Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η ΛΕΠΤΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ








Στη χθεσινή εκπομπή του Τάσου Κοροντζή και του Λάμπη Βασιλάτου,JAZZ 'N' BLUES ROUND MIDNIGHT, είχαμε μια εκτός αέρα συνομιλία για την υπέροχη τέχνη της κλοπής στη μουσική, με αφορμή ένα τραγούδι που έμοιαζε με το La Grance των Z.Z. Top. Είναι γεγονός ότι στη μουσική  η κλοπή ή ο "δανεισμός" μουσικών φράσεων ή μελωδιών αποτελεί τον κανόνα. Όπως κανόνα αποτελεί η "αφηρημάδα" των λογοκλόπων να αναφέρουν στη σύνθεση του τραγουδιού και τον πραγματικό συνθέτη. Πολλές φορές έχουν συρθεί στα δικαστήρια όπου συχνά χρειάστηκε να καταβάλουν μεγάλα ποσά αποζημίωσης στους συνθέτες του τραγουδιού (βλ. Led Zeppelin προς Willie Dixon). Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται μόνο μερικές από αυτές τις κλοπές. 
Όσον αφορά το La Grance είναι και αυτό κλεμμένο. Πατάει πάνω στο ριφ του Boogie Chillen του John Lee Hooker . Τι πατάει δηλαδή; Το κλέβει ατόφιο.



Αλλά μη νομίζετε ότι το φαινόμενο αυτό αφορά μόνο την ποπ, ροκ, ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε , μουσική, θα παραθέσω σε αυτό το σημείο το πρώτο μέρος της (Molto Allegro) 40ης Συμφωνίας του Μότζαρτ  σε Σολ μείζονα. Είμαι σίγουρος ότι θα αναγνωρίσετε  τη μελωδία.



Για όσους δεν την αναγνωρίζουν, εδώ η κλοπή που έγινε μετά από 200 περίπου χρόνια.




Χασάπικο # 40!! .Αν μη τι άλλο ο Μάνος Χατζηδάκης είναι ευφυής και διαθέτει όπως κάθε ευφυής άνθρωπος διαθέτει χιούμορ και αυτοσαρκασμό.
Για την ιστορία θα αναφέρω την κλασική ρήση του Μάνου με αφορμή αυτή την κλοπή : «οι ατάλαντοι μιμούνται οι ταλαντούχοι κλέβουν»
Ας ακούσουμε και άλλη μια κλοπή



Τα παραδείγματα είναι πολλά. Αυτό που τελικά μένει είναι κατά πόσο ο κλέφτης καταφέρνει να πατήσει πάνω στις ιδέες των προηγούμενων και να φτιάξει αριστουργήματα και όχι κακέκτυπα, όπως δυστυχώς συμβαίνει στις μέρες,  όπου το τρένο της παρακμής εμπλουτίζει συνεχώς τη διαδρομή του και σταματάει σε περισσότερες στάσεις, οι οποίες πυκνώνουν καθημερινά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου