Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ;













Τις τελευταίες ώρες επιχειρείται άλλος ένας αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με την επίσκεψη της χολιγουντιανής Αντζελίνας Τζολί, η οποία σε ρόλο λαμπερών γυάλινων χρωματιστών χαντρών, ζάλισε με τη λάμψη της τους ντόπιους ιθαγενείς. Ενώ εδώ συμβαίνουν αυτά, στις  Βρυξέλλες, στην Σύνοδο κορυφής θα παιχτεί ένα δράμα με πρωταγωνιστή την Κύπρο και τον αδερφό κυπριακό λαό.
Σε λίγες ώρες θα συζητηθεί πέραν του προσφυγικού και το άνοιγμα των προενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία. Τι είναι τα προενταξιακά κεφάλαια;
Είναι το πρώτο σκαλοπάτι της σκάλας που οδηγεί στην ένταξη μιας χώρα στην Ε.Ε.
Συνοδεύει την ενταξιακή πολιτική, όπως έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την εφαρμογή του άρθρου 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προσφέρει την προοπτική προσχώρησης στην ΕΕ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες της και έχουν δεσμευθεί να τις προασπίζουν.
Με άλλα λόγια είναι μια χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ διοχετεύεται κυρίως μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ).

Ο ΜΠΒ περιλάμβανε πέντε διαφορετικές συνιστώσες:
1. Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη.
2. Διασυνοριακή συνεργασία (με τα κράτη μέλη της ΕΕ και με άλλες χώρες επιλέξιμες για τον ΜΠΒ)
3. Περιφερειακή ανάπτυξη (μεταφορές, περιβάλλον, περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη)
4. Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων (ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και καταπολέμηση των διακρίσεων)
5. Αγροτική ανάπτυξη.

Η Τουρκία λοιπόν θα ονομαστεί ευρωπαϊκή χώρα και θα αρχίσει κατά αρχάς να βοηθείται οικονομικά. Τώρα διαβάζοντας τις παραπάνω συνιστώσες ίσως καταλάβετε καλύτερα το σκοπό του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στη Σμύρνη καθώς και τις περίφημες δηλώσεις που έγιναν εκεί.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κατέχει με στρατό κατοχής κυπριακό έδαφος από το 1974, έχει καταργήσει την ελευθεροτυπία, διεκδικεί 16 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες και μιλάει για τουρκικές μειονότητες εντός της Ελλάδας κάνοντας κουρελόχαρτο την Συνθήκη της Λοζάνης είναι μάλλον ψιλά γράμματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα είναι από ότι φαίνεται απελπιστικά μόνος στη σημερινή Σύνοδο κορυφής και μάλλον είναι αμφίβολο αν σηκώσει το βάρος της μεγάλης πίεσης που ήδη του ασκείται από χθες. Το «βέτο» είναι μονόδρομος αλλά κατά την άποψη μου δεν νομίζω τελικά να το ασκήσει. Για την ελληνική πλευρά που λογικά και αυτονόητα θα έπρεπε να σταθεί δίπλα του «η Κύπρος βρίσκεται πολύ μακριά» όπως χαρακτηριστικά είπε και ο μεγάλος «Εθνάρχης» κατά την δεύτερη εισβολή των Τούρκων το 1974 (ΑΤΤΙΛΑΣ 2).

Ο κ. Αναστασιάδης  δήλωσε χαρακτηριστικά πριν λίγες ώρες : «Εάν υποκύψω δεν θα μπορέσω να επιστρέψω ποτέ στην Κύπρο» στιγματίζοντας έτσι με τον πιο σαφή τρόπο τι σημαίνει να συναινέσει στην απόφαση του ανοίγματος των προενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία. Το επόμενο βήμα θα είναι ένα καινούργιο και επαχθέστερο «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.
Αν τώρα η Κύπρος ασκήσει «βέτο» τινάζεται στον αέρα η συμφωνία Μέρκελ- Νταβούτογλου για το προσφυγικό.

Όπως γίνεται αντιληπτό η μέρα είναι πολύ κρίσιμη και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε από κοντά τις αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα των κεφαλαίων θα πρόκειται για την απαρχή μιας νέας εθνικής τραγωδίας που οι Έλληνες Πολιτικοί θα έχουν βάλει το χεράκι τους.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα δήλωσε να στηρίζει την συμφωνία με την Τουρκία (αυτό έλειπε να μη τη στήριζε) με την διευκρίνιση όμως ότι η συνεργασία με την Ε.Ε. δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη χρήση απειλών, ούτε στη χρήση τελεσιγράφων ( όχι άλλο σανό ρε παιδιά).

Να θυμίσω εδώ και τι συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την τελευταία σύσκεψη που είχαν για το θέμα της συνεργασίας Τουρκίας- Ε. Ε. σύμφωνα με την έγγραφη ανακοίνωσή τους.

«Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.
»

Θα επαναλάβω εδώ ότι αν ασκηθεί «βέτο» από την Κύπρο η παραπάνω συνεργασία δεν θα υπάρχει. Σε αναμονή των αποτελεσμάτων της Συνόδου.





nonewsnews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου