Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΣΠΡΟ (ΑΧΕΛΩΟΣ)








    Σήμερα αποφάσισα να εκπληρώσω μια υπόσχεση που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.Ένα οδοιπορικό σε μια γωνιά της άγνωστης ορεινής Ελλάδας.
Μια άλλη άγνωστη και  διαφορετική Ελλάδα βρίσκεται κρυμμένη μακριά από τα κοσμοπολίτικα σαλέ και τις θορυβώδεις παραλίες που κατακλύζονται από κάθε  λογής νούμερα και "δήθεν" επώνυμους αλλά και κάτι αξιολύπητους (ες) της κατηγορίας "θέλω σαν γίνω σαν αυτόν(ην)" που το μόνο που κάνουν είναι να ρυπαίνουν τον τόπο με κάθε λογής ρύπους.

    Αυτή η κρυφή Ελλάδα είναι γνωστή μόνο στους ντόπιους που ζουν και πορεύονται σ’ αυτήν και στους ελάχιστους επισκέπτες που αγαπούν πραγματικά αυτόν τον τόπο.Μη περιμένετε να μπω σε λεπτομέρειες, ούτε να αποκαλύψω τίποτα μυστικά. Απλά εδώ θα δώσω ερεθίσματα που ελπίζω να σταθούν ικανά για να σας προτρέψουν να αποφασίσετε να γνωρίσετε από κοντά αυτόν τον εξαιρετικό τόπο που λέγεται Ελλάδα και που δεν τον εκτιμούμε όσο θα έπρεπε.

Ένα από τα ξεχωριστά και πιο άγρια μέρη που έχω επισκεφτεί είναι αυτά που βρίσκονται στο πέρασμα του Αχελώου (Άσπρος  ή Ασπροπόταμος για τους ντόπιους λόγω της μεγάλης ορμής που έχει σε αυτό το σημείο το ποτάμι ) στους νομούς της Καρδίτσας και της Άρτας .







Ο Αχελώος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας με μήκος 220 χλμ. Πηγάζει από τις κορφές της Νότιας Πίνδου  από τις πηγές της Βερλίγκας πάνω από το χωριό Χαλίκι ,το δυτικότερο χωριό του νομού Τρικάλων και της Θεσσαλίας που βρίσκεται μόλις 23 χλμ από το Μέτσοβο και σε υψόμετρο 1150 μέτρα. Σε υψόμετρο 2050 μέτρων στο όρος Περιστέρι βρίσκεται η Βερλίγκα (σημαίνει στρογγυλή στα βλάχικα). Εδώ σχηματίζεται η Τρίτη θρυλική δρακόλιμνη της Πίνδου, που έχει έκταση 10 στρέμματα,  από δέκα οφιοειδείς νεροσυρμές που αποτελούν και την αρχή του Αχελώου. 






Από εκεί κατηφορίζει με ορμή προς την τοποθεσία Τρία ποτάμια αφού έχει διασχίσει την περιοχή των χωριών του Ασπροποτάμου (Κρανιά Ανθούσα Κατάφυτο  Πολυθέα  Στεφάνι  Τζούρτζια Καλλιρρόη  Μηλιά Γαρδίκι Αθαμανία),αφήνει το νομό Τρικάλων δημιουργώντας πανέμορφα τοπία (Λιβάδια Περτουλίου)περνά μέσα από άγρια φαράγγια στο νομό Καρδίτσας  προσεγγίζοντας τα σύνορα του νομού Άρτας . Σε αυτό το σημείο ο άνθρωπος εδώ και 35 χρόνια προσπαθεί να αλλάξει την πανάρχαια διαδρομή του ποταμού προς όφελος «κάποιας» ανάπτυξης. Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα είναι ανεπανάληπτη όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοι του έργου της Εκτροπής του Αχελώου. Η υπόθεση αν θυμάμαι καλά την έχουν φτάσει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και έχουν καταφέρει να παγώσουν το έργο. Σε αυτές τις περιοχές των τριών νομών από το φράγμα της Μεσοχώρας (Τρίκαλα) , των χωριών της Αργιθέας (Καρδίτσα) μέχρι τις Πηγές (Αρτα) και Μεσούντα βρίσκονται μερικές από τις πιο άγριες αλλά και πιο μαγευτικές περιοχές που έχω συναντήσει στην Ελλάδα. Οι εικόνες που έχουν αποθηκευτεί στο μυαλό μου είναι απερίγραπτες.



Το ποτάμι συνεχίζει την ορμητική διαδρομή του κατηφορίζοντας και περνώντας από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, γαληνεύει και αρδεύει την πεδιάδα του Αγρινίου αφού έχει τροφοδοτήσει διαδοχικά τις τεχνητές λίμνες των Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου και χύνεται στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οι άνθρωποι και τα χωριά στις απομακρυσμένες περιοχές του ποταμιού πάνω στα βουνά δεν έχουν καμιά σχέση με αυτούς που ζουν σε πολύβουα μέρη. Η μορφή τους έχει πάρει κάτι από την αγριάδα αλλά και την ηρεμία της φύσης που τους περιβάλλει. Η ζωή και η καθημερινότητά τους είναι αδιανόητη σε πολλούς από εμάς. Κάποια χωριά ερημώνουν και κλείνουν το χειμώνα (βλαχοχώρια της Πίνδου- Κόζιακα) και σε κάποια άλλα οι ελάχιστοι κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι από το Νοέμβριο μέχρι την Άνοιξη (Χωριά Αργιθέας). Κάποια στιγμή στο εγγύς παρελθόν θέλησε να επισκεφτεί τα χωριά της Αργιθέας κάποιος πρωθυπουργός. Δεν χρησιμοποίησε το δρόμο, αλλά προτίμησε να πάει με ελικόπτερο. Υπερβολικό; Μια εκδρομή προς τα εκεί το καλοκαίρι θα δώσει την απάντηση στις απορίες σας. Είναι όμως σίγουρο ότι θα γίνει η αιτία για να σας δημιουργηθούν νέα ερωτηματικά σχετικά με το ποιος τελικά αγαπά και πονά αυτόν τον τόπο.


    

Είπα ήδη πολλά. Ας σας αφήσω να παρακολουθήσετε δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που αφορούν το ποτάμι που είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα σας «ταξιδέψουν».


Πρώτα ένα τρίλεπτο για τους βιαστικούς


και ένα πιο ολοκληρωμένο




Άφησα τελευταίο ένα ντοκιμαντέρ του ΑΛΦΑ που περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια τη περιοχή που βρίσκονται τα χωριά του Αχελώου στο νομό Καρδίτσας . Οι σκηνές που θα δείτε είναι απολύτως πραγματικές και τις έχω ζήσει αρκετές φορές πάνω στα βουνά της πατρίδας μας. Αυτή είναι μια πλευρά της άλλης Ελλάδας που αντιστέκεται και παλεύει να πορευτεί.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου