Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

BIG JOE AND THE PHANTOM 309




Nighthawks at the Diner






Ο Tom Waits είναι μια ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη. Αντισυμβατικός ,με ένα μοναδικό και ιδιαίτερο μουσικό αισθητήριο. Το  1975    ηχογράφησε ένα  ζωντανό διπλό δίσκο με τίτλο Nighthawks at the Diner. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε ζωντανά στο στούντιο, όπου είχε προσκληθεί ένας περιορισμένος αριθμός ακροατών με σκοπό να περάσει στα αυλάκια του δίσκου η ατμόσφαιρα ενός μικρού τζαζ κλαμπ.Ο Waits παίζει πάνω σε τζαζ δρόμους ,τραγουδάει, και αφηγείται στο ακροατήριο. Όποιος έχει ακούσει αυτή την ηχογράφηση, θεωρώ ότι θα συμφωνήσει πως είναι ένας ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός δίσκος και  ο σκοπός του καλλιτέχνη στέφθηκε με επιτυχία.
Σε αυτό τον ιδιαίτερο δίσκο υπάρχει ένα τραγούδι του 1966 που περιγράφει μια ιστορία για έναν οδηγό και την νταλίκα του, του οποίου η αυτοθυσία έχει γίνει ένας από τους μύθους των ατέλειωτων αυτοκινητοδρόμων της Αμερικής.
Πρόκειται για το τραγούδι : Big Joe and the Phantom 309. Ο  Tom Waits κάνει μια απίστευτη ερμηνεία και τζαζ διασκευή  καθιστώντας ένα απλό κάντρυ τραγούδι ως από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του δίσκου.


Αλλά ας διηγηθώ την πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία του Big Joe. Ο Waits αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη γνωριμία του με τον Big Joe.Βρίσκονταν στην Ανατολική Ακτή προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ. Αποφάσισε απογοητευμένος να επιστρέψει με οτοστόπ πίσω στην γενέθλια πόλη του στη Δυτική Ακτή. Διανύοντας την τρίτη μέρα του ταξιδιού περπάταγε νύχτα στον έρημο αυτοκινητόδρομο κάτω από βροχή. Πεινασμένος, εξουθενωμένος και ξεπαγιασμένος από το αγιάζι της νύχτας. Τότε σταμάτησε  μπροστά του ένα τεράστιο φορτηγό και ο οδηγός του έκανε νόημα να μπει μέσα. Ήταν ο Big Joe με το Phantom 309.
Στο δρόμο ο Joe έλεγε διάφορες ιστορίες για τη ζωή του στους αυτοκινητόδρομους. Μετά από ώρα φτάνοντας σε μια διασταύρωση, ο Joe σταμάτησε το φορτηγό. Ήταν η ώρα που έπρεπε να κατεβεί. Του έδωσε 10 σεντς  λέγοντάς του να πάει στο παρακείμενο μοτέλ -καντίνα και να πιει ένα καφέ κερασμένο απ΄αυτόν ώστε να ζεσταθεί και να βρει κάποιον άλλον για να συνεχίσει το ταξίδι προς το σπίτι του. Ώσπου να κατέβει το φορτηγό είχε πια εξαφανιστεί. Μπαίνοντας στην καντίνα και παραγγέλλοντας έναν καφέ στον σερβιτόρο, έκανε λόγο για τη γενναιοδωρία του Big Joe.Τότε άκουσε έκπληκτος από τον σερβιτόρο ότι ο οδηγός που ανέφερε ήταν ένα φάντασμα. Πριν δέκα χρόνια στο σημείο που τον είχε αφήσει ο  Big Joe με το Phantom 309, προκειμένου να αποφύγει ένα σχολικό λεωφορείο γεμάτο παιδιά, που είχε βγει ξαφνικά από τη διασταύρωση, έκανε έναν απότομο ελιγμό με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του μεγάλου φορτηγού και να σκοτωθεί μέσα στα συντρίμμια του φορτηγού του, σώζοντας παράλληλα τις ζωές των παιδιών. Από τότε πολλοί ταξιδευτές έχουν γίνει μάρτυρες της φιλοξενίας του. Αφού τους μαζεύει από το δρόμο, τους αφήνει έξω από την καντίνα δίνοντας τους ένα κέρμα για να πιούν έναν ζεστό καφέ. Στο  τέλος ο σερβιτόρος δεν παίρνει το κέρμα παρά του λέει να το κρατήσει ως ενθύμιο από το Big Joe.
Αυτή λοιπόν ήταν η ιστορία του Big Joe, που μοιάζει με αστικό μύθο. 

το εξαιρετικό τραγούδι εδώ:




Nighthawks by Edward Hopper


Όμως ύστερα από μια μικρή έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι το τραγούδι βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη το 1963. Τότε ένας οδηγός ο John William "Peter" Trudelle που μετέφερε με το φορτηγό του 4500 λίτρα  φυσικού αερίου μη μπορώντας να ελιχθεί ώστε να αποφύγει ένα σταματημένο σχολικό λεωφορείο κάτω από μια αερογέφυρα προτίμησε να ρίξει το φορτηγό πάνω στα τοιχώματα της γέφυρας. Το αποτέλεσμα ήταν να αρπάξει φωτιά το φορτίο και ο ίδιος να καεί μαζί με το φορτηγό σώζοντας με αυτό τον τρόπο τα παιδιά. Η μεταλλική δομή της γέφυρας έλιωσε από την μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύχθηκε.
Το 2014 οι κάτοικοι της πόλης Troy του  New Hampshire, όπου συνέβη το περιστατικό έστησαν αναθηματική πλάκα τιμώντας την μνήμη του ηρωικού οδηγού.









 10606030_706294949459269_3564027088347599396_n


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου