Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΤΖΩΡΤΖΙΝΗ





Ένα μικρό κορίτσι που μόλις έχει φτάσει με λέμβο στη Κω, δέχεται τη βοήθεια ενός εθελοντή που απομακρύνει το σωσίβιο - Κως, 13 Αυγούστου 2015 // Angelos Tzortzinis //AFP
Angelos Tzortzinis //AFP







     Πριν λίγο το αμερικανικό περιοδικό TIME ανακοίνωσε την φωτογραφία της χρονιάς για το 2015. Πρόκειται για την φωτογραφία που απεικονίζει την υποδοχή ενός προσφυγόπουλου στην Κω το φετινό καλοκαίρι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε  από τον Άγγελο Τζωρτζίνη , ο οποίος ανακυρήχτηκε από το περιοδικό wire photographer της χρονιάς από το ΤΙΜΕ κερδίζοντας τη σημαντική, παγκόσμια διάκριση σε μια χρονιά γεμάτη συγκλονιστικά γεγονότα που μέσα από τις φωτογραφίες του έκαναν το γύρο του πλανήτη.

    Για να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντική είναι αυτή η διάκριση θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος τι σημαίνουν οι όροι  wire photographer και wire photo.
    Με αυτούς τους όρους χαρακτηρίζονται οι φωτογραφίες που μεταδίδονται προς τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και τα φωτογραφικά πρακτορεία μέσω των τηλεπικοινωνιακών δρόμων. Τον προηγούμενο αιώνα στέλνονταν τηλεγραφικά ή τηλεφωνικά και σήμερα δορυφορικά. Εξ ου και ο όρος wire (σύρμα) από το τηλεγραφικό καλώδιο-σύρμα. Η διαδικασία ήταν παρόμοια με την αποστολή και λήψη φαξ, όπου η φωτογραφία σαρώθηκε σε μια τοποθεσία π.χ. Αθήνα και μεταδίδεται μέσω του "σύρματος" σε μια άλλη τοποθεσία π.χ. Λονδίνο. Το 1930 το Associate Press AP και η φωτογραφική εταιρεία  Kodak , τελειοποίησαν την μετάδοση της φωτογραφίας και επινόησαν τον όρο :AP wire photo  Από εκεί προκύπτει και ο όρος wire photographer.
    Όπως γίνεται αντιληπτό αυτός ο τρόπος μετάδοσης  απλοποιεί πολύ τα πράγματα και έτσι εκατοντάδες φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων στέλνουν σε όλο τον κόσμο στέλνουν εκατομμύρια φωτογραφίες προς πώληση στα φωτογραφικά πρακτορεία που με τη σειρά τους τα διαθέτουν στα μεγάλα ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Συνήθως οι φωτορεπόρτερ είναι αυτοαπασχολούμενοι που συνεργάζονται με τα μεγάλα ΜΜΕ. Γι αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που μένουν στην σκιά αφού δεν αναφέρεται το όνομά τους. Επίσης ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος λόγω του πλήθους των ποιοτικών δουλειών που κυκλοφορούν.
Με άλλα λόγια η επιτυχία του 27χρονου  από το Αιγάλεω είναι τεράστια.



Τα υπόλοιπα, τα τετριμμένα, μπορείτε να τα διαβάσετε παντού στο διαδίκτυο.

Εδώ θα παραθέσω μόνο λίγες φωτογραφίες του Α.Τζωρτζίνη.Όποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για το έργο του μπορεί να επισκεφτεί την προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο.






Image result for τζωρτζινης αγγελος





















Riots in Greece: George Papandreou Speaks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου