Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

BIRDLAND :ΕΝΑ ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΛΑΜΠ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ











Η 52η οδός στην Νέα Υόρκη είναι ένας μονόδρομος μήκους 3 χλμ περίπου στο μέσον του Μανχάταν με κατευθυνση από δυτικά προς τα ανατολικά του νησιού και το διασχίζει από άκρη σε άκρη. Σ΄αυτόν το δρόμο κτύπαγε η καρδιά της τζαζ σκηνής της πόλης, από τη δεκαετία του ΄30 μέχρι και τη δεκαετία του ΄50. Εδώ βρίσκονταν όλα τα ιστορικά τζαζ κλαμπ και οι τυχεροί θαμώνες είδαν σε απόσταση αναπνοής όλους τους θρύλους της τζαζ να παίζουν και να τζαμάρουν ακατάπαυστα κάθε βράδυ, από τις 9 μέχρι το πρωί.
Ένα από αυτά τα θρυλικά κλαμπ θα σας παρουσιάσω σε αυτό εδώ το μικρό άρθρο.

Πρόκειται για το κλαμπ «Μπέρντλαντ» ( Birdland). Το κλαμπ βρίσκονταν στην Λεωφόρο Μπρόντγεϊ ,κοντά στη διασταύρωση με την  52η οδό.
Βρισκόμαστε στα τέλη του 1949 , εποχή που κυριαρχεί η μπίμποπ (bebop).  Τότε ανοίγει τις πόρτες του ένα νέο κλαμπ που ονομάζεται «Μπερντλαντ» προς τιμή του απόλυτου κυρίαρχου της τζαζ σκηνής και αξεπέραστου, μέχρι τώρα σαξοφωνίστα, του Charlie YardbirdParker. Όπως είναι φυσικό επόμενο ο Parker συνοδευόμενος από μια εξαιρετική ορχήστρα θα παίξει στα εγκαίνια την 15 Δεκεμβρίου του 1949.
Εκτός από αυτόν θα εμφανιστούν το ίδιο βράδυ οι Lester Young, Stan Getz, Lennie Tristano, Harry Blafonte κ.α.



Το κλαμπ χωρούσε περίπου 400 άτομα πράγμα που σημαίνει ότι το κλαμπ ήταν μικρό. Κατεβαίνοντας την σκάλα της εισόδου και εισερχόμενος στο κλαμπ έβλεπες στο βάθος μπροστά την σκηνή για την ορχήστρα. Απέναντι στον αριστερό τοίχο υπήρχε ένα μεγάλο μπαρ που καταλάμβανε όλο το μήκος της αριστερής πλευράς. Μπροστά από το μπαρ  υπήρχαν σειρές καθισμάτων για τους θεατές. Στη μέση υπήρχαν μόνο 10-15 τραπέζια με κόκκινο-άσπρο καρό τραπεζομάντιλα και δεξιά κατά μήκος του τοίχου υπήρχαν τα πριβέ καρέ τα λεγόμενα Booths.
Σε αυτό το θρυλικό κλαμπ γεννήθηκαν πολλά μουσικά συγκροτήματα , έγιναν μεγάλες συνεργασίες, πρωτακούστηκαν νέες μουσικές ιδέες και φυσικά έγιναν και πολλές ζωντανές ηχογραφήσεις.



Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς μόνο μουσικούς και συγκροτήματα που ηχογράφησαν σε αυτό: Charlie Parker, Thelonius Monk, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Lester Young, Lennie Tristano, Count Basie, Art Blakey, John Coltrane.



Φυσικά δεν μπορεί να καταχωρηθεί ο ακριβής κατάλογος με τα ονόματα όλων όσων έπαιξαν εκεί στα 16 χρόνια της λειτουργίας του κλαμπ. Θα αναφέρω μόνο λίγα ονόματα : Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Miles Davis, Thelonius Monk, John Coltrane, Art Tatum, Sarah Vaughan, Art Blakey, Horace Silver, Clifford Brown, Ella Fitzgerald, Stan Getz, Lester Young, George Shearing, Billie Holiday, Milt Jackson, Oscar Peterson, Sonny Rollins.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι πάντα υπήρχαν τζαμαρίσματα με μουσικούς  που πέρναγαν από εκεί για ένα ποτό. Οπότε καταλαβαίνετε τι γινόταν και τι άκουγαν κάθε βράδυ οι θεατές.

birdlandopening
Max Kaminsky, Lester Young, Hot Lips Page, Charlie Parker, Lennie Tristano
Opening Night – Birdland 1949


Το κλαμπ που ήταν ιδιοκτησία των αδερφών Irving και Morris Levyδιευθύνονταν από τον Oscar Goodstein, έκλεισε το 1965 λόγω της αύξησης του ενοικίου. Άνοιξε για μια βραδιά το 1979. Το 1986 ξεκίνησε η αναβίωση του θρυλικού κλαμπ με το άνοιγμα του  νέου Μπερντλαντ λίγο μακρύτερα από την παλιά γειτονιά. Σήμερα το Μπερντλαντ έχει μεταφερθεί λίγο χαμηλότερα και βρίσκεται πλέον επί της 44ης οδού μεταξύ της 8ης και 9ης Λεωφόρου.

Ας ακούσουμε ένα ενδεικτικό δείγμα από τις τότε εμφανίσεις:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου