Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

THE THINGS THAT I USED TO DO #11








« Ο πρώτος κιθαρίστας που είδα σε συναυλία ήταν ο Guitar Slim. Πρέπει να ήμουν 13 χρονών τότε. Βγήκε στη σκηνή με τη κιθάρα του φορώντας ένα λαμπερό κόκκινο κοστούμι. Σκέφτηκα: θέλω να βγάζω έναν ήχο σαν αυτό του B.B. King αλλά θέλω να παίζω κιθάρα σαν αυτόν»
                                                                            Buddy Guy.

O Eddie Jones γνωστός ως Guitar Slim γεννήθηκε στο Greenwood  του Μισσισσιπή. Όταν αποστρατεύτηκε μετά το τέλος του Β΄ Π.Π. μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη. Εκεί άρχισε να εμφανίζεται στα τοπικά κλαμπ διαμορφώνοντας το δικό του προσωπικό στυλ που βασιζόταν στις επιρροές που είχε από τον T-Bone Walker   Clarence GatemouthBrown. Δεκαετίες πριν τον Χέντριξ χρησιμοποίησε την παραμόρφωση του ήχου στο παίξιμο της κιθάρας του. Οι εμφανίσεις του ήταν εκρηκτικές. Χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο μήκους 120 μέτρων για να συνδέσει την κιθάρα του με τον ενισχυτή και έχοντας περιστασιακά έναν βοηθό που το κράταγε, έβγαινε έξω από τα κλαμπ και έπαιζε  στο δρόμο σταματώντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ένα κόλπο που ακολούθησαν και άλλοι πριν βγουν οι ασύρματες συνδέσεις. Με την ευκαιρία  κάνω μια παρένθεση, για να πω ότι κάτι τέτοιο είχε κάνει και ο Albert Collins όταν είχε πρωτοπαίξει στην Αθήνα το 1980, όταν τη δεύτερη μέρα που έπαιζε στα Παλιά Δειλινά, αν δεν με απατά η μνήμη μου, βγήκε έξω από το μαγαζί και έπαιξε στην παραλιακή λεωφόρο κόβοντας προς στιγμή την κυκλοφορία.


Η μεγαλύτερη επιτυχία του Guitar Slim ήταν το τραγούδι, The Things When I Used To Do που ηχογράφησε το 1954 και έκανε πάνω από 1εκ. πωλήσεις δίσκων. Στο δίσκο αυτό την παραγωγή και την ενορχήστρωση την έκανε ο νεαρός τότε Ray Charles ο οποίος τον συνόδευσε και  στο πιάνο δίνοντας στο τραγούδι ένα τόνο θρησκευτικό που τόνιζε τη λύπη της  φωνής του Guitar Slim, η οποία είχε έντονες έτσι και αλλιώς επιρροές από τα σπιρίτουαλς (εκκλησιαστικά τραγούδια). Στο σβήσιμο το τραγουδιού ένας προσεκτικός ακροατής θα ακούσει τη φωνή του Ray Charles να φωνάζει με ενθουσιασμό yeahhhh  εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της εγγραφής.
Δυστυχώς μετά τη μεγάλη του επιτυχία η καριέρα του Guitar Slim πήρε την κάτω βόλτα και ο ίδιος κατέληξε αλκοολικός. Πέθανε στη Νέα Υόρκη από πνευμονία το 1959 σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Υπήρξε επιρροή για πολλούς μεγάλους κιθαρίστες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Buddy Guy, Albert Collins, Frank Zappa, Stevie Ray Vaughan, Jimmi Hendrix.


Ακούστε τώρα και τη μεγάλη του επιτυχία:


και οι πιο γνωστές διασκευές της





Το άρθρο το αφιερώνω στο φίλο μου τον Θεοδωρή Αλεξίου που σε κάθε ζωντανή εμφάνιση με τους Boogie Sinners  λιώνει την κιθάρα του στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Keep the blues alive Theo.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου