Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ








Όπως έγραψα από το πρωί (http://kontrastokyma.blogspot.gr/2015/11/blog-post_9.html#more ) συνέβη το αναμενόμενο στην Καταλονία.
Πριν λίγη ώρα υπερψηφίστηκε από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας η διακήρυξη ανεξαρτησίας που ανοίγει το δρόμο για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.
Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε σήμερα το μεσημέρι την έναρξη της διακοπής των σχέσεων με την Ισπανία και το ξεκίνημα δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Καταλανικής Δημοκρατίας το αργότερο το 2017!  Εβδομήντα δύο βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας (σε σύνολο 135) ενέκριναν το κείμενο με το οποίο ξεκινά αυτή η διαδικασία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός "ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας".


Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας


Οι οπαδοί της παραμονής στην Ισπανία υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όρθιοι, ξετυλίγοντας τις σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας.

"Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι).
Η Μαδρίτη που εναντιώνεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι αν η ψηφοφορία είναι υπέρ της απόσχισης θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εντός μιας εβδομάδας. «Ζητώ την άμεση αναστολή αυτής της πρωτοβουλίας και όλων των αποτελεσμάτων της», τόνισε σε διάγγελμά του ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος συγκάλεσε εκτάκτως Υπουργικό Συμβούλιο για την Τετάρτη. 

Ο Σόιμπλε και οι υποτακτικοί του έσπειραν άνεμους στην Ευρώπη και τώρα έφτασε η ώρα να θερίσουν θύελλες. Μένει να δούμε αν θα επαναληφθεί η ιστορία του 1934 στην Ισπανία. Κάτι που απεύχομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου