα σε άριστη κατάσταση και μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχουν δει τα μάτια μας πολύ χειρότερα επεισόδια που δεν στάθηκαν όμως ικανά να διακόψουν ένα ποδοσφαιρικό παιγνίδι. Τι φοβήθηκαν οι αρχές και προέβησαν χθες στην διακοπή του παιγνιδιού;

Με την επιφύλαξη ότι πολλές φορές η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται από ένα γεγονός είναι λαθεμένη, θα μπω στο πειρασμό και θα πω ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι ο μεγάλος χαμένος όχι τόσο από την πλευρά μιας τιμωρίας όσο από την ηθική πλευρά αφού από χθες το βράδυ βάλλεται από τον κάθε σχετικό και άσχετο.

Ιστορικά η ομάδα του Παναθηναϊκού – δεν εννοώ μόνο τις διοικήσεις και τους παίκτες- έχει δείξει έντονα πολιτικά στοιχεία και αυτό δεν αρέσει σε πολλούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν οι Γλέζος- Σάντας κατέβασαν την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο τότε διευθυντής του γηπέδου του Παναθηναϊκού  Αντώνης Βρεττός (4/10/1944)ύψωσε για πρώτη φορά μέσα στη Κατοχή την ελληνική σημαία στο γήπεδο της Λεωφόρου εμψυχώνοντας έτσι τους έλληνες κρατούμενους αντιστασιακούς που βρίσκονταν απέναντι στις φυλακές Αβέρωφ.  Ίσως εκεί, στη πολιτικοποίηση και το πνεύμα της αντίστασης, να κρύβεται η αιτία των διωγμών που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα αλλά και το ιστορικό γήπεδο. Είμαι σίγουρος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα ανατρέξει και σε αυτή την πλευρά της σκοτεινής εποχής των μνημονίων και θα γράψει τα συμπεράσματά του.



Ανέτρεξα στο διαδίκτυο με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια και δημοσιεύω φωτογραφίες από το Καραϊσκάκη και τη Ριζούπολη από αντίστοιχους αγώνες των δύο ομάδων.Με αφορμή τις παρακάτω φωτογραφίες θα ήθελα να πω ότι είναι λυπηρό ένας τόσο ιστορικός σύλλογος σαν τον Ολυμπιακό να γίνεται το μέσο για να κλείνονται «δουλειές» και να κτίζονται καριέρες κάθε είδους.










Image result for παναθηναικός ολυμπιακός επεισόδια





Image result for παναθηναικός ολυμπιακός επεισόδια καραισκακη





inner



πηγές: nonewsnews.blogspot.gr, google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου