Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΑΦΩΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ












Εκατόμβη νεκρών χθες το βράδυ στο Παρίσι, το οποίο κτυπήθηκε σε 6 διαφορετικά σημεία. Η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα και αντιλαμβάνεται με το χειρότερο τρόπο, ότι ο τρόμος είναι εντός των πυλών. Αυτό που συμβαίνει για δεκαετίες στη Μέση Ανατολή ήρθε και στην Ευρώπη. Μόλις προχθές έγινε μια παρόμοια επίθεση στο Λίβανο με ίδια αποτελέσματα αλλά ο Λίβανος απείχε μέχρι χθες, μακριά από την Ευρώπη. Μπορεί προς το παρόν να μην έχει αναληφθεί επίσημα , από κανένα η ευθύνη των επιθέσεων, αλλά τα χαρακτηριστικά δείχνουν τους τζιχαντιστές.

Η πρώτη αντίδραση της Γαλλίας ήταν να κατεβάσει στρατό στους δρόμους, να απαγορευτεί η κυκλοφορία και να κλείσουν τα σύνορα. Σήμερα το πρωί ακούστηκε ότι και το Βέλγιο σκέπτεται να κλείσει τα σύνορά του με τη Γαλλία. Το προσωπείο της τάχα Ενωμένης Ευρώπης πέφτει. Έχω την αίσθηση ότι στο Ευρωπαϊκό σπίτι ο κάθε, μέχρι χθες, υποτιθέμενος, συγκάτοικος θα κλειδωθεί στο δωμάτιο του, αδιαφορώντας το τι γίνεται στο διπλανό. Εξαιρείται , πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, η παράγκα του Καραγκιόζη η οποία δεν έχει καν  πόρτα.
Με άλλα λόγια ο καθένας θα κοιτάξει τα του οίκου του και θα προσπαθήσει να κρατήσει το πρόβλημα όσο το δυνατό μακρύτερα απ’αυτόν. Προβλέψιμη αντίδραση.
Ύστερα από κάθε τέτοιου είδους ενέργεια τίθεται πάντα το ερώτημα. Ποιος ωφελείται; Το σίγουρο είναι ότι δεν ωφελούνται οι απλοί άνθρωποι που είναι κυριολεκτικά τα θύματα.
Οποίος έχει καλή μνήμη θα θυμάται τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και το βομβαρδισμό της αγοράς του Σεράγεβο που στάθηκαν οι αφορμές για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και το διαμελισμό της, στις χώρες που σήμερα γνωρίζουμε. Οι υποτιθέμενοι δράστες Σέρβοι δεν ωφελήθηκαν.
Το ίδιο συνέβη με το κτύπημα στους Δίδυμους Πύργους 10 χρόνια αργότερα, που έγιναν η αφορμή να ξεκινήσει ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» μόνο που δεν ξέρω πια ποιος είναι ο πραγματικός τρομοκράτης. Σίγουρα όμως δεν είναι ο απλός πολίτης ο οποίος δέχεται τη βία και χάνει μέρα με τη μέρα τις ατομικές του ελευθερίες.
Φθάνουμε στη χθεσινή σφαγή, η οποία έχει χαρακτηριστικά χολιγουντιανής ταινίας, με τον Πρόεδρο να φυγαδεύεται από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα όπου ακούγονταν εκρήξεις, με τρομοκράτες να μπαίνουν σε εστιατόριο αλλά και σε θέατρο όπου γινόταν μια rock συναυλία με τους  Eagles of Death Metal συναυλία και να πυροβολούν όποιον έβλεπαν μπροστά τους μοιράζοντας καυτό μολύβι και θάνατο, να επεμβαίνει ο στρατός και η αστυνομία που σκοτώνουν  τους δράστες. Δεν υπονοώ τίποτα το ύποπτο παρά θέλω μόνο να τονίσω τα έντονα στοιχεία που είχε το περιστατικό , ικανά να φορτίσουν συναισθηματικά και τον πιο αδιάφορο πολίτη. 

Ποιος ωφελείται;

Οι ευρωπαίοι πολίτες; Οι μετανάστες; Οι πρόσφυγες; Μήπως κηρύχτηκε «ιερός πόλεμος» στην Ευρώπη και ποιοι τον κήρυξαν;
Ο ISIS με τα χορηγούμενα  TOYOTA και τον αμερικανικό βαρύ οπλισμό; Δύσκολες οι απαντήσεις και ακόμα πιο δύσκολες οι προβλέψεις. Χρειάζεται υπομονή, λογική και ψυχραιμία. Όσο για την παράγκα του Καραγκιόζη, μια ζωή χωρίς πόρτα ήταν και η στέγη έμπαζε και μπάζει νερά. Ποιος να ζήσει εκεί μέσα πέρα από την οικογένεια του Καραγκιόζη; Μόνο κανένας απελπισμένος και αυτός όχι για πολύ.


Πέρα απ ’αυτά θα ήθελα να τονίσω ότι η ζωή δεν αντιμετωπίζεται με ηλίθια σλόγκαν του στυλ «είμαστε όλοι Σαρλί » «προσευχήσου για το Παρίσι» κλπ ούτε η βία αντιμετωπίζεται με λουλούδια και τραγούδια. Αυτά συμβαίνουν μόνο στις αφίσες εφηβικών δωματίων. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να προστατευτούμε κατάλληλα αν νομίζουμε ότι απαιτείται. Λογική και θάρρος. Τα μάτια σας 14 λοιπόν.



 





Υ.γ. Ανέφερα τη Γιουγκοσλαβία. Για όσους θέλουν να θυμηθούν λίγο τα τότε γεγονότα εδώ:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου