Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΓΡΑΒΑΤΑΣ








Ένα από τα πιο ιδιαίτερα κλαμπ του κόσμου είναι το Martin- Baker Fan Club (Ejection Tie Club). Το κλαμπ αριθμεί 5800 μέλη που βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του κόσμου. Σε αυτό το κλαμπ δεν μπορεί να γίνει μέλος ο οποιοσδήποτε αφού η μια και μοναδική προυπόθεση που πρέπει κάποιος να πληρή είναι να έχει εκτιναχθεί με το κάθισμα Martin- Baker και να έχει επιζήσει. Όταν συμβεί αυτό τότε του απονέμεται  σε ειδική τελετή μια γαλάζια γραβάτα, το χαρακτηριστικό γνώρισμα του κλαμπ και μια καρφίτσα για το πέτο του κοστουμιού του. Όπως καταλαβαίνεται όλα τα μέλη είναι ιπτάμενοι πολεμικών αεροποριών.
Ας δούμε όμως ποιος είναι ο άνθρωπος που το κλαμπ φέρει το όνομά του και ο οποίος έχει σώσει μέχρι σήμερα 5800 ζωές.

     


 Ο Sir James Martin (1893-1981) ήταν ένας ανήσυχος Βορειο- Ιρλανδός μηχανικός. Μαζί με τον στενό του φίλο Valentine Baker (1888-1942) ίδρυσαν το 1934, μια εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, την Martin-Baker Aircraft Company. Το 1942 κατά τη διαρκεια μια δοκιμαστικής πτήσης του προτώτυπου αεροπλάνου Martin-Baker B3, ο Baker που ήταν ο δοκιμαστής πιλότος της εταιρείας σκοτώθηκε κατά  τη διάρκεια εκτέλεσης προσγείωσης έκτατης ανάγκης λόγω μηχανικής βλάβης του κινητήρα αεροπλάνου. Ο θάνατος του φίλου και συνεργάτη του Martin το επηρέασε βαθύτατα και τον έκανε να εστιάσει σε ένα σχέδιο που δούλευε ήδη από το 1934 και αφορούσε την κατασκευή εκτινασσόμενων καθισμάτων.
Οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσει ήταν πολλές.Τα προβλήματα που προέκυπταν κατά την διαδικασία της έρευνας και κατασκευής έπρεπε επίσης να λυθούν. Ο στόχος ήταν να πετύχει ένα κάθισμα που θα έσωζε τη ζωή του πιλότου ακόμα και σε μηδενικό ύψος και μηδενική ταχύτητα (zero-zero capability).
To 1949 κατάφερε να φτιάξει το πρώτο εκτινασσόμενο κάθισμα. Από τότε μέχρι σήμερα τα καθίσματα Martin- Baker βρίσκονται τοποθετημένα στα πολεμικά αεροσκάφη 93 πολεμικών αεροποριών σε όλο τον κόσμο. Φύλακες άγγελοι για τα πληρώματα των αεροσκαφών.
Επειδή οι τεχνικές λεπτομέρειες μπορεί να κουράσουν θα δημοσιεύσω μερικές φωτογραφίες από μια πρόσφατη διάσωση ενός πιλότου στον Καναδά που μάλλον είναι και το πιο νέο μέλος της « Λέσχης της γαλάζιας γραβάτας» ας μου επιτραπεί αυτή η αυθαιρεσία στη μετάφραση. (Ejection Tie Club).

Η όλη διαδικασία που περιγράφεται στις φωτογραφίες διαρκεί μόλις 2 δευτερόλεπτα!!!

φωτ. 1 εκτίναξη καλύπτρας  




φωτ. 2  ο πιλότος εκτινάσσεται με το κάθισμα. Η επιτάχυνση είναι τέτοια που έχει χάσει στιγμιαία τις αισθήσεις του. Παρατηρείστε το ακροφύσιο εξαγωγής του αριστερού κινητήρα. Είναι ανοικτό που σημαίνει ότι ο κινητήρας είναι σβηστός




φωτ. 3  ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου πριν την συντριβή του FA-18  στο έδαφος. Το κάθισμα έχει αποχωριστεί από τον πιλότο και ακολουθεί το αεροσκάφος.



φωτ.4 +5 η στιγμή της σύγκρουσης. Ο πιλότος προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη σωτηρία του. Το κάθισμα σε λίγο θα χαθεί στις φλόγες. 








Ευχαριστώ τον Βασίλη Σπ. για τις φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου